Raste broj pacijenata na respiratorima, pritisak na zdravstvene ustanove sve veći

jan 28, 2022 | Društvo | 0 Komentara

Foto: Spijunka


ČAČAK – Na kovid odeljenju Opšte bolnice u Čačku za protekla 24 sata preminula su dva pacijenta. Borbu sa koronom izgubili su muškarci iz Čačka (80) i Lučana (70). U četvrtom talasu korona zaraze, od sredine jula do danas, preminulo je 299 pacijenata iz Moravičkog okruga – 214 iz Čačka, 46 iz Ivanjice, 36 iz Lučana i tri iz Gornjeg Milanovca.Čačansko zdravstvo suočeno je i sa problemom odsustva velikog broja medicinara koji su zaraženi virusom korona. Direktor čačanskog Doma zdravlja dr Aleksandra Pajović zamolio je građane koji čekaju na pregled u kovid ambulantama za strpljenje, jer je sistem preopterećen zbog velikih gužvi i pritiska na opštu praksu. Ovo službi se tokom januara javljalo od 700 do 800 pacijanata dnevno koji su imali simptome kovid infekcije. 
– Zaražen je veliki broj lekara i medicinskih sestara, kao i tehničkog osoblja. To je veliki problem sa kojim se borimo – naveo je dr Pajović.
Na kovid odeljenju čačanske bolnice trenutno je hospitalizovano 56 pacijenata, pet više nego juče. U protekla 24 sata primljeno je devet pacijenata sa simptomima koji ukazuju na moguću infekciju koronavirusom, a dvoje je otpušteno na kućno lečenje. U respiratornom centru leči se devet bolesnika, troje je priključeno na respirator.
Hospitalizovana je jedna kovid pozitivna porodilja na odeljenju ginekologije i jedno dete na pedijatriji. U prijemno-trijažnoj ambulanti čačanske bolnice juče je evidentirano 89 pregleda, od čega 56 prvih. Dan pre toga bila su 62 prva i 38 kontrolnih pregleda.

Prema podacima čačanskog Zavoda za javno zdravlje u Moravičkom okrugu je testirano 850 osoba od kojih 439 ima pozitivan nalaz PCR ili antigen testa. Od 460 uzoraka iz Čačka pozitivnih je 207, iz Gornjeg Milanovca od 183 uzorka pozitivnih je 109, iz Lučana od 72 uzorka pozitivnih je 38 i iz Ivanjice od 135 uzoraka pozitivnih je 85. Ukupno 439 pozitivnih od 850 uzoraka.
Juče je vakcinisano je 60 Čačana, šestoro je primilo prvu dozu, devetoro je revakcinisano, a 45 je cepljeno trećom dozom vakcine. 

HITNO SAOPŠTENJE!!!

HITNO SAOPŠTENJE!!!

Zbog eksplozije u kompaniji Sloboda neophodno je da se svi građani koji žive u blizini fabrike hitno evakuišu iz svojih domova. EVAKUACIONO MESTO JE GRADSKI FUDBALSKI STADION! Objavio je na svom instagram nalogu Milun Todorović, gradonačelnik Čačka....
U subotu startuje suzbijanje komaraca, pčelari zatvorite pčele

U subotu startuje suzbijanje komaraca, pčelari zatvorite pčele

Prvo ovogodišnje suzbijanja odraslih formi komaraca tretmanom sa zemlje na teritoriji grada Čačka biće obavljeno u subotu, 25. juna, u vremenu od 18 do 21 sat. Vremenski uslovi toga dana će, prema prognozi meteorologa, biti gotovo idealni za izvođenje ovih aktivnosti. Koristiće se preparati A...