Čačanski srednjoškolci protestovali protiv iskopavanja litijuma u Srbiji

dec 14, 2021 | Društvo | 0 Komentara

Foto: N.P.

ČAČAK – Čačanski srednjoškolci okupili su se danas na Gradskom trgu u Čačku u znak protesta zbog iskopavanja litijuma u Srbiji.

Učenici koji su protestovali rekli su da njihov bunt nije politički motivisan, već da se protive iskopavanju ove rude, jer su čuli od profesora Beogradskog univerziteta i raznih ekoloških udurženja da je litijum štetan po zdravlje ljudi i životnu sredinu.

Učenik Gimnazije Jovan Palibrk rekao je okupljenim učenicima da oni nisu na trgu “zato što su grupa zgubidana i ne znaju šta drugo da rade, već zato da brane svoju domovinu“.

Foto: N.P.

– Spremni smo da branimo domovinu do kraja i nećemo da dozvolimo iskopavanje litijuma. Oni su došli i u Pranjane i u Ovčar Banju da iskopavaju litijum i uzimaju parcele porodicama koje su tu živele generacijama unazad – rekao je Palibrk, a okupljeni učenici koji su uzvikivali “Ne damo, ne damo“.

Nakon protesta koji je trajao oko 40 minuta pošetali su u koloni centralnim gradskim ulicama uz zvuke pištaljki.

Učenike koji su protestovali podržalo je nekoliko profesora čačanskih srednjih škola.

Jedan od njih, profesor filozofije u čačanskoj Gimnaziji Dragan Matijević, rekao je novinarima da je ponosan na učenike koji su izašli na ulicu.

  • Ja njih učim mudrosti, a oni mene pameti. I ja sam u njihovim godinama počeo da protestujem i drago mi je da danas prisustvujem njihovom protestu i da mogu da budem deo toga i da ih podržim – rekao je Matijević.

Proteste je podržao i Sindikat obrazovanja Čačak, koji je većinski sindikat prosvetnih radnika u tom gradu.

Izvor: Morava info, Beta

Đaci će ubuduće ponavljati i zbog jedinice iz vladanja?

Đaci će ubuduće ponavljati i zbog jedinice iz vladanja?

Foto: Ilustracija Danas je u Ministarstvu prosvete oformljena Radna grupa za prevenciju i sprečavanje nasilja u sistemu obrazovanja i vaspitanja, saopštila je Unija SPRS, koju je predstavljala Jelena Tomić, koordinator Pravnog tima. Grupa je formirana na inicijativu ministra prosvete Branka Ruži...