Kamiondžije strahuju od pljački, noć provode zaključani u kabinama

mar 1, 2022 | Društvo | 0 Komentara

Granični prelaz Đakovo – privatna arhiva


Srpski vozači kamiona koji su već šesti dan zarobljeni u Ukrajini na graničnom prelazu Đakovo tvrde da na terminalima gde oni čekaju nema žena i dece koji beže iz ove zemlje. Vozači demantuju ukrajinskog zvaničnika u Beogradu koji tvrdi da se granica prelazi po prioritetima, rečima da na terminalu gde oni čekaju nema putničkih vozila. Vozači kažu da su na ovom graničnom prelazu sa Rumunijom putnička vozila i teretnjaci razdvojeni i imaju zasebne terminale. 

„Mi smo juče išli da kolegama, koji su bukvalno zarobljeni u ukrajinskom terminalu nosimo hranu i vodu. Tamo se nalazi šest srpskih kamiona i isto toliko vozača. Papiri su im odrađeni, pasođi overeni, ali im carinici ne dozvoljavaju da napuste granični prelaz. Nije tačno da na ovom mestu ima žena i dece, možda ih ima u delu koji je rezervisan za putnički saobraćaj, ovde gde smo mi zarobljeni šesti dan su samo teretnjaci“, kaže vozač Dragan B., Čačanin koji zajedno sa još 60 svojih kolega čeka da se izbavi iz Ukrajine. 

Dodaje da se stanje na graničnim prelazima može pratiti i putem video strima, koji ima svaki granični prelaz u Evropi, pa i ovaj na kojem se oni nalaze. On kaže da za sada imaju hrane i vode, jer kod sebe još imaju novca da kupuju u seoskoj prodavnici.

Granični prelaz Đakovo – foto: Privatna arhiva

Međutim u Ukrajini se oseća nestašica svega, pa oni strahuju da ne budu opljačkani.

„Naši kamioni su puni razne robe, u Ukrajini se već oseća nestašica. Plašimo se da bismo mogli biti opljačkani, da nam ne istoče naftu. Kada padne noć, svako od nas uđe u svoj kamion, zaključa se i čeka da svane jutro“, kaže Dragan.

Grupa srpskih vozača koji su zarobljeni na graničnom prelazu Jagodin iz Ukrajine ka Poljskoj, noć su proveli mirno, ali su danas ostali bez hrane i vode. Njihove porodice su zabrinute.

„Naš sin je peti dan zarobljen na tom graničnom prelazu. Danas je jedan naš čovek koji je oženjen Ukrajinkon prešao 70 kilometara da im odnese hranu i vodu. Čuo je iz medija u kakvoj su situaciji. Četvorica srpskih vozača i dalje ne mogu da pređu ukrajinsku granicu, i ako ostali kamioni prolaze. Očekujemo da naša država reaguje i nađe rešenje za svoje državljane. Znam da oni u Jagodinu nisu bezbedni, svi brinemo, sin noću ne sme da izađe iz kamiona, ni do toaleta“, kaže Čačanin Boban Belić, otac jednog od vozača koji su zadržani u Jagodinu.

Špijunka.rs

Čačanski srednjoškolci, njih 153, postali dobrovoljni davaoci krvi

Čačanski srednjoškolci, njih 153, postali dobrovoljni davaoci krvi

Foto: N.C. U sedmici dobrovoljnog davanja krvi od 14. do 18. marta 2022. godine u Čačku je prikupljeno 233 jedinice krvi. U organizaciji Crvenog krsta Čačak u saradnji sa Službom za transfuziju krvi Kliničkog centra Kragujevac, pored redovne akcije koja se realizuje svakog utorka u Domu kultur...
Javna rasprava o studiji zaštite Ovčarsko-kablarske klisure

Javna rasprava o studiji zaštite Ovčarsko-kablarske klisure

U sali  Skupštine grada Čačka sutra, 7. aprila biće održana javna rasprava o nacrtu o nacrtu uredbe o proglašenju i studiji zaštite predela izuzetnih odlika “Ovčarsko-kablarska klisura“. Rasprava će početi u 12 sati i u njoj će učestvovati predstavnici Ministarstva za zaštitu ...