ČAČAK – Ministar za brigu o porodici i demografiju u Vladi Republike Srbije Radomir Dmitrović danas je posetio Čačak i sastao se sa gradonačelnikom Milunom Todorovićem i njegovim saradnicima. Tema sastanka bila je briga o porodici i mere koje na polju popravljanja demografske slike u našoj zemlji, preduzimaju Vlada Republike Srbije, ministarstvo na čijem je čelu, kao i lokalne zajednice.

Ministar je naglasio da mere nisu male, ali da rezultati mogu biti vidljivi tek za pet do deset godina. Dmitrović je istakao da porodica mora ostati osnovna ćelija društva i da je demografija problem sa kojim se suočavaju sve evropske zemlje, kao i da se on ne rešava preko noći.

„Mi imamo podatke koji nisu nikako dobri. Naši svaki peti stanovnik je stariji od 65 godina, a majka svoje prvo dete rađa u tridesetoj godini. Ako se ta slika ne promeni, osetićemo probleme u svim društvenim sferama. Problem demografije dugoročno podrazumeva i problem s nedostatkom radne snage, s čime se Srbija već suočava. Za trideset godina u Beogradu će živeti tri miliona ljudi. Ko će nam tad proizvoditi hranu? Ona se ne proizvodi u gradovima već na selu“, rekao je ministar.

Odluka o uvećanju finansijske pomoći za prvo dete od 300.000 dinara, ocenjuje Dmitrović, biće usvojena do kraja godine, a razmatra se i mogućnost za dugoročnu budžetsku podršku za drugo i treće dete. Dodaje da su mere koje Vlada Srbije planira da sprovede iznad politike, stranke i izbora.

„Ne postoje tri ili četiri mere koje mogu da reše ovaj veliki problem. Svaku kockicu mozaika moramo da slažemo i odmeravamo, da neprekidno inoviramo i prilagođavamo mere situaciji na terenu. Mladom bračnom paru će sigurno značiti 20.000 evra za krov nad glavom, ali tu nije učnjeno sve. Finansije ne mogu same da reše problem. Neophodna je promena svesti, moramo drugačijim pristupom da učinimo nešto“, kazao je Dmitrović.

On je pohvalio rad lokalne samouprave na brizi o porodici, ističući da je tokom razgovora shvatio da je Čačak kao Grad izuzetno spreman da pomogne pri rastu stope nataliteta, kao i da to čini.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović je istakao veliku zahvalnost ministru Radomiru Ratku Dmitroviću što je posetio Čačak i što su imali priliku da razgovaraju o svim izazovima i problemima u oblasti demografije, ali i mogućnostima kako da se prevaziđu.

„Naravno da je rukovodstvu Grada Čačka porodica na prvom mestu i činimo apsolutno sve što je u našoj moći, a uz veliku podršku Vlade Republike Srbije da, pre svega, ekonomski osnažimo majke i podstaknemo ih na rađanje, kako bismo povećali stopu nataliteta. Tokom sastanka sa ministrom čuli smo izuzetno konstruktivne predloge i savete, i veoma smo zahvalni, kao Grad, na svemu što država čini da podstakne razvoj i održivost porodice, kao osnovne ćelije društva „, rekao je Todorović.

Spijunka.rs