Bagrem počeo da medi, pčelari očekuju dobru godinu

maj 12, 2022 | Ekonomija | 0 Komentara

Foto Špijunka- Pčelari u pripremi pred bagremovu pašu


U čačanskom kraju bagrem, koji je preživeo mraz, je počeo da medi zbog čega pčelari očekuju dobru godinu. Prošla sezona kada je reč o bagremovom, najkvalitetnijem medu, nije bila povoljna za pčelare, jer su loši vremenski uslovi doprineli izostanku bagremove paše.

– Bagrem medi isključivo ako se temperatura kreće u rasponu između 15 i 27 stepeni, kao što ovih dana imamo slučaj. Bagrem je procvetao i počeo da medi na osunčanim predelima, a pčale uveliko rade svoj posao, jer im to omogućava toplo vreme bez kiše. U zavisnosti od jačine društva, one dnevno u košnicu mogu da unesu od 12 do 15 kilograma meda, odnosno bagremovog nektara. Ako se nastavi povoljno vreme, možemo očekivati dobru godinu – kaže pčelar Dušan Kukić, potpredsednik Društva „Čačanska pčela“.

Ovog proleća od jutarnjih mrazeva u nižim predelima Moravičkog okruga stradao je list i cvet bagrema, pa pojedini pčelari svoja društva sele u više predele na bagremovu ispašu pčela. 

Foto Špijunka – Bagrem počeo da medi

– Iskusni pčelari znaju da u ovom periodu moraju pregledati društva, dodati hrane ako nema ispaše, i na kraju da dodaju nastavke kako bi se društva razvijala, a u košnicama bilo dovoljno prostora za unos meda. Ovo je naročito važno, jer je ovog proleća u čačanskom kraju voćna ispaša potpuno podbacila, naročito u nižim predelima zge je mraz oštetio bagremov cvet. Zbog kiše i hladnog vremena, pčele gotovo da nisu izlazile pa im je i cvet šljive, jabuke, trešnje i kruške bio nedostupan – kaže Kukić.

Prema Kukićevim rečima, posle dužeg niza godina, ovog proleća nije bilo prijava pomora pčela, kakve su imali ranije zbog nesavesnih voćara koji insekticidima štite svoje zasade, a o tome ne obaveste pčelare. U Čačku postoje dva udruženja koja broje oko 200 pčelara sa 7.500 pčelinjih društava. I pored lošije prošlogodišnje sezone srpski pčelari med vrhunskog kvaliteta i dalje prodaju na tržište Evrope. Kukić kaže da je pre dve nedelje put Italije iz Rače otišlo oko 100 tona meda. Domaći med čačanski pčelari trenutno prodaju po ceni od 1.100 do 1.300 dinara po kilogramu, dok je u otkupu na veliko cena 7,8 evra.

Srpski kamioni počeli prelazak ukrajinsko-rumunske granice kod Đakova

Srpski kamioni počeli prelazak ukrajinsko-rumunske granice kod Đakova

Granični prelaz Đakovo – privatna arhiva Kolona srpskih kamiona koja je šest dana u Ukrajini bila blokirana na ukrajinsko-rumunskoj granici kod Đakova, danas popodne je krenula put Srbije. „U terminalu je bilo šest kamiona i oni su popodne prošli. Mi koji čekamo u koloni smo se po...
Sekretarka s bolovanja deli otkaze

Sekretarka s bolovanja deli otkaze

Zaposleni u organizaciji Crvenog krsta u Čačku danas su se saopštenjem obratili javnosti povodom, kako navode agonije koja se nastavlja u njihovom kolektivu, a sve zbog otkaza koji je jutros sačekao njihovog kolegu, Petra Jankovića. Njihovo saopštenje prenosimo u celosti.    „P...