Napustili Barselonu i nijednog se trenutka nisu pokajali

apr 29, 2022 | Društvo | 0 Komentara


Nakon 20 godina života u Švedskoj i Španiji, Dušica i Velibor Marinković su se vratili u Ovčar Banju i nedavno započeli svoj biznis. Neobične kočije na banjskom šetalištu svakom prolazniku privuku pažnju, jer je u nju smeštena celokupna kuhinja restorana koji vode ovi ljudi.

U omanjoj letnjoj bašti pored kočije često je teško naći slobodnu stolicu, jer se iz kuhinje veštog Velibora duž Morave šire mirisi domaćih jela sačinjenih od namirnica iz kablarskih sela.

– Kada smo čuli da je Banja oživela, uopšte se nismo dvoumili da napustino Barselonu, gde smo prilično pristojno živeli sa dvoje dece. Ovde sam rođena i ovde sam sa svojom porodicom najsrećnija, deca su bezbedna, slobodna. Zdrava sredina, čist vazduh, pecanje i planinarenje, kulturna baština…sve to deca vole – priča Dušica koja je desna ruka suprugu u novozapočetom poslu.

Neobična kočija nalazi se u centru Ovčar Banje, ispred zgrade u kojoj Marinkovići žive. Po uzoru na svetske kuvare, Velibor, inače Kraljevčanin, vešto bira sastojke za jela ispod sača. Ne priprema brzu hranu, već domaća kuvana jela, po kojima je ovaj deo Srbije poznat. 

Velibor Marinković kuvar u kočiji

– Kočija je stara oko 200 godina i kupio sam je u Ženevi. Nekada je služila za prevoz novca i hartija od vrednosti. Kamionom sam je dovezao u Srbiju, a zahvaljujući zlatnim rukama stolara Miluna Pejovića uz sela Tučkovo ona je potpuno restaurirana i vraćen joj je život. Taj proces je trajao pune dve godine. Svaki detalj je pažljivo rekonstruisan počev od rude, preko poda do prozora. U njoj se nalaze brojni antikviteti, počev od činija, posuda za vodu, čaša, pa sve do pribora za jelo i pripremu hrane. Sve skupa izgleda kao muzej, a ustvari je mesto gde se priprema i služi hrana – kaže Velibor.

Mališane bračnog para nismo zatekli pored restorana-diližanse, njihovi roditelji kažu da su sa grupom planinara otišli do Savine vode na Kablaru. 

– Za decu koja su rođena i rasla u Malmeu, a potom još četiri godine boravka u Barseloni, zelena Srbija je otkrovenje, ne ulaze u kuću. Reka, šuma i planina su im prirasli za srce. Ovčar Banja je svaki dan prepuna turista, domaćih i stranih. Posla ima i uverena sam da ćemo ovde konačno spustiti sidro – kaže kroz osmeh Dušica.

Tri smrtna ishoda u čačanskoj kovid bolnici, novozaraženih sve manje

Tri smrtna ishoda u čačanskoj kovid bolnici, novozaraženih sve manje

Foto: Spijunka ČAČAK – Na kovid odeljenjima čačanske bolnice tokom protekla 24 sata preminula su tri pacijenta, dva muškarca i žena iz Čačka starosti 74, 81 i 87 godina. U četvrtom talasu korona zaraze, od sredine jula do danas, preminuo je 251 pacijent iz Moravičkog okruga – 181 iz ...
U čačanskoj kovid bolnici pet smrtnih ishoda, troje na respiratorima

U čačanskoj kovid bolnici pet smrtnih ishoda, troje na respiratorima

ČAČAK – Na kovid odeljenju Opšte bolnice u Čačku tokom protekla 24 sata preminulo je petoro pacijenata, četvoro iz Čačka starosti 54, 66, 68 i 88 godina i jedan iz Lučana 87 godina.  U trećem talasu korona epidemije u Moravičkom okrugu do sada je preminulo 380 osoba koje su lečene...
Otkazana akcija suzbijanja komaraca u Čačku

Otkazana akcija suzbijanja komaraca u Čačku

Za danas zakazana akcija suzbijanja odraslih formi komaraca zaprašivanjem iz vozila sa zemlje, jutros je, na inicijativu rukovodstva preduzeća „Visan“, otkazana. Prema najnovijim vremenskim prognozama, koje se u značajnoj meri razlikuju od onih objavljenih sredinom sedmice, za popodne se na p...