ČAČAK – Juče je održan prvi SAJAM RODITELjSTVA, koji su zajedno organizovali Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Grad Čačak u okviru Projekta inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje, a uz finansijsku podršku Svetske banke.

SAJAM RODITELjSTVA otvorili su Aleksandar Jović, pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, i gradonačelnik Čačka Milun Todorović. Jović je naglasio da Projekat ima više važnih ciljeva kojima je zajedničko obezbeđivanje jednakih mogućnosti za svu decu, jednakih šansi za uspešan rast i razvoj. On je naveo da je neophodno da učinimo što dostupnijim lokalne usluge, da se podrže roditelji i njihove veštine za „najzahtevniju i najlepšu ulogu koju obavljaju u životu“. „Rano uključivanje dece u vrtić iz svih, a naročito osetljivih grupa, povećava njihove šanse da se sutra ravnopravno uključe u sistem obrazovanja i društvo uopšte, da pod jednako kvalitetnim uslovima uče, igraju se, druže i stiču iskustva koja će doprineti njihovom razvoju, budućim postignućima i sreći“, naveo je Jović.
Gradonačelnik je istakao da Čačak svakodnevno radi na poboljšanju uslova za najmlađe Čačane u svim segmentima društvenog života. „Izuzetno sam srećan i ponosan što je Čačak prvi grad domaćin SAJMA RODITELjSTVA, koji organizujemo u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Ovo je prilika da se još jednom zahvalimo resornom Ministarstvu za svu pomoć i podršku koju nam ministar i njegovi saradnici pružaju, ali i mogućnost da predstavimo ustanove i institucije čiji je osnivač naša lokalna samouprava. Siguran sam da će roditelji i njihovi mališani danas čuti i saznati mnogo lepih i korisnih stvari i informacija“, rekao je Todorović.

roditeljstvo
Sajam roditeljstva

SAJAM RODITELjSTVA je organizovan sa ciljem da unapredi komunikaciju sa porodicama i doprinese razvoju svesti o značaju rane inkluzije i ranog uključivanja dece u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja. Tokom SAJMA RODITELjSTVA porodice sa malom decom, naročito porodice iz osetljivih drušvenih grupa, kao i porodice čija deca nisu uključena u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja imale su mogućnost da na jednom mestu neposredno dobiju sve informacija o svojim pravima, kao i o uslugama koje pružaju lokalne institucije – Grad Čačak, Dom zdravlja, Centar za socijalni rad, Predškolska ustanova Radost, Škola za osnovno i srednje obrazovanje „1. novembar“, Udruženje za pomoć MNRO, Zavod za javno zdravlje i drugi.
Takođe, na SAJMU RODITELjSTVA roditelji su imali priliku da kroz različite edukativne i interaktivne radionice saznaju kako da unaprede svoje roditeljske veštine, saznaju zašto je vrtić dobro okruženje za odrastanje njihove dece, a imali su i priliku da zajedno sa svojom decom učestvuju u kreativnim, istraživačkim, sportskim radionicama i brojnim drugim aktivnostima.

Projekat inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja realizuje se uz podršku Svetske banke i unapređuje dostupnost, kvalitet i uslove predškolskog vaspitanja i obrazovanja za svu decu. Kroz projekat se obezbeđuje 11.000 novih mesta u vrtićima za mališane i to:
•Dogradnjom postojećih ili izgradnjom novih vrtića u 35 JLS obezbeđuje se 5.500 novih mesta.
•Adaptacijom i prenamenom postojećih prostora, u saradnji sa Fondacijom „Novak Đoković“, obezbeđuje se više od 100 novih soba za 2.500 mališana iz 20 gradova i opština.
•Sa 1,8 miliona evra podržana su 34 lokalna projekta koji su na različite načine povećali dostupnost usluga i podrške porodicama sa malom decom i istovremeno omogućile uključivanje više od 3000 dece iz osetljivih društvenih grupa u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Projekat, pored navedenog, podržava Nove osnove programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja, osnažuje kompetencije vaspitača , pruža podršku porodicama sa decom, sa fokusom na porodice iz osetljivih društvenih grupa, podstiče uključivanje dece u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja, a sve u cilju obezbeđivanja podsticajnih uslova za razvoj sve dece.

spijunka.rs