Raste broj pacijenata na respiratorima, pritisak na zdravstvene ustanove sve veći

jan 28, 2022 | Društvo | 0 Komentara

Foto: Spijunka


ČAČAK – Na kovid odeljenju Opšte bolnice u Čačku za protekla 24 sata preminula su dva pacijenta. Borbu sa koronom izgubili su muškarci iz Čačka (80) i Lučana (70). U četvrtom talasu korona zaraze, od sredine jula do danas, preminulo je 299 pacijenata iz Moravičkog okruga – 214 iz Čačka, 46 iz Ivanjice, 36 iz Lučana i tri iz Gornjeg Milanovca.Čačansko zdravstvo suočeno je i sa problemom odsustva velikog broja medicinara koji su zaraženi virusom korona. Direktor čačanskog Doma zdravlja dr Aleksandra Pajović zamolio je građane koji čekaju na pregled u kovid ambulantama za strpljenje, jer je sistem preopterećen zbog velikih gužvi i pritiska na opštu praksu. Ovo službi se tokom januara javljalo od 700 do 800 pacijanata dnevno koji su imali simptome kovid infekcije. 
– Zaražen je veliki broj lekara i medicinskih sestara, kao i tehničkog osoblja. To je veliki problem sa kojim se borimo – naveo je dr Pajović.
Na kovid odeljenju čačanske bolnice trenutno je hospitalizovano 56 pacijenata, pet više nego juče. U protekla 24 sata primljeno je devet pacijenata sa simptomima koji ukazuju na moguću infekciju koronavirusom, a dvoje je otpušteno na kućno lečenje. U respiratornom centru leči se devet bolesnika, troje je priključeno na respirator.
Hospitalizovana je jedna kovid pozitivna porodilja na odeljenju ginekologije i jedno dete na pedijatriji. U prijemno-trijažnoj ambulanti čačanske bolnice juče je evidentirano 89 pregleda, od čega 56 prvih. Dan pre toga bila su 62 prva i 38 kontrolnih pregleda.

Prema podacima čačanskog Zavoda za javno zdravlje u Moravičkom okrugu je testirano 850 osoba od kojih 439 ima pozitivan nalaz PCR ili antigen testa. Od 460 uzoraka iz Čačka pozitivnih je 207, iz Gornjeg Milanovca od 183 uzorka pozitivnih je 109, iz Lučana od 72 uzorka pozitivnih je 38 i iz Ivanjice od 135 uzoraka pozitivnih je 85. Ukupno 439 pozitivnih od 850 uzoraka.
Juče je vakcinisano je 60 Čačana, šestoro je primilo prvu dozu, devetoro je revakcinisano, a 45 je cepljeno trećom dozom vakcine. 

Otvara se Dom za stare na Savincu, biće mesta za 55 korisnika

Otvara se Dom za stare na Savincu, biće mesta za 55 korisnika

U ponedeljak, 13. septembra, sa radom će početi novi Dom za stara i odrasla lica „Savinac. Smešten je u takovskom kraju, u zaseoku Savinac, okružen šumama i rekom Dičinom, komforan i moderno opremljen  Nakon nekoliko meseci rekonstrukcije i opremanja zgrade, Dom za stara i odrasla lica ...
PREMINULO JOŠ TROJE ČAČANA

PREMINULO JOŠ TROJE ČAČANA

ČAČAK – NA svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak, koja su pretvorena u kovid odeljenja, u poslednja 24 časa (presek od petka ujutru) preminula su tri pacijenta, i to svo troje iz Čačka: K.D. (92), G.S. i G.B. (82) iz Čačka (pozitivan). Trenutno je hospitalizovano 150 pacijena...
Kampanja „Pažljivo sa životima“ u Gornjem Milanovcu

Kampanja „Pažljivo sa životima“ u Gornjem Milanovcu

U Gornjem Milanovcu je u Domu penzionera održano predavanje namenjeno najstarijim sugrađanima, a naziv tribine je „Pažljivo sa životima“. Predavanje je organizovao Savet za bezbednost saobraćaja Opštine Gornji Milanovac, a ovo je samo jedna u nizu aktivnosti kampanje u vezi sa bezb...
Gradonačelnik posetio dežurne službe

Gradonačelnik posetio dežurne službe

ČAČAK – Gradonačelnik Čačka Milun Todorović, nakon što je sa Čačanima na Gradskom trgu dočekao 2022. godinu, zajedno sa svojim saradnicima, posetio je u novogodišnjoj noći dežurne radnike PU Čačak, Hitne pomoći, ispostave Saobraćajne policije i Vatrogasno-spasličaku službu. ...