Kamiondžije strahuju od pljački, noć provode zaključani u kabinama

mar 1, 2022 | Društvo | 0 Komentara

Granični prelaz Đakovo – privatna arhiva


Srpski vozači kamiona koji su već šesti dan zarobljeni u Ukrajini na graničnom prelazu Đakovo tvrde da na terminalima gde oni čekaju nema žena i dece koji beže iz ove zemlje. Vozači demantuju ukrajinskog zvaničnika u Beogradu koji tvrdi da se granica prelazi po prioritetima, rečima da na terminalu gde oni čekaju nema putničkih vozila. Vozači kažu da su na ovom graničnom prelazu sa Rumunijom putnička vozila i teretnjaci razdvojeni i imaju zasebne terminale. 

„Mi smo juče išli da kolegama, koji su bukvalno zarobljeni u ukrajinskom terminalu nosimo hranu i vodu. Tamo se nalazi šest srpskih kamiona i isto toliko vozača. Papiri su im odrađeni, pasođi overeni, ali im carinici ne dozvoljavaju da napuste granični prelaz. Nije tačno da na ovom mestu ima žena i dece, možda ih ima u delu koji je rezervisan za putnički saobraćaj, ovde gde smo mi zarobljeni šesti dan su samo teretnjaci“, kaže vozač Dragan B., Čačanin koji zajedno sa još 60 svojih kolega čeka da se izbavi iz Ukrajine. 

Dodaje da se stanje na graničnim prelazima može pratiti i putem video strima, koji ima svaki granični prelaz u Evropi, pa i ovaj na kojem se oni nalaze. On kaže da za sada imaju hrane i vode, jer kod sebe još imaju novca da kupuju u seoskoj prodavnici.

Granični prelaz Đakovo – foto: Privatna arhiva

Međutim u Ukrajini se oseća nestašica svega, pa oni strahuju da ne budu opljačkani.

„Naši kamioni su puni razne robe, u Ukrajini se već oseća nestašica. Plašimo se da bismo mogli biti opljačkani, da nam ne istoče naftu. Kada padne noć, svako od nas uđe u svoj kamion, zaključa se i čeka da svane jutro“, kaže Dragan.

Grupa srpskih vozača koji su zarobljeni na graničnom prelazu Jagodin iz Ukrajine ka Poljskoj, noć su proveli mirno, ali su danas ostali bez hrane i vode. Njihove porodice su zabrinute.

„Naš sin je peti dan zarobljen na tom graničnom prelazu. Danas je jedan naš čovek koji je oženjen Ukrajinkon prešao 70 kilometara da im odnese hranu i vodu. Čuo je iz medija u kakvoj su situaciji. Četvorica srpskih vozača i dalje ne mogu da pređu ukrajinsku granicu, i ako ostali kamioni prolaze. Očekujemo da naša država reaguje i nađe rešenje za svoje državljane. Znam da oni u Jagodinu nisu bezbedni, svi brinemo, sin noću ne sme da izađe iz kamiona, ni do toaleta“, kaže Čačanin Boban Belić, otac jednog od vozača koji su zadržani u Jagodinu.

Špijunka.rs

Uskoro krov nad glavom za pripadnike ranjivih društvenih grupa

Uskoro krov nad glavom za pripadnike ranjivih društvenih grupa

ČAČAK – U okviru projekta „Ne ostavljajući nikoga iza sebe – adekvatno stanovanje i aktivno uključivanje osetljivih društvenih grupa u Čačku“, koji sprovodi Grad Čačak, a koji finansira Evropska unija, uskoro će biti otvorena tri javna poziva za dodelu pomoći u vidu stambenih ...
Napustili Barselonu i nijednog se trenutka nisu pokajali

Napustili Barselonu i nijednog se trenutka nisu pokajali

Nakon 20 godina života u Švedskoj i Španiji, Dušica i Velibor Marinković su se vratili u Ovčar Banju i nedavno započeli svoj biznis. Neobične kočije na banjskom šetalištu svakom prolazniku privuku pažnju, jer je u nju smeštena celokupna kuhinja restorana koji vode ovi ljudi. U omanjoj l...
Počele prijave za stambena rešenja i mere aktivne inkluzije u Čačku

Počele prijave za stambena rešenja i mere aktivne inkluzije u Čačku

Foto: GU Čačak U okviru projekta „Ne ostavljajući nikoga iza sebe – adekvatno stanovanje i aktivno uključivanje osetljivih društvenih grupa u Čačku“, koji sprovodi Grad Čačak, a finansira Evropska unija, otvorena su tri javna poziva za dodelu pomoći u vidu stambenih rešenja i mera a...