Malina sve manje, a cena pada

okt 29, 2021 | Ekonomija | 0 Komentara

Dr Aleksandar Leposavić sa proizvođačima malina
Foto: Privatna arhiva


ČAČAK – NA evropskom tržištu, u ovom trenutku nedostaje velika količina smrznutog voća, a pre svega maline. Primera radi, samo u Francuskoj u ovom momentu nedostaje oko 15.000 tona “crvenog zlata”. U našim hladnjačama je zbog velikog pada proizvodnje i duga u količinama iz prethodne sezone od oko 20.000 tona, koji su naši izvoznici morali da nadoknade od ovogodišnjeg roda, trenutno veoma malo neugovorenih količina.

Ovo je za spijunka.rs saopštio dr Aleksandar Leposavić, jedan od naših najpoznatijih stručnjaka iz oblasti voćarstva, ističući da su cene i dalje stimulativne, pa se kategorija „griz” na evropskom tržištu prodaje po ceni od 5,6 do šest evra po kilogramu, ali je prisutan trend blagog smanjenja tražnje najkvalitetnije kategorije, odnosno “rolenda”.

– To su i dalje izuzetno dobre cene, ali činjenica je da se „rolend” kao najkvalitetnija kategorija u ovom momentu slabije traži. To je indikator da kupci polako traže alternative – smatra dr Leposavić. – Inače, trenutno se kod nas za malinu kategorije „original” plaća 620 dinara. Za kupinu, bez obzira na to što se trenutno u Srbiji prodaje po ceni od 420 dinara, predviđanja nisu optimistična. Situacija iz Amerike gde postoji osetan pad tražnje za ovim voćem se vrlo brzo može preliti i na evropsko tržište.

Pad cena jagodastog voća mogao bi da bude predznak budućih dešavanja na tržištu hrane kao odraz sve očiglednijeg pada globalne kupovne moći potrošača. To je opomena i našim proizvođačima i izvoznicima da budu daleko obazriviji u planiranju svojih delatnosti.

– Visoke cene mogu dovesti do pada tražnje. Nažalost, u našoj zemlji je veoma malo učinjeno na stvaranju preduslova za dugoročno stabilan prihod od prodaje maline i kupine na svetskom tržištu i za to ne postoji opravdanje bilo koga od učesnika u ovom poslu. Dobar deo njih, bilo da se radi o pojedinim „samozvanim” predstavnicima proizvođača ili hladnjačara godinama dodatno usložnjava situaciju dezinformacijama i međusobnim optuživanjem za sve lošije stanje u proizvodnji. Situaciju nije popravila ni pompezno najavljivana Vladina Radna grupa za sagledavanje stanja u malinarstvu, koja postoji više od tri godine, ali za sada bez ikakvih rezultata i pomoći biznisu od koga naša zemlja svake godine ubira solidan devizni priliv – upozorio je dr Leposavić.

On je dodao da je prema poslednjem izveštaju američkog Ministarstva poljoprivrede o raspoloživim zalihama smrznutog voća i grožđa u ovoj zemlji, osetan pad ukupnih zaliha smrznutog voća u američkim hladnjačama. Najveći pad u zalihama u odnosu na septembar prethodne godine zabeležen je kod smrznute kupine i smrznute jabuke koji iznosi po 36 procenata, zatim smrznute maline (15 odsto) i smrznute borovnice (13 procenata). Iz grupe jagodastog voća suficit od 15 odsto u skladištima za isti posmatrani period ima smrznuta jagoda.

Upitan da prokomentariše šta znače ovi pokazatelji i kako se to odražava na cenu voća, naš sagovornik odgovara: – Bez obzira na deficit, situacija u Americi u pogledu cena je sasvim drugačija u odnosu na Evropu i druge delove sveta. Izuzev kod borovnice, u Americi je trenutno prisutan veliki pad cena jagode i kupine. Čak i kod maline, koja je imala veliki rast tražnje i cena, situacija se polako menja. Do najizraženijeg pada cena došlo je početkom oktobra, ali su i dalje prisutni negativni trendovi. Razloga za takvo stanje ima više, svima je dobro poznat problem u transportu i višestruko uvećanje koštanja ali i sve očigledniji pad kupovne moći potrošača kod njih – zaključio je dr Leposavić.

spijunka.rs

Korona odnela još tri života u Čačku

Korona odnela još tri života u Čačku

ČAČAK – Na kovid odeljenjima Opšte bolnice u Čačku tokom protekla 24 sata preminula su tri pacijenta, dva muškarca i žena iz Čačka, starosne dobi 66, 82 i 73 godine. U trećem talasu korona epidemije u Moravičkom okrugu do sada je preminulo 348 osoba koje su lečene od korone, od ko...
U KOVID BOLNICI U ČAČKU ČAK ČETIRI SMRTNA ISHODA

U KOVID BOLNICI U ČAČKU ČAK ČETIRI SMRTNA ISHODA

ČAČAK – NA kovid odeljenjima Opšte bolnice Čačak u protekla 24 sata preminula su čak četiri pacijenta. Bitku sa koronom su izgubili troje Čačana, dve žene starosne dobi 63 i 75 i muškarac od 85 godina, kao i jedna Ivanjičanka (71). U trećem talasu korona epidemije u Moravičkom okrugu...
Crveni krst sutra bira novo rukovodstvo

Crveni krst sutra bira novo rukovodstvo

ČAČAK – Nakon serije skandaloznih događaja, u Crvenom krstu (CK) u Čačku sutra će biti održana sednica Upravnog odbora ove organizacije i to u prisustvu čelnika CK Republike Srbije. Sednicu je sazvala dr Nada Lazović, nekadašnja potpredsednica Upravnog odbora (UO), koja je nedavno da...
Ruska vakcina „Sputnik V“ stigla u Čačak

Ruska vakcina „Sputnik V“ stigla u Čačak

ČAČAK – U Čačak je stigao kontigent vakcine Sputnik V, pa Čačani koji već izvesno vreme čekaju imunizaciju trećom dozom ove vakcine, već danas mogu da odu na vakcinalni punkt u Domu kulture.Direktor Doma zdravlja Čačak dr Aleksandar Pajović izjavio je da oko 1.000 Čačana čeka ...