3D štampanu kuću napravila dva čoveka za manje od 22 sata

dec 2, 2021 | Ekonomija | 0 Komentara

  • foto: spijunka.rs

ČAČAK – U Naučno tehnološkom parku u Čačku danas je predstavljena prva 3D štampana kuća u Istočnoj Evropi koju su za samo 21 sat i 15 minuta napravila dva čoveka i jedna mašina. Premijerno izložena kuća ima 25 kvadrata, odmah je useljiva i napravljena je od betona, otporna na zenljotrese, vetrove i druge nepogode. Uz pomoć 3D građevinskog štampača kuću su projektovali mladi stručnjaci kompanije „Natura eko“ koristeći posebnu cementnu smesu koju je takođe osmislio čačanski tim.

  • foto: spijunka.rs

 – Prednosti 3D štampane kuće u odnosu na one koje su tradicionalno građene su kvalitet i čvrstina materijala, koji u odnosu na standardni beton i opeku, čak pet puta čvršći. Svi radovi na 3D štampanoj kući teku simultano, što zapravo znači, da uz zidove odmah dobijate i sve instalacije, kao i izolaciju. Sigurnost učesnika na gradilištu kod ovakvih kuća je potpuna, što je veoma važno ako se ima u vidu da je recimo pad sa skele u našoj zemlji među najčešćim povredama na radu, a čak za 40 odsto je u poslednje vreme povećan broj smrtnih povreda na gradilištima. Pored toga veliki problem građevinskoj industriji u današnje vreme je i nedostatak kvalifikovane radne snage – rekao je Nikola Rakić, generalni direktor kompanije „Natura eko“, čije je delo ovaj inovativni projekat.

Miloš Jovanović jedan od stručnjaka u ovom timu dodao je da se ovakvim načinom gradnje gradilište prepuno ljudi i mašina menja samo jednom mašinom, odnosno 3D građevinskim štampačem.

  • foto: spijunka.rs

– Cementna smesa koja se praktično ubacuje u štampač nema nikakve hemikalije, odnosno ekološki je „zelena“, u sastavu ima nano čestica i biocida. Važno je istaći da je 3D štampana kuća čak za 30 odsto jeftinija od objekata koji se grade na tradicionalan način. Ako je na primer kvadrat standardno građene kuće 580 evra, kvadrat „štampanme kuće“ bi bio oko 400 evra – istakao je Jovanović.

POZNATO IME NOVOG SEKRETARA CRVENOG KRSTA U ČAČKU

POZNATO IME NOVOG SEKRETARA CRVENOG KRSTA U ČAČKU

ČAČAK – SITUACIJA u čačanskoj organizaciji Crvenog krsta (CK) ovih dana je ponovo proključala, i to nakon što je sekretarka Biljana Davidović zaposlenom Petru Jankoviću uručila pisano upozorenje o otkazu. Sve ovo dešava se u trenutku kada su, kako nezvanično saznajemo, Davidovićki odbr...
U subotu počinje popis stanovništva, građanima na usluzi i  Info-centar

U subotu počinje popis stanovništva, građanima na usluzi i Info-centar

U subotu u Srbiji počinje popis stanovništva, stanova i domaćinstava, a građani će odgovarati na 69 pitanja. Zakonska obaveza je da se u popisu učestvuje, a na tri pitanja koja se odnose na etničku pripadnost, veriospovest i metarnji jezik građani nisu dužni da odgovore. Popis će trajati d...