Pomodarstvo „zatvara“ seoske škole, roditelje sramota da im deca uče na selu

dec 15, 2021 | Društvo | 0 Komentara

OŠ „Tatomir Anđelić“ Mojsinje Foto N.V.


ČAČAK – U čačanskom kraju gotovo da nema sela iz kojeg roditelji, koji žive u tim mestima, decu ne upisuju i vode u škole na području grada. Zato se neretko dešava da čačanska sela upravo zbog roditelja koji ne žele da njihova deca pohađaju nastavu u seoskim školama, ostaju bez obrazovnih ustanova. Neverovatno je da pojedini roditelji decu voze i po više desetina kilometara do grada, i ako seosku školu imaju u blizini kuće, pa čak i preko puta samog mesta stanovanja.

Ova pojava naročito je postala uočljiva proteklih dana, kada su snegovi zavejali seoske saobraćajnice, pa su ti roditelji imali velike probleme da svoju decu bezbedno i na vreme isprate na časove.

-Majku sa detetom, koja je autom sletela sa zaleđenog puta, traktorom i sajlama vadili smo iz ambisa. Srećom, prošli su nepovređeni. Međutim, nikom nije jasno zašto naše komšije dete već dve godine voze u gradsku školu, kada imamo lepu i uređenu seosku, koja je njima na 300 metara od kuće. Sasvim je izvesno da će naša škola biti zatvorena, ako i ostali krenu njihovim putem – priča meštanin Bečnja, sela nadomak Čačka.

On dodaje da su njegova deca niže razrede osnovne škole završila u školi u Bečnju i da tamo nikakvih problema nije bilo. On smatra da su deca u manjim sredinama u prednosti, jer učitelj može da im posveti više vremena ponaosob, upravo zato jer u razredu nema po 30 đaka, kakav  je slučaj u gradu.

Drugačija situacija nije ni u ostalim selima, Ostri, Katrgi, Mojsinju, Vujetincima, Riđagama, Zablaću, Trnavi, Trbušanima, Gornjoj Gorevnoici, iz kojih roditelji, a obično to budu majke, decu svakodnevno voze u Čačak u neku od gradskih obrazovnih ustanova. 

– U Mojsinju imamo seosku školu, ali polovina dece nam ide u druge, veće škole u Mrčajevce, Preljinu ili Čačak. Smatram da je u pitanju čisto pomodarstvo jer poznajem te roditelje. Oni na taj način ostalima pokazuju da imaju novca, žele da voze dete svakodnevno po više kilometara i  očito misle da će njihova deca dobiti bolje obrazovanje u gradu. S tim u vezi, napomenuću samo da smo pre par godina, od četiri đaka generacije u čačanskim srednjim školama imali tri učenika koji su osnovno obrazovanje stekli u seoskoj školi u Mojsinju. NJima nije važno da im deca steknu veća znanja, već im je stalo do prividnog prestiža – kaže žitelj ovog mesta, koji zarad mira s komšijama ne želi da mu objavimo ime.

On dodaje da ni van nastavne aktivnosti u seoskoj školi ne nedostaju i da one isključivo zavise od roditelja i njihove zainteresovanosti. 

I ako je za mnoge prevoz deteta nepotreban trošak u kućnom budžetu, roditelji koji su decu nižih razreda upisali daleko od mesta stanovanja, smatraju da će im se ta investicija u budućnosti isplatiti.

– U selu u kojem živimo, nema školice baleta, sporta, nema muzičke škole, nema bilo kakvih drugih aktivnosti koje bi mogle animirati decu, naročito onu koja poseduju određene talente. Gradska škola „Vuk Karadžić“, u koje smo upisali dete pruža učenicima brojne mogućnosti od prvog dana, za ostalo tu su privatne školice, kojih u selu takođe nema – rekla nam je Maja, majka sedmogodišnjeg učenika iz sela u okolini Čačka.

Ranijih godina, prema tadašnjim propisima, roditelji su bili u obavezi da decu upisuju u školu koja im pripada u odnosu na mesto boravka. Takva praksa, navode u čačanskoj Školskoj upravi, više ne važi. 

  -Upoznati smo sa ovom pojavom, ali smo nemoćni da bilo šta preduzmemo, jer zakon roditeljima omogućava da svoju decu upisuju u škole po želji. Sve ovo se odražava i na dugoročan plan rada seoskih škola, jer nikada se ne zna koliko će dece biti upisano u prvi razred. Dolazimo do zaključka da roditelji svojim odlukama direktno utiču na opstanak škole u njihovom mestu – kaže Slađana Patrezanović, načelnica Školske uprave.

Spijunka.rs

Petnaesta Policijada „Zlatibor 2022“

Petnaesta Policijada „Zlatibor 2022“

foto: cajetina.org Sindikat srpske policije organizuje petnaestu po redu sportsku manifestaciju pod nazivom Policijada „Zlatibor 2022“ koja se održava od 3. do 5. juna 2022. godine na Zlatiboru. Svečano otvaranje manifestacije planirano je za petak 3. juna u 15,00 časova na Kraljevom trgu. Re...
U KOVID BOLNICI U ČAČKU ČAK ČETIRI SMRTNA ISHODA

U KOVID BOLNICI U ČAČKU ČAK ČETIRI SMRTNA ISHODA

ČAČAK – NA kovid odeljenjima Opšte bolnice Čačak u protekla 24 sata preminula su čak četiri pacijenta. Bitku sa koronom su izgubili troje Čačana, dve žene starosne dobi 63 i 75 i muškarac od 85 godina, kao i jedna Ivanjičanka (71). U trećem talasu korona epidemije u Moravičkom okrugu...