Obeležena godišnjica Kolubarske bitke

dec 3, 2021 | Društvo | 0 Komentara

Foto: Opštinska uprava GM


GORNJI MILANOVAC – Povodom obeležavanja godišnjice Kolubarske bitke na spomen bistu Živojina Mišića, Đenerala Terzića, spomenik 1300 kaplara i na spomen obeležja u Boljkovcima, danas su vence će položili predstavnici Vojske Srbije, Lazar Nikolić, predsednik Skupštine opštine Gornji Milanovac, kao i članovi Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije.
 Kolubarska ili Suvoborska bitka je najznačajnija bitka između vojske Kraljevine Srbije i Austrougarske u Prvom svetskom ratu. Vođena je u novembru i decembru 1914. godine na frontu od preko 200 km na prostoru doline reke Kolubare, obroncima planine Suvobor i obroncima planine Maljen. Okončana je uspešnom protivofanzivom koju su izvele snage Prve armije pod komandom generala Živojina Mišića, protiv brojnije i bolje opremljene austrougarske vojske, u trenutku kada je ceo svet očekivao vesti o kapitulaciji Kraljevine Srbije.

Foto: Opštinska uprava GM


-Veoma je važno negovati tradiciju i čuvati sećanje na ovakve događaje. U pitanju su dva bitna aspekta Kolubarske bitke, prvi  da Austro-ugarska vojska nije uspela da pokori  Kraljevinu Srbiju u tom trenutku iako je sve ukazivalo na to. Drugi je vojni aspekt , ova bitka je ušla u udžbenike ratovanja , čuvenom kontra ofanzivom koju je sprovela  srpska vojska predvođena tada generalnom, kasnije vojvodom Živojinom Mišićem. Sve je govorilo da će biti poražena, ipak podigla se iz pepela i to jesu najvažniji razlozi zbog čega treba obeležavati današnji dan – istakao je Lazar Nikolić, predsednik SO Gornji Milanovac.

Foto: Opštinska uprava GM


U trenutku kada su evropske telegrafske agencije očekivale vesti o slomu srpske vojske i kada je V austrougarska armija priređivala svečanu paradu u Beogradu, otpočela je velika protivofanziva celokupne srpske vojske. Nakon velike artiljerijske pripreme 3.decembra 1914. godine u 7:00 otpočinje napad. Austrougarske trupe su u potpunosti iznenađene, jer su smatrale da je srpska vojska nesposobna i za odbranu, a kamoli za protivudar, pa su bile primorane na povlačenje. Samo tokom borbi 3. decembra zarobljeno je 3 oficira, 400 podoficira i vojnika i 4 topa sa 1000 granata.

POZNATO IME NOVOG SEKRETARA CRVENOG KRSTA U ČAČKU

POZNATO IME NOVOG SEKRETARA CRVENOG KRSTA U ČAČKU

ČAČAK – SITUACIJA u čačanskoj organizaciji Crvenog krsta (CK) ovih dana je ponovo proključala, i to nakon što je sekretarka Biljana Davidović zaposlenom Petru Jankoviću uručila pisano upozorenje o otkazu. Sve ovo dešava se u trenutku kada su, kako nezvanično saznajemo, Davidovićki odbr...
Demineri sutra ponovo u vojnoj fabrici Sloboda

Demineri sutra ponovo u vojnoj fabrici Sloboda

U kompaniji „Sloboda“, sutra 10. septembra, ponovo će boraviti specijalizovane deminerske jedinice Tehničko remontnog zavoda Kragujevac i uništavaće neeksplodirana ubojita sredstva, saopšteno je iz kabineta gradonačelnika Čačka, Miluna Todorovića. "Ovim putem obaveštavamo sugrađane da, ukoliko...