Raste broj pacijenata na respiratorima, pritisak na zdravstvene ustanove sve veći

jan 28, 2022 | Društvo | 0 Komentara

Foto: Spijunka


ČAČAK – Na kovid odeljenju Opšte bolnice u Čačku za protekla 24 sata preminula su dva pacijenta. Borbu sa koronom izgubili su muškarci iz Čačka (80) i Lučana (70). U četvrtom talasu korona zaraze, od sredine jula do danas, preminulo je 299 pacijenata iz Moravičkog okruga – 214 iz Čačka, 46 iz Ivanjice, 36 iz Lučana i tri iz Gornjeg Milanovca.Čačansko zdravstvo suočeno je i sa problemom odsustva velikog broja medicinara koji su zaraženi virusom korona. Direktor čačanskog Doma zdravlja dr Aleksandra Pajović zamolio je građane koji čekaju na pregled u kovid ambulantama za strpljenje, jer je sistem preopterećen zbog velikih gužvi i pritiska na opštu praksu. Ovo službi se tokom januara javljalo od 700 do 800 pacijanata dnevno koji su imali simptome kovid infekcije. 
– Zaražen je veliki broj lekara i medicinskih sestara, kao i tehničkog osoblja. To je veliki problem sa kojim se borimo – naveo je dr Pajović.
Na kovid odeljenju čačanske bolnice trenutno je hospitalizovano 56 pacijenata, pet više nego juče. U protekla 24 sata primljeno je devet pacijenata sa simptomima koji ukazuju na moguću infekciju koronavirusom, a dvoje je otpušteno na kućno lečenje. U respiratornom centru leči se devet bolesnika, troje je priključeno na respirator.
Hospitalizovana je jedna kovid pozitivna porodilja na odeljenju ginekologije i jedno dete na pedijatriji. U prijemno-trijažnoj ambulanti čačanske bolnice juče je evidentirano 89 pregleda, od čega 56 prvih. Dan pre toga bila su 62 prva i 38 kontrolnih pregleda.

Prema podacima čačanskog Zavoda za javno zdravlje u Moravičkom okrugu je testirano 850 osoba od kojih 439 ima pozitivan nalaz PCR ili antigen testa. Od 460 uzoraka iz Čačka pozitivnih je 207, iz Gornjeg Milanovca od 183 uzorka pozitivnih je 109, iz Lučana od 72 uzorka pozitivnih je 38 i iz Ivanjice od 135 uzoraka pozitivnih je 85. Ukupno 439 pozitivnih od 850 uzoraka.
Juče je vakcinisano je 60 Čačana, šestoro je primilo prvu dozu, devetoro je revakcinisano, a 45 je cepljeno trećom dozom vakcine. 

ZBOG SNEŽNE VEJAVICE VANREDNA SITUACIJA U PET IVANJIČKIH SELA

ZBOG SNEŽNE VEJAVICE VANREDNA SITUACIJA U PET IVANJIČKIH SELA

IVANJICA -U Ivanjici je zbog obilnih snežnih padavina i smetova koji su zavejali puteve proglašena vanredna situacija na području pet seoskih mesnih zajednica. Reč je o golijskim selima Pridvorica, Devići, Ostatija, Brusnik, Srednja reka. Prema informacijama iz Štaba za vanredne situacije opš...
Obeležena 94. godišnjica smrti vojvode Stepe Stepanovića

Obeležena 94. godišnjica smrti vojvode Stepe Stepanovića

Polaganjem lovorovih venaca i odavanjem državnih i vojnih počasti danas je na grobu vojvode Stepe Stepanovića u Čačku obeležena 94. godišnjica smrti proslavljenog vojskovođe. Ceremoniji odavanja počasti prethodio je parastos, koji su služili sveštenici crkve Svetog Vaznesenja Gospodnjeg. ...
TUŽBA PROTIV DAVIDOVIĆKE

TUŽBA PROTIV DAVIDOVIĆKE

ČAČAK – SEDMORO radnika Crvenog krsta u Čačku podnelo je tužbu Višem sudu u Čačku protiv sekretara ove humanitarne organizacije Biljane Davidović. Tužba zaposlenih u Crvenom krstu, kako saznaje ŠPIJUNKA, tereti Davidovićku za mobing. O detaljima tužbe i svim aktuelnim dešavanjima...