Čačanski srednjoškolci protestovali protiv iskopavanja litijuma u Srbiji

dec 14, 2021 | Društvo | 0 Komentara

Foto: N.P.

ČAČAK – Čačanski srednjoškolci okupili su se danas na Gradskom trgu u Čačku u znak protesta zbog iskopavanja litijuma u Srbiji.

Učenici koji su protestovali rekli su da njihov bunt nije politički motivisan, već da se protive iskopavanju ove rude, jer su čuli od profesora Beogradskog univerziteta i raznih ekoloških udurženja da je litijum štetan po zdravlje ljudi i životnu sredinu.

Učenik Gimnazije Jovan Palibrk rekao je okupljenim učenicima da oni nisu na trgu “zato što su grupa zgubidana i ne znaju šta drugo da rade, već zato da brane svoju domovinu“.

Foto: N.P.

– Spremni smo da branimo domovinu do kraja i nećemo da dozvolimo iskopavanje litijuma. Oni su došli i u Pranjane i u Ovčar Banju da iskopavaju litijum i uzimaju parcele porodicama koje su tu živele generacijama unazad – rekao je Palibrk, a okupljeni učenici koji su uzvikivali “Ne damo, ne damo“.

Nakon protesta koji je trajao oko 40 minuta pošetali su u koloni centralnim gradskim ulicama uz zvuke pištaljki.

Učenike koji su protestovali podržalo je nekoliko profesora čačanskih srednjih škola.

Jedan od njih, profesor filozofije u čačanskoj Gimnaziji Dragan Matijević, rekao je novinarima da je ponosan na učenike koji su izašli na ulicu.

  • Ja njih učim mudrosti, a oni mene pameti. I ja sam u njihovim godinama počeo da protestujem i drago mi je da danas prisustvujem njihovom protestu i da mogu da budem deo toga i da ih podržim – rekao je Matijević.

Proteste je podržao i Sindikat obrazovanja Čačak, koji je većinski sindikat prosvetnih radnika u tom gradu.

Izvor: Morava info, Beta

Po 10.000 dinara za sve čajetinske prvačiće

Po 10.000 dinara za sve čajetinske prvačiće

U okviru Dečije nedelje, u sada već tradicionalnoj proslavi povodom početka nove školske godine, predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović i predsednik Skupštine opštine Arsen Đurić uručili su učenicima prvog razreda sa teritorije Opštine Čajetina po 10.000 dinara. Biblioteka ̶...
Divlje životinje se odomaćile u prigradskim naseljima

Divlje životinje se odomaćile u prigradskim naseljima

ČAČAK – U naseljima na obodu grada na Moravi meštani sve češće susreću divlje životinje, koje se bez imalo straha šetaju kraj njihovih domova. Lisice, šakali, kune, jazavci, fazani, ježevi, pa i zmije otrovnice viđaju se skoro svakodnevno u Jezdini, Loznici, Topalovom brdu, u ljubićsk...