3D štampanu kuću napravila dva čoveka za manje od 22 sata

dec 2, 2021 | Ekonomija | 0 Komentara

  • foto: spijunka.rs

ČAČAK – U Naučno tehnološkom parku u Čačku danas je predstavljena prva 3D štampana kuća u Istočnoj Evropi koju su za samo 21 sat i 15 minuta napravila dva čoveka i jedna mašina. Premijerno izložena kuća ima 25 kvadrata, odmah je useljiva i napravljena je od betona, otporna na zenljotrese, vetrove i druge nepogode. Uz pomoć 3D građevinskog štampača kuću su projektovali mladi stručnjaci kompanije „Natura eko“ koristeći posebnu cementnu smesu koju je takođe osmislio čačanski tim.

  • foto: spijunka.rs

 – Prednosti 3D štampane kuće u odnosu na one koje su tradicionalno građene su kvalitet i čvrstina materijala, koji u odnosu na standardni beton i opeku, čak pet puta čvršći. Svi radovi na 3D štampanoj kući teku simultano, što zapravo znači, da uz zidove odmah dobijate i sve instalacije, kao i izolaciju. Sigurnost učesnika na gradilištu kod ovakvih kuća je potpuna, što je veoma važno ako se ima u vidu da je recimo pad sa skele u našoj zemlji među najčešćim povredama na radu, a čak za 40 odsto je u poslednje vreme povećan broj smrtnih povreda na gradilištima. Pored toga veliki problem građevinskoj industriji u današnje vreme je i nedostatak kvalifikovane radne snage – rekao je Nikola Rakić, generalni direktor kompanije „Natura eko“, čije je delo ovaj inovativni projekat.

Miloš Jovanović jedan od stručnjaka u ovom timu dodao je da se ovakvim načinom gradnje gradilište prepuno ljudi i mašina menja samo jednom mašinom, odnosno 3D građevinskim štampačem.

  • foto: spijunka.rs

– Cementna smesa koja se praktično ubacuje u štampač nema nikakve hemikalije, odnosno ekološki je „zelena“, u sastavu ima nano čestica i biocida. Važno je istaći da je 3D štampana kuća čak za 30 odsto jeftinija od objekata koji se grade na tradicionalan način. Ako je na primer kvadrat standardno građene kuće 580 evra, kvadrat „štampanme kuće“ bi bio oko 400 evra – istakao je Jovanović.

KORONA ODNELA JOŠ DVA ŽIVOTA

KORONA ODNELA JOŠ DVA ŽIVOTA

ČAČAK – NA kovid odeljenjima čačanske bolnice tokom protekla 24 sata preminula su još dva pacijenta. Reč je o Ivanjičanima starosne dobi 66 i 70 godina. U trećem talasu korona epidemije u Moravičkom okrugu do sada je preminulo 297 osoba koje su lečene od korone, od kojih je 213 iz ...
Obeležena 94. godišnjica smrti vojvode Stepe Stepanovića

Obeležena 94. godišnjica smrti vojvode Stepe Stepanovića

Polaganjem lovorovih venaca i odavanjem državnih i vojnih počasti danas je na grobu vojvode Stepe Stepanovića u Čačku obeležena 94. godišnjica smrti proslavljenog vojskovođe. Ceremoniji odavanja počasti prethodio je parastos, koji su služili sveštenici crkve Svetog Vaznesenja Gospodnjeg. ...