Arhiva: Tri plus

I ako demografski podaci ukazuju da u Srbiji godišnje nestane grad od oko 50.000 ljudi postoje porodice koje koje popravljaju ovu zastrašujuću sliku. Imati troje, četvoro, petoro pa i više dece u Čačku nije retkost.

Pokret za decu „Tri plus“ je udruženje građana koje se već pet godina zalaže da ovakve porodice moraju imati privilegije u društvu. Predlaganjem mera kako lokalnim samoupravama tako i Vladi Republike Srbije, akcijama, projektima, pa i samim ukazivanjem na dramatičnu demografsku sliku našeg društva, nastoje da promene svest o statusu višedetnih porodica, u Čačku i celoj zemlji.

– Naš cilj je društvo sa više dece. Zvaničnih podataka o broju višedetnih porodica u Čačku nema. Pokret za decu „Tri plus“ je svojim projektom “Cena minus za tri plus“ pokrenuo prijavljivanje višedetnih porodica za karticu „Cena minus za tri plus“ koja je personalizovana na ime majke i kojom ostvaruju mnogobrojne benefite u smislu popusta na cene i usluge kod mnogobrojnih privrednih subjekata. Prema broju prijavljenih majki u Čačku do sada ima preko 1.500 porodica sa troje i više dece. U Srbiji više 138 000 porodica – kažu iz udruženja „Tri plus“ ističući da ovo nisu konačne brojke, jer svakog meseca se broj uvećava u slučajevima kad treća prinova stigne u porodicu.

Podršku radu ove organizacije dale su gotove sve lokalne samouprave u Srbiji, na čija su vrata zakucali. Čačak je prvi prepoznao dobrobiti njihovog zalaganja.

– Mnogi gradovi i opštine su pristupili članstvu „Tri plus-a“, a Čačak je prva takva lokalna samouprava. Zahvaljujući tome mi danas imamo prvu i možda jedinu bazu podataka o takvim porodicama. Naše udruženje prvo je u zemlji koje je došlo do ove statistike najpribližnijeg broja višedetnih porodica upravo podelom kartica „Cena minus za tri plus“ za koje se majke i dalje prijavljuju u svakoj lokalnoj samoupravi koja pristupi našem članstvu – kažu iz ove organizacije koja danas pored Čačka okuplja još 24 lokalne samuprave iz cele Srbije.

Špijunka.rs