Obeležena godišnjica Kolubarske bitke

dec 3, 2021 | Društvo | 0 Komentara

Foto: Opštinska uprava GM


GORNJI MILANOVAC – Povodom obeležavanja godišnjice Kolubarske bitke na spomen bistu Živojina Mišića, Đenerala Terzića, spomenik 1300 kaplara i na spomen obeležja u Boljkovcima, danas su vence će položili predstavnici Vojske Srbije, Lazar Nikolić, predsednik Skupštine opštine Gornji Milanovac, kao i članovi Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije.
 Kolubarska ili Suvoborska bitka je najznačajnija bitka između vojske Kraljevine Srbije i Austrougarske u Prvom svetskom ratu. Vođena je u novembru i decembru 1914. godine na frontu od preko 200 km na prostoru doline reke Kolubare, obroncima planine Suvobor i obroncima planine Maljen. Okončana je uspešnom protivofanzivom koju su izvele snage Prve armije pod komandom generala Živojina Mišića, protiv brojnije i bolje opremljene austrougarske vojske, u trenutku kada je ceo svet očekivao vesti o kapitulaciji Kraljevine Srbije.

Foto: Opštinska uprava GM


-Veoma je važno negovati tradiciju i čuvati sećanje na ovakve događaje. U pitanju su dva bitna aspekta Kolubarske bitke, prvi  da Austro-ugarska vojska nije uspela da pokori  Kraljevinu Srbiju u tom trenutku iako je sve ukazivalo na to. Drugi je vojni aspekt , ova bitka je ušla u udžbenike ratovanja , čuvenom kontra ofanzivom koju je sprovela  srpska vojska predvođena tada generalnom, kasnije vojvodom Živojinom Mišićem. Sve je govorilo da će biti poražena, ipak podigla se iz pepela i to jesu najvažniji razlozi zbog čega treba obeležavati današnji dan – istakao je Lazar Nikolić, predsednik SO Gornji Milanovac.

Foto: Opštinska uprava GM


U trenutku kada su evropske telegrafske agencije očekivale vesti o slomu srpske vojske i kada je V austrougarska armija priređivala svečanu paradu u Beogradu, otpočela je velika protivofanziva celokupne srpske vojske. Nakon velike artiljerijske pripreme 3.decembra 1914. godine u 7:00 otpočinje napad. Austrougarske trupe su u potpunosti iznenađene, jer su smatrale da je srpska vojska nesposobna i za odbranu, a kamoli za protivudar, pa su bile primorane na povlačenje. Samo tokom borbi 3. decembra zarobljeno je 3 oficira, 400 podoficira i vojnika i 4 topa sa 1000 granata.

Ruska vakcina „Sputnik V“ stigla u Čačak

Ruska vakcina „Sputnik V“ stigla u Čačak

ČAČAK – U Čačak je stigao kontigent vakcine Sputnik V, pa Čačani koji već izvesno vreme čekaju imunizaciju trećom dozom ove vakcine, već danas mogu da odu na vakcinalni punkt u Domu kulture.Direktor Doma zdravlja Čačak dr Aleksandar Pajović izjavio je da oko 1.000 Čačana čeka ...
Košarkaške legende iz Slovenije na prijemu kod gradonačelnika

Košarkaške legende iz Slovenije na prijemu kod gradonačelnika

foto: Gradska uprava Gradonačelnik Čačka Milun Todorović je u četvrtak 6. aprila, sa saradnicima ugostio košarkaške veterane Ljubljane, na čelu sa legendarnim Ivom Daneuom, pred egzibicionu utakmicu u Hali kraj Morave, koju Slovenci igraju protiv veterana Čačka. Ideja o susretu i druženju...