Počinje izmuljavanje jezera Međuvršje, grade se prirodnjački i rehabilitacioni centri u Ovčar Banji

jun 1, 2022 | Ekonomija | 0 Komentara

Danas se sastala međuresorna Vladina radna grupa za uređenje i razvoj Ovčarsko kablarske klisure, kako bi na redovnoj sednici ispratila realizaciju prioritetnih projekata na ovom području. Sastanku su pored lokalnih samouprava Čačka i Lučana, prisustvovali predstavnici Kabineta predsednice Vlade, ministarstava iz resora turizma, ekologije, infrastrukture, Uprave za šume, JP Putevi, KUJU, JVP Srbijavode i Zavod za zaštitu prirode.

Jedan od najznačajnih projekta sa aspekta održivosti je kapitalni projekat izmuljavanja i remedijacije jezera Međuvršje koji se realizuje u sklopu bilateralnog sporazuma Vlade Mađarske i Vlade Republike Srbije u oblasti infrastrukturnih projekata. U toku juna se očekuje dolazak stručnjaka koje je mađarska strana angažovala za realizaciju ovog projekta. Ovaj projekat ima višestruki značaj pre svega za zaštitu od poplava, poboljšanje biodiverziteta, ali i za proizvodnju energije. Dogovoreno je da uskoro kreće i redovno čišćenje trave i trske na jezeru.


Izgradnja Rehabilitacionog centra u Ovčar banji (u sklopu Opšte bolnice Čačak), Prirodnjačkog centra, staklenog vidikovca na Kablaru, kao i nabavka ekološkog katamarana (za krstarenja jezerom Međuvršje i obilaske srednjovekovnih manastira Srpske Svete Gore), će pomoći razvoju zdravstvenog i ekološkog turizma, kao i i ekonomskom osnaživanju lokalnog stanovništva. Na sastanku su dogovorene i aktivnosti za sanaciju visećih pešačkih mostova, izgradnju ulaznih kapija u predeo posebnih odlika, pristupnih saobraćajnica i mostova na području Ovčar banje – na teritoriji opštine Lučani i grada Čačaka.
U toku je uspostavljanje turističkog brenda područja, u skladu sa novim vizuelnim identitetom Srbije kao turističke destinacije. Na amfiteatru u Ovčar Banji, tokom letnje sezone biće organizovan širok spektar popularnih, klasičnih i duhovnih programa.
Vlada Republika Srbije zajedno sa Gradom Čačkom i svim nadležnim institucijama, nastaviće sa praćenjem i realizacijom aktivnosti, kako bi osigurali kontituirano sprovođenje svih projekata, a u najboljem interesu kako pojedinca, tako i cele zajednice.

Otkazana akcija suzbijanja komaraca u Čačku

Otkazana akcija suzbijanja komaraca u Čačku

Za danas zakazana akcija suzbijanja odraslih formi komaraca zaprašivanjem iz vozila sa zemlje, jutros je, na inicijativu rukovodstva preduzeća „Visan“, otkazana. Prema najnovijim vremenskim prognozama, koje se u značajnoj meri razlikuju od onih objavljenih sredinom sedmice, za popodne se na p...
U subotu startuje suzbijanje komaraca, pčelari zatvorite pčele

U subotu startuje suzbijanje komaraca, pčelari zatvorite pčele

Prvo ovogodišnje suzbijanja odraslih formi komaraca tretmanom sa zemlje na teritoriji grada Čačka biće obavljeno u subotu, 25. juna, u vremenu od 18 do 21 sat. Vremenski uslovi toga dana će, prema prognozi meteorologa, biti gotovo idealni za izvođenje ovih aktivnosti. Koristiće se preparati A...