Čačak Nacionalna prestonica kulture 2023. godine

dec 22, 2021 | Ekonomija | 0 Komentara

Foto: TOČ D.Živković

Čačak, prva Nacionalna prestonica kulture 2023. godine, grad na Zapadnoj Moravi, sa prepoznatljivom arhitekturom i bogatim spomeničkim nasleđem. U gradu Čačku nalaze se brojni spomenici kulture, sakralni objekti i ustanove kulture od nacionalnog značaja: Hram Vaznesenja Hristovog iz XII veka, Narodni muzej, Umetnička galerija “Nadežda Petrović”. Poznati arheološki lokaliteti i kulturno-istorijski spomenici u Čačku su: Rimske terme, Memorijalni kompleks na Ljubiću, Spomen-kosturnica poginulim ratnicima 1912-1918. – poznat i kao spomenik “Četiri vere”.

TOČ D. Živković

Na teritoriji grada Čačka, nalaze se brojni kulturno-istorijski spomenici i prirodne vrednosti: Ovčarsko-kablarska klisura – predeo izuzetnih odlika, banje, područja sa reljefom koga karakterišu predeli bogati rečnim tokovima, jezerima i raznovrsnom florom i faunom, manastirima iz srednjeg veka, termo-mineralnim izvorima Ovčar Banje. Upečatljivi masivi Ovčara i Kablara kroz koje teče reka Zapadna Morava praveći meandre, prepoznatljivi su simboli ovog područja. Sa vidikovca na vrhu Kablara pruža se jedinstven pogled na izuzetne prirodne atrakcije klisure. Ovčarsko-Kablarska klisura je zaštićena kao predeo izuzetnih odlika i kao prirodno dobro od izuzetnog značaja svrstana u I kategoriju. Novom Uredbom Vlade RS, u 2021. godini, ovo područje je prošireno na skoro 5000 ha, čime se stiču uslovi za dodatno isticanje prirodnih vrednosti šireg područja. Devet manastira, dve crkve i pećina Kađenica, ukupno 12 svetilišta Ovčarsko-kablarske klisure, poznati i kao „Mala Srpska Sveta Gora“ čuvaju duhovno i umetničko bogatstvo stvarano vekovima na ovim prostorima.

TOČ D. Živković

Atomska banja Gornja Trepča, biser zdravstvenog turizma Srbije, nalazi se na samo 18 km udaljenosti od Čačka. Specifična po termomineralnim svojstvima vode; uz profesionalnu zdravstvenu uslugu i medicinsku opremu, pruža idealne uslove za lečenje, oporavak i odmor.
Slatinska banja predstavlja, takođe još jedan biser zdravstvenog turizma, čiji će se potencijal u budućem periodu razviti i dobiti svoje mesto na turističkom turžištu.
Razvoj ruralnog turizma, koji je sve traženiji na globalnom turističkom tržištu, postaje deo turističke ponude Čačka već od ove godine.
Čačak je grad poznat po izuzetnoj gastronomskoj ponudi, brojnim ugostiteljskim objektima i kvalitetnim smeštajnim kapacitetima. Čačak je poznat kao grad sporta, posebno košarke i u gradu se održavaju brojni sportski događaji tokom cele godine. Na području grada i okoline organizuju se događaji iz oblasti kulture: „Disovo proleće“, „Memorijal Nadežde Petrović“, „Dani patrijarha Pavla“, “Biblioteka -otvorena knjiga Balkana”, ali i tradicionalne manifestacije, među kojima se izdvaja Sabor frulaša u Prislonici, “Kupusijada” u Mrčajevcima, „Etno fest“ u Čačku. Popularni muzički događaji koji se organizuju u Čačku su i festival ambijentalne muzike „Karusel“i rok festival „Priča“.

TOČ D. Živković

Projekti koji su realizovani u Ovčarsko-kablarskoj klisuri, kroz program revitalizacija ovog područja, i planovi u budućnosti, doprineće bržem razvoju i interesovanju domaćih i inostranih turista za boravak u Čačku i okolini.

Kao kruna dosadašnjeg rada, Turističkoj organizaciji Čačka, dodeljena je prestižna nagrada iz oblasti turizma “Turistički cvet“, za najbolju turističku organizaciju u 2021.godinu u Srbiji, koju dodeljuje Turistička organizacija Srbije.

Grad Čačak sa svojom okolinom ima bogato kulturno-istorijsko nasleđe i brojne prirodne resurse, zbog čega je jedna od najatraktivnih destinacija u našoj zemlji.

PR tekst

Izlile se Loznička i Bresnička reka, voda ušla u dvorišta i podrume

Izlile se Loznička i Bresnička reka, voda ušla u dvorišta i podrume

Zbog obilnih padavina koje su zahvatile teritoriju Čačka, kao i susedne gradove i opštine, došlo je do izlivanja Bresničke i Lozničke reke. – U Mesnoj zajednici Katrga Bresnička reka se izlila na tri mesta, dok se Loznička izlila na više lokacija iznad magistralnog puta. Reka Lupnjač...
Od Tornika tri gondole vode na tri strane

Od Tornika tri gondole vode na tri strane

– Očekujemo da će sva dokumentacija za izgradnju nove gondole od zaltiborskog vrha Tornik do Pribojske Banje biti spremna do kraja ove, i da ćemo u gradnju krenuti već početkom sledeće godine, a rok za završetak je godinu dana od početka radova – izjavio je predsednik Opštine Čajetina ...