Vidikovac na Kablaru imaće 425 kvadrata, gradiće se po uzoru na svetske turističke atrakcije

apr 28, 2022 | Ekonomija | 0 Komentara


Velelepni vidikoivac na Kablaru će se definitivno graditi, rečeno je na skupu koji održan u Ovčar Banji, a kojem su prisustvovali predstavnici Grada Čačka, Ministarstva zaštite životne sredine, Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Energoprojekta i nevladinih organizacija.  Svi su jedinstveni u izjavama da buduća platforma neće narušavati izgled zaštićenog područja, ni ugrožavati životinje, poput ptica.

Ornitolog Zoran Rajičić – Društvo ljubitelja ptica „Sove na oprezu“

– Rešenje koje mi je prezentovano ne može škoditi pticama više nego prozori, staklene fasade i slično. Takođe, svi znamo da se upravo zbog zaštite ptica, ali i prevencije štete na objektima odavno koristi takozvano bird glass, staklo koje je ptičjem oku vidljivo. Mi smo monitoringom utvrdili da na ovom području ima 187 vrsta ptica, mnoge od njih su strogo zaštićene. Veliki broj turista i ornitologa iz Evrope i sveta ovde upravo zbog ptica dolazi na ovo mesto – poručio je sa vrga Kablara ornitolog Zoran Rajičić, iz čačanskog Društva „Sove na oprezu“ koji smatra da će izgradnja vidikovca doprineti popularizaciji ornitologije, ali i očuvanju kompletne flore i faune u Ovčarsko-kablarskoj klisuri.

 Stručna javnost ocenjuje da su kritike na račun staklenog vidikovca preuranjene, jer Zavod za zaštitu prirode Srbije, još uvek nije dao konačnu saglasnost na bilo koju ideju projektanata. Takođe, netačne su tvrdnje da je u zaštićenim područjima zabranjena gradnja, ta praksa postoji svuda u svetu, pa i kod nas. Stručnjaci kažu da je razila u uslovima gradnje koje ocenjuju i izdaju ovlašćene ustanove i zavodi.
– Da bismo mi sagledali o kakvom se objektu radi, projektanti su morali krenuti od nekog idejnog rešenja, koje se u okviru Radne grupe kansnije menja i unapređuje. Sve vreme dok se idejno rešenje bude radilo Zavod će biti prisutan u tom postupku. Od Uredbe o zaštiti prirode se neće odstupati – rekla je Marina Šibalić, direktorka Zavoda za zaštitu prirode Srbije. 

Vidikovac na Kablaru, sa kojeg se pruža jedinstven vidik na meandre Zapadne Morave, čačansku kotlinu, Ovčar, Kotlenik i okolne planine, prvi je te vrste koji se gradi u Srbiji. Po uzoru na vidikovce poznatih svetskih prirodnih turističkih atrakcija, koje leže u nacionalnim parkovima. 

Gorana Čanković – Energoprojekt urbanizam i arhitektura

– U skladu sa svim planskim aktima zaštićenog područja, na ovoj lokaciji je dozvoljena izgradnja vidikovca kao turističke infrastrukture. Ovaj vidikovac je zamišljen po uzoru na vidikovce koji se grade širom sveta, poput onog u nacionalnim parkovima Veliki kanjon u Koloradu i vidikovac u Biokovu u Hrvatskoj. Po obodu Kablara do samog vidikovca je planiran pešački most i nekoliko platformi koje će biti na različitim visinskim kotama, tako da se čitavo područje može sagledati sa više tačaka. Ukupna površina tih platformi i šetne staze zauzima prostor od 425 kvadrata, u šta spada i manji zatvoreni info-pult od 20 kvadrata – izjavila je Gorana Čanković ispred firme Energoprojekt urbanizan i arhitektura, u kojoj izrađuju projekat vidikovca.

Prema njenimm rečima na vidikovcu neće biti instalacija vode ni kanalizacije. Izgradnja bi trebalo da počne krajem jula ove godine. 

Ovčar Banja

U revitalizaciju Ovčar Banje država je tokom prošle godine kroz osam projekata uložila oko 200 miliona dinara zbog čega varošica stešnjena između Kablara i Ovčara konačno ima izgled uređenog turističkog mesta. Ove godine je u planu da se realizuje još 30 investicija. Meštani Banje ne gledaju s blagonaklonošću na sučeljena mišljenja ekologa oko izgleda vidikovca.

– Treba da čuvamo ptice, ali treba i mi ljudi od nečega da živimo, ima nas svega 140. Imam preko 70 godina i prvi put sam dočekao da za Uskrs u Banji svi smeštajni kapaciteti budu puni. Da li ste svesni šta to znači, to nikad nije bilo. Konačno da i nas sunce ogreje, da malo finansijski prodišemo. Banja je svaki dan prepuna  turista, domaćih, stranih naročito. Zato smo ljuti na ptičare, jer je država konačno omogućila izgradnju u Banji, a oni se prepucavaju. Ne bih da zloslutim, ovo ako ovako nastavi, Beograd će dići ruke od nas…što bi ulagali u mesto gde zdravopameti nema – rekao nam je ogorčeni meštanin Ovčar Banje.

Gde misteriozno nestaju hiljade litara vode u centru Čačka!?

Gde misteriozno nestaju hiljade litara vode u centru Čačka!?

ČAČAK – Stanari zgrade u Nemanjinoj ulici od broja 62 do 76 u centru Čačka imaju nesvakidašnji problem. Naime oni od početka grejne sezone na poslednja dva sprata nemaju grejanje, jer voda iz sistema bukvalno svaki dan misteriozno nestaje. Zaposleni iz JKP „Grejanje“ često d...
U Čačku obeležen Svetski dan borbe protiv droge

U Čačku obeležen Svetski dan borbe protiv droge

Foto: M. Petković Informativnim aktivnostima u Čačku obeležen Međunarodni dan protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama. Akciju je realizovao čačanski Zavod za javno zdravlje u saradnji sa Domom zdravlja i Crvenim krstom. Sugrađanima, uglavnom pripadnicima mlađe populacije, deljeni s...
Ovog vikenda 19. mrčajevačka „Kupusijada“

Ovog vikenda 19. mrčajevačka „Kupusijada“

U Mrčajevcima će ovog vikenda, od 16. do 18. septembra, biti održana 19. po redu „Kupusijada“, manifestacija na kojoj se priprema i bira najbolje pripremljen „svadbarski kupus“. Za 18. godina kroz Mrčajevce je prošlo više od milion i po posetilaca, a u kuvanju kupusa na...
Korona u Moravičkom okrugu odnela još četiri života

Korona u Moravičkom okrugu odnela još četiri života

ČAČAK – Na kovid odeljenjima Opšte bolnice u Čačku tokom protekla 24 sata preminula su četiri pacijenta. Borbu sa koronom izgubili su dva muškarca i žena iz Čačka (57, 58 i 78 godina) i muškarac iz Lučana (60). U četvrtom talasu korona zaraze, od sredine jula do danas, preminuo je 51 ...