Malina sve manje, a cena pada

okt 29, 2021 | Ekonomija | 0 Komentara

Dr Aleksandar Leposavić sa proizvođačima malina
Foto: Privatna arhiva


ČAČAK – NA evropskom tržištu, u ovom trenutku nedostaje velika količina smrznutog voća, a pre svega maline. Primera radi, samo u Francuskoj u ovom momentu nedostaje oko 15.000 tona “crvenog zlata”. U našim hladnjačama je zbog velikog pada proizvodnje i duga u količinama iz prethodne sezone od oko 20.000 tona, koji su naši izvoznici morali da nadoknade od ovogodišnjeg roda, trenutno veoma malo neugovorenih količina.

Ovo je za spijunka.rs saopštio dr Aleksandar Leposavić, jedan od naših najpoznatijih stručnjaka iz oblasti voćarstva, ističući da su cene i dalje stimulativne, pa se kategorija „griz” na evropskom tržištu prodaje po ceni od 5,6 do šest evra po kilogramu, ali je prisutan trend blagog smanjenja tražnje najkvalitetnije kategorije, odnosno “rolenda”.

– To su i dalje izuzetno dobre cene, ali činjenica je da se „rolend” kao najkvalitetnija kategorija u ovom momentu slabije traži. To je indikator da kupci polako traže alternative – smatra dr Leposavić. – Inače, trenutno se kod nas za malinu kategorije „original” plaća 620 dinara. Za kupinu, bez obzira na to što se trenutno u Srbiji prodaje po ceni od 420 dinara, predviđanja nisu optimistična. Situacija iz Amerike gde postoji osetan pad tražnje za ovim voćem se vrlo brzo može preliti i na evropsko tržište.

Pad cena jagodastog voća mogao bi da bude predznak budućih dešavanja na tržištu hrane kao odraz sve očiglednijeg pada globalne kupovne moći potrošača. To je opomena i našim proizvođačima i izvoznicima da budu daleko obazriviji u planiranju svojih delatnosti.

– Visoke cene mogu dovesti do pada tražnje. Nažalost, u našoj zemlji je veoma malo učinjeno na stvaranju preduslova za dugoročno stabilan prihod od prodaje maline i kupine na svetskom tržištu i za to ne postoji opravdanje bilo koga od učesnika u ovom poslu. Dobar deo njih, bilo da se radi o pojedinim „samozvanim” predstavnicima proizvođača ili hladnjačara godinama dodatno usložnjava situaciju dezinformacijama i međusobnim optuživanjem za sve lošije stanje u proizvodnji. Situaciju nije popravila ni pompezno najavljivana Vladina Radna grupa za sagledavanje stanja u malinarstvu, koja postoji više od tri godine, ali za sada bez ikakvih rezultata i pomoći biznisu od koga naša zemlja svake godine ubira solidan devizni priliv – upozorio je dr Leposavić.

On je dodao da je prema poslednjem izveštaju američkog Ministarstva poljoprivrede o raspoloživim zalihama smrznutog voća i grožđa u ovoj zemlji, osetan pad ukupnih zaliha smrznutog voća u američkim hladnjačama. Najveći pad u zalihama u odnosu na septembar prethodne godine zabeležen je kod smrznute kupine i smrznute jabuke koji iznosi po 36 procenata, zatim smrznute maline (15 odsto) i smrznute borovnice (13 procenata). Iz grupe jagodastog voća suficit od 15 odsto u skladištima za isti posmatrani period ima smrznuta jagoda.

Upitan da prokomentariše šta znače ovi pokazatelji i kako se to odražava na cenu voća, naš sagovornik odgovara: – Bez obzira na deficit, situacija u Americi u pogledu cena je sasvim drugačija u odnosu na Evropu i druge delove sveta. Izuzev kod borovnice, u Americi je trenutno prisutan veliki pad cena jagode i kupine. Čak i kod maline, koja je imala veliki rast tražnje i cena, situacija se polako menja. Do najizraženijeg pada cena došlo je početkom oktobra, ali su i dalje prisutni negativni trendovi. Razloga za takvo stanje ima više, svima je dobro poznat problem u transportu i višestruko uvećanje koštanja ali i sve očigledniji pad kupovne moći potrošača kod njih – zaključio je dr Leposavić.

spijunka.rs

Obeležena godišnjica Kolubarske bitke

Obeležena godišnjica Kolubarske bitke

Foto: Opštinska uprava GM GORNJI MILANOVAC – Povodom obeležavanja godišnjice Kolubarske bitke na spomen bistu Živojina Mišića, Đenerala Terzića, spomenik 1300 kaplara i na spomen obeležja u Boljkovcima, danas su vence će položili predstavnici Vojske Srbije, Lazar Nikolić, predsedni...