U prva tri dana Nove godine u Gornjem Milanovcu rođene tri bebe

jan 5, 2022 | Društvo | 0 Komentara

Foto: J. V.


Prva beba rođena u gornjomilanovačkom porodilištu u 2022. godini je Vasilije Đorović. Mama Valentina porodila se prvog januara oko 18 časova i na svet donela dečaka teškog četiri kilograma i 100 grama. Nju je posetio Dejan Kovačević predsednik opštine Gornji Milanovac i uručio joj poklone od lokalne samouprave.
Beba se trenutno nalazi u Kliničkom centru Kragujevac gde je prevedena iz preventivnih razloga, ali kako smo saznali oseća se dobro i svi parametri pokazuju da će uskoro biti pored svoje majke.
-Prvo pa muško, kako se kaže u našem narodu, trebalo bi da bude znak da nas očekuje berićetna godina. Šalu na stranu, važno je da se deca rađaju, a ja sam presrećan što sam čuo vest da i treća beba u ovoj godini upravo sada dolazi na svet. Mame sa kojima sam razgovarao kažu da su veoma zadovoljne podrškom koju od lokalne samoprave dobijaju kao prvu pomoć. Vasilijevoj mami uručen je danas vaučer od 60.000 dinara za nabavku opreme, uz to dobiće isto toliki iznos od Opštine kao i pripadajuća sredstva od Republike – rekao je Kovačević i izrazio zadovoljstvo što su majke prve i druge bebe rođenih u ovoj godini sa kojima je razgovarao u stalnom radnom odnosu i što imaju sve potrebne uslove da odgajaju decu.
Predsednik je ovom prilikom najavio i početak druge faze rekonstrukcije Opšte bolnice. Radovima će biti obuhvaćena i zgrada Porodilišta a ono što je možda i najznačajnije, iznošenje porodilja iz operacione sale uz stepenice do sobe, postaće prošlost.
-Radili smo istraživanje javnog mnjenja u kome se vrlo često pominje nedostatak lifta u Porodilištu i moram da najavim i da obradujem buduće mame da će već u naredenih par meseci ovaj problem biti rešen -.
Dr Dragan Perišić, načelnik Službe akušerstva i ginekologije Opšte bolnice u Gornjem Milanovcu kaže da je rođenje tri bebe u prva tri dana Nove godine dobar znak i očekuje da će se pozitivan trend nastaviti tokom 2022. godine.
-Prošle godine bilo je manje porođaja u odnosu na 2020. godinu što je bilo i očekivano imajući u vidu manji broj sklopljenih brakova. Tokom prošle godine rođena je 301 beba u milanovačkom Porodilištu, što je 13% manje u odnosu na pretprošlu godinu – kaže dr Perišić.
On smatra da će rekonstrukcija čitave Bolnice doprineti značajnom poboljšanju kvaliteta rada, a kada je Porodilište u pitanju očekuje da će biti obavljeno više porođaja u odnosu na prethodnu godinu čime bi se uticalo na popravljanje demografske slike Opštine.

Ivanjičanin izgubio bitku sa koronom

Ivanjičanin izgubio bitku sa koronom

ČAČAK – Na kovid odeljenjima Opšte bolnice u Čačku za protekla 24 sata preminuo Ivanjičanin starosti 50 godina. U trećem talasu korona epidemije u Moravičkom okrugu do sada je preminulo 319 osoba koje su lečene od korone, od kojih su 224 iz Čačka. U respiratornom centru smešte...
U subotu startuje suzbijanje komaraca, pčelari zatvorite pčele

U subotu startuje suzbijanje komaraca, pčelari zatvorite pčele

Prvo ovogodišnje suzbijanja odraslih formi komaraca tretmanom sa zemlje na teritoriji grada Čačka biće obavljeno u subotu, 25. juna, u vremenu od 18 do 21 sat. Vremenski uslovi toga dana će, prema prognozi meteorologa, biti gotovo idealni za izvođenje ovih aktivnosti. Koristiće se preparati A...
Još 20 miliona dinara za revitalizaciju Ovčar Banje

Još 20 miliona dinara za revitalizaciju Ovčar Banje

U ime Grada Čačka, direktor Turističke organizacije Čačak Vojin Jakovljević potpisao je ugovor sa predstavnicima Ministarstva zaštite životne sredine o sufinansiranju realizacije projekta Uređenje Predela izuzetnih odlika „Ovčarsko – kablarska klisura“, druga faza. Iznos podsticajnih...