Dodeljeni ugovori o stručnom osposobljavanju i dodeli subvencija za samozapošljavanje u Gornjem Milanovcu

jan 28, 2022 | Društvo | 0 Komentara

Foto: J.V. OU GM

Na osnovu javnog poziva za realizaciju programa stručne prakse u 2021. godini koji se realizuje putem Lokalnog akcionog plana zapošljavanja Opštine Gornji Milanovac za 2021. godinu, 21 nezaposleno lice dobilo je priliku stručnog osposobljavanja kod poslodavaca koji su se javili na ovaj javni poziv. U julu prošle godine Opština Gornji Milanovac i Nacionalna služba za zapošljavanje-Filijala Čačak, raspisali su javni poziv nezaposlenima za dodelu subvencije za samozapošljavanje u 2021. godini, a 35 nezaposlenih lica ostvarilo je pravo na ovu vrstu subvencija. Predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević, dodelio je ugovore o stručnom osposobljavanju i ugovore o dodeli subvencija za samozapošljavanje.

  • Vidimo da Gornji Milanovac ima potencijal. Srećan sam što sam danas upoznao nove lekare, učitelje, vaspitače, elektroinženjere, mašinske tehničare. Ugovore su potpisali mladi ljudi koji su dobili priliku da se u milanovačkim kompanijama kao što su „Rudnik i flotacija Rudnik“ , „Helios Srbija“ a.d. , „DAM 93“, SZR „Solver“, „Vet 08“ doo – pokažu i dokažu, ali i kod poslodavaca iz javnog sektora kao što su osnovne i srednje škole, PU „Sunce“, Osnovno javno tužilaštvo i Dom zdravlja. Bilo je i dosta zahteva za otvaranje preduzetničkih radnji. Zahtevi su se odnosili na usluge čišćenja i održavanja poslovnih objekata, proizvodnju nakita, izradu predmeta od inoksa, delatnosti kozmetičarskih i frizerskih usluga. Moram da naglasim da sam veoma zadovoljan jer sam primetio da je mnogo više devojaka nego momaka koje su se osmelile da osnuju svoje biznise i da se na taj način zaposle. Gornji Milanovac ima taj preduzetnički duh, ima dobre kompanije, tako da ima od koga da se nauči. Tu je i startap centar koji fenomenalno radi i koji je uvek na usluzi što se tiče usavršavanja – izjavio je Dejan Kovačević, predsednik opštine.
    On je istakao da je Gornji Milanovac opština u Moravičkom okrugu sa najmanjim brojem nezaposlenih, da ima oko 13 000 stanovnika koji su u radnom odnosu, kao i to da je prosečna plata za mesec decembar bila viša od 62 000 dinara.
  • Opština Gornji Milanovac je za realizaciju mera aktivne politike zapošljavanja odvojila preko 16 miliona dinara. Prvobitnim budžetom opredeljeno je nešto manje novca, ali kada smo videli da su potrebe veće od planirane sume, mi smo iz tekuće budžetske rezerve dodali sredstva kako bi uspeli da svima damo šansu da ostvare ono što su planirali. Čestitam svima koji su danas potpisali ugovore i nadam se da ćemo sa ovom praksom nastaviti i u budućnosti – dodao je Kovačević.
    On je zaključio da je glavni cilj opštine, zajedno sa privredom, da mladi odmah po završetku školovanja dobiju šansu da se zaposle i na taj način ostanu u Gornjem Milanovcu i tu sagrade karijeru i osnuju porodicu.

Serenade se vraćaju u Čačak, dvojac svira pod prozorima zaljubljenih

Serenade se vraćaju u Čačak, dvojac svira pod prozorima zaljubljenih

ČAČAK – ČAČANI su sve češće svedoci romantičnih večeri u svom gradu. Davno zaboravljene serenade pod prozorima ponovo su oživele od kada su dvojica srednjoškolaca – šesnaestogodišnjaci Andrej Zoćević i Đorđe Selaković rešili da svoj muzički talenat stave na raspolaganje svima...