Čačanski srednjoškolci, njih 153, postali dobrovoljni davaoci krvi

mar 19, 2022 | Društvo | 0 Komentara

Foto: N.C.

U sedmici dobrovoljnog davanja krvi od 14. do 18. marta 2022. godine u Čačku je prikupljeno 233 jedinice krvi. U organizaciji Crvenog krsta Čačak u saradnji sa Službom za transfuziju krvi Kliničkog centra Kragujevac, pored redovne akcije koja se realizuje svakog utorka u Domu kulture gde je prikupljeno 75 jedinica krvi, u akciji su učestvovale četiri čačanske srednje škole iz kojih su se 153 učenika prvi put upisali kao dobrovoljni davaoci.

Foto: N.C.

U Tehničkoj školi prikupljeno je 55 jedinica krvi, u Medicinskoj školi 43, Prehrambeno ugostiteljskoj školi 24, dok je u Mašinsko-saobraćajnoj školi krv dobrovoljno dalo 36 učenika.
Od ukupnog broja ovonedeljnih davalaca skoro trećina (71) su žene, među kojima su bile najbrojnije učenice Medicinske škole gde je 36 devojaka darivalo dragocenu tečnost.

Foto: N.C.

Crveni krst Čačak zahvaljuje svim dobrovoljnim davaocima krvisa posebnom zahvalnošću prema mladima koji razvijaju i neguju humane vrednosti. Prema podacima Crvenog krsta grad Čačak je jedan od vodećih gradova u Srbiji po broju prikupljenih jedinica krvi na godišnjem nivou u odnosu na broj stanovnika.

Akcija dobrovoljnog davanja krvi u čačanskoj Gimnaziji planirana je za 30. mart, a za učenike Ekonomske škole 4. april.

Svečano otvorene nove prostorije Mesne zajednice „Alvadžinica“

Svečano otvorene nove prostorije Mesne zajednice „Alvadžinica“

Foto: G.U. Čačak U naselju Alvadžinica, u Ulici braće Spasića, otvorene su nove prostorije Mesne zajednice “Alvadžinica”, a svečanom otvaranju je prisustvovao i gradonačelnik Čačka Milun Todorović, koji je simbolično meštanima ovog kraja grada uručio “ključ za novi objekat”. S...