Čačanske kamiondžije zarobljene u Ukrajini, nestaje im hrane i goriva

feb 28, 2022 | Društvo | 0 Komentara

Foto: Granični prelaz Đakovo – privatna arhiva

Na ukrajinsko-rumunskoj granici Đakovo već nekoliko dana zarobljeno je oko 50 srpskih kamiona. Vozačima teretnjaka nije dozvoljeno da sa kamionima prepunim robe napuste teritoriju Ukrajine. Sličnu sudbinu dele i njihove kolege na graničnom prelazu Jagodin, između Ukrajine i Poljske. Vozači ne znaju do kada će ih tu držati, a istovremeno njima ponestaje hrane, vode, goriva i novca. Među vozačima ima i Čačana.

„Preko graničnog prelaza Đakovo možemo da pređemo, ali isključivo pešice. Ne dozvoljavaju nam da preko granice izvezemo naše kamione koji su puni robe iz Rusije i Belorusije. Mi tu robu, zajedno sa kamionima dužimo i niko od nas ne pomišlja da ostavi kamion“, kaže Čačanin Dragan B. vozač kamiona.

Roba koja se nalazi u kamionima je pretežno namenjena srpskom tržištu. On kaže da su na graninčnom prelazu Đakovo zarobljeni više od 80 sati, da im ponestaje novca i goriva.

„Ranije smo sve plaćali karticama, gotovog novca niko nije poneo previše. Ovde je sada moguće plaćati samo gotovinom, evrima, u obližnjoj prodavnici kupujemo hranu i vodu. Ponestaje nam i goriva, jer 80 sati stojimo u mestu, hladno je moramo se grejati. Nikakvu informaciju nemamo do kada ćemo biti zarobljeni na ovoj lokaciji. Svi smo bezbedni i u ovom trenutku u blizini nema ratnih dejstava. Vozači imaju komunikaciju sa svojim porodicama“, kaže naš sagovornik.

„I ako bi pešice prešli granicu i ušli u Rumuniju ka Halmeu, gde ćemo odatle dalje“, kaže Dragan dodajući da su vozači za sada jedinstveni, niko ne izlazi iz svog kamiona, čekaju razrešenje situacije.

Prema izjavama Čačana koji su se u teretnjacima zatekli na drugim graničnim prelazima, ni oni nisu u boljoj poziciji.

Granični prelaz Jagodin – privatna arhiva

 „Nalazimo se na graničnom prelazu Jagodin između Ukrajine i Poljske. Nama je usmeno rečeno da smo zadržani zbog krijumčarenja ali nam nikakvo rešenje za to nije izdato. Inače, mi regularno već godinama prevozimo srpsku robu iz Rusije ka Srbiji. Ovde smo bukvalno zarobljeni, ne dozvoljavaju nam da granicu pređemo kamionom. Rekli su nam da Ukrajinu možemo napustiti pešice, ali i da to hoćemo, granicu nije moguće na taj način preći, već isključivo u nekom vozilu, takva su pravila“, kaze Vlade B., vozač iz Čačka.

On dodaje da su zajedno sa njim na graničnom prelazu Jagodin zadržane i njegove kolege iz Aranđelovca i Valjeva, a istu sudbinu dele i kamiondžije iz Severne Makedonije.

„Nama su stavljeni pečati u pasoš kao da smo prešli granicu, a zapravo nismo, još smo na teritoriji Ukrajine. Novca gotovo da nemamo, jer se ovde ne primaju evri, a ukrajinski novac nemamo. Za sada je mirno, ali smo preksinoć čuli sirene i detonacije. Povremeno trpimo i provokacije šefa carinske ispostave, koji ovde demonstrira silu. Nije nam svejedno, ali pribrani smo i držimo se zajedno“, kaže Vlade.

 Najteža situacija u ovom trenutku je na graničnim porelazima između Rusije i Ukrajine, gde takođe ima srpskih kamiona koji čekaju prelazak, ali je on gotovo nemoguć. Vozači kažu da na tim graničnim prelazima nema carinika, granične ispostave su potpuno puste, a oni ne mogu da pređu granicu dok ne overe putnu dokumentaciju, bez koje ne mogu da nastave dalji put. 

Spijunka.rs

Na proleće počinje izgradnja Zdravstvene stanice Ljubić

Na proleće počinje izgradnja Zdravstvene stanice Ljubić

Izgled buduće Zdravstvene stanice Ljubić Naredne godine u Ljubiću će početi izgradnja nove „Zdravstvene stanice Ljubić“.  Na projektu se radilo skoro tri godine, a sada su stečeni svi formalno-pravni uslovi za početak izgradnje objekta. Vrednost investicije je 370 miliona di...
Uskoro krov nad glavom za pripadnike ranjivih društvenih grupa

Uskoro krov nad glavom za pripadnike ranjivih društvenih grupa

ČAČAK – U okviru projekta „Ne ostavljajući nikoga iza sebe – adekvatno stanovanje i aktivno uključivanje osetljivih društvenih grupa u Čačku“, koji sprovodi Grad Čačak, a koji finansira Evropska unija, uskoro će biti otvorena tri javna poziva za dodelu pomoći u vidu stambenih ...
Eksplozija u Slobodi!!! FOTO-VIDEO UŽIVO

Eksplozija u Slobodi!!! FOTO-VIDEO UŽIVO

U vojnoj fabrici Sloboda došlo je do eksplozije. Kako nezvanično saznajemo, eksplozija se dogodila u magacinu topovskih granata. Jake detonacije koje su počele oko 01:30 probudile u čačane i veliki broj ljudi je na ulicama. Petnaestak minuta nakon eksplozije, policija je udaljila gradjane i...

Čačanina izujedale pčele, napale i lekare koji su mu spašavali život

Čačanina izujedale pčele, napale i lekare koji su mu spašavali život

Foto: Špijunka-Ilustracija Zbog ekstrenmo visokih temperatura lekari čačanske Hitne pomoći, ali i Urgentnog centra danas su imali pune ruke posla. Međutim, danas su imali i neobičnu situaciju u kojoj su i lekari spašavali živu glavu. I sve to na terenu ukazujući pomoć pacijentu. Naime leka...