Divlje životinje se odomaćile u prigradskim naseljima

sep 27, 2021 | Društvo | 0 Komentara

ČAČAK – U naseljima na obodu grada na Moravi meštani sve češće susreću divlje životinje, koje se bez imalo straha šetaju kraj njihovih domova. Lisice, šakali, kune, jazavci, fazani, ježevi, pa i zmije otrovnice viđaju se skoro svakodnevno u Jezdini, Loznici, Topalovom brdu, u ljubićskom kraju…
Žitelji vele da su zveri posebno aktivne noću, kada su posebno “slobodne”, pa ulaze u dvorišta, dolaze do samih pragova kuća.
Viđamo ih skoro svako veče, a krici koje ispuštaju su jezivi. Lisice su se toliko odomaćile da bukvalno prilaze ljudima i uopšte se ne plaše – ispričala nam je žiteljka Topalovog brda Dragana V.

– I ranijih godina povremeno smo viđali zveri, ali nikada u ovom broju i ovoliko često. Ne znam šta se dešava…
Na meti divljih životinja bilo je nekoliko kokošinjaca, gde je u pojedinim domaćinstvima stradala kompletna živina. Čačani kažu da ne znaju kome treba da se obrate, jer su, dodaju, pozivali komunalnu policiju, ali im je rečeno da “to ne spada u delokrug njihovog posla”. Mnogi su ih upućivali na lovačka udruženja.
Godinama je prisustvo tih životinja za nas redovna pojava, iako se nalazimo na samo tri kilometra od centra grada – rekla nam je meštanka Jezdine Milunka M.

– Nalazimo se na obroncima planine Jelice, mnoga domaćinstva su napuštena, i sada su ih naselile divlje životinje. Verujemo da su se možda prenamnožile, posebno, recimo, kod nas lisice i fazani. Srećom, mi imamo pse, pa je naše dvorište bezbedno, naročito od zveri.
Nezvani gosti posećivali su i meštane naselja Spomen park, koje je gusto naseljeno i nalazi se nedaleko od samog centra grada. Pored ptica grabljivica, ovde su se odomaćili i razni gmizavci, počev od guštera, pa do zmija otrovnica.
Nedavno sam pored saksija sa cvećem naišla na zmiju. Bila je šarena, mnogi koji su je videli kažu da je otrovnica. Nisam marila za to, odmah sam je uhvatila za rep i odnela van dvorišta u zaraslu baštu. Nisam se plašila, jer sam razmišljala o svom detetu… ne daj Bože da ga je ujela – kazala nam je Milena I. iz ovog naselja.
Lovci u Čačku ističu da su se divlje životinje, verovatno, u potrazi za hranom, previše približile čoveku. Zbog zabrane lova retkih i zaštićenih životinja ljudi izbegavaju da ih tamane, pa su se one bukvalno odomaćile.

SC „Mladost“ pomaže lečenje male Nađe

SC „Mladost“ pomaže lečenje male Nađe

Foto: SC Mladost ČAČAK – Na inicijativu Sportskog centra “Mladost“, a uz saradnju sa Fudbalskim savezom grada Čačka ove godine se organizuje prvi “Gradski turnir u malom fudbalu“.  Turnir je hunamitarnog karaktera i SC „Mladost“ želi da pomogne maloj N...
Obeležena godišnjica Kolubarske bitke

Obeležena godišnjica Kolubarske bitke

Foto: Opštinska uprava GM GORNJI MILANOVAC – Povodom obeležavanja godišnjice Kolubarske bitke na spomen bistu Živojina Mišića, Đenerala Terzića, spomenik 1300 kaplara i na spomen obeležja u Boljkovcima, danas su vence će položili predstavnici Vojske Srbije, Lazar Nikolić, predsedni...
Crveni krst sutra bira novo rukovodstvo

Crveni krst sutra bira novo rukovodstvo

ČAČAK – Nakon serije skandaloznih događaja, u Crvenom krstu (CK) u Čačku sutra će biti održana sednica Upravnog odbora ove organizacije i to u prisustvu čelnika CK Republike Srbije. Sednicu je sazvala dr Nada Lazović, nekadašnja potpredsednica Upravnog odbora (UO), koja je nedavno da...