Obeležena 207. godišnjica Boja na Ljubiću i godišnjica smrti Tanaska Rajića

jun 6, 2022 | Društvo | 0 Komentara

Kod spomenika Tanasku Rajiću na brdu Ljubić, državnom ceremonijom i prigodnim programom, danas je obeležena 207. godišnjica Boja na Ljubiću i godišnjica smrti Tanaska Rajića. Državnu ceremoniju odavanja počasti i polaganja venaca, u ime Vlade Republike Srbije, predvodio je državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja gospodin Miodrag Kapor.
Ceremoniji polaganja venaca i odavanja počasti prethodila je Liturgija i Pomen koji su služili sveštenici Hrama kneza Lazara na Ljubiću.
Prisutnima se, na početku komemoracije, obratila Lela Pavlović, direktorka Međuopštinskog istorijskog arhiva iz Čačka, koja je okupljene podsetila na najznačajnije događaje Drugog srpskog ustanka, kao i da je Boj na Ljubiću predstavljao jednu od najvećih i najvažnijih bitaka u ovom ustanku, posle koga je Srbija stekla svoju slobodu i nezavisnost i krenula u stvaranje moderne, demokratske države. Borbe za oslobođenje tadašnje Čačanske nahije su dugo trajale, a do presudnog boja je došlo 6. juna 1815. na brdu Ljubić, gde je baterijom topova komandovao Karađorđev barjaktar Tanasko Rajić koji je braneći svoje topove izgubio život.


Pored predstavnika Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja vence su položili i odali počast Tanasku Rajiću i ustanicima palim na Ljubiću i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, načelnik Moravičkog upravnog okruga, gradonačelnik Čačka, predstavnici Policijske uprave Čačak i Mesne zajednice Ljubić, kao i predstavnici udruženja građana, posle čega se okupljenim građanima obratio Miodrag Kapor, državni sekretar.
U umetničkom programu koji je potom usledio nastupio je hor Osnovne škole „Tanasko Rajić“, koja danas slavi Dan škole, i otpevao „Himnu Tanasku Rajiću“ i pesmu autorke Leontine Vukomanović „Srpski preci“.

Današnji program obeležavanja godišnjice Boja na Ljubiću i godišnjice smrti Tanaska Rajića završen je otvaranjem izložbe „Stare kuće Ljubića“ koju je upriličilo Zavičajno društvo „Grebići“.

U Moravičkom okrugu korona odnela još tri života

U Moravičkom okrugu korona odnela još tri života

ČAČAK-GORNJI MILANOVAC – Na kovid odeljenjima Opšte bolnice u Čačku tokom protekla 24 sata preminula su dva pacijenta, žena i muškarac iz Lučana starosne dobi 84 i 69 godina. U kovid bolnici u Gornjem Milanovcu preminula je jedna osoba, a dve su na respiratoru. U kovid paviljonima čačans...
Korona u Moravičkom okrugu odnela još četiri života

Korona u Moravičkom okrugu odnela još četiri života

ČAČAK – Na kovid odeljenjima Opšte bolnice u Čačku tokom protekla 24 sata preminula su četiri pacijenta. Borbu sa koronom izgubili su dva muškarca i žena iz Čačka (57, 58 i 78 godina) i muškarac iz Lučana (60). U četvrtom talasu korona zaraze, od sredine jula do danas, preminuo je 51 ...
Demineri sutra ponovo u vojnoj fabrici Sloboda

Demineri sutra ponovo u vojnoj fabrici Sloboda

U kompaniji „Sloboda“, sutra 10. septembra, ponovo će boraviti specijalizovane deminerske jedinice Tehničko remontnog zavoda Kragujevac i uništavaće neeksplodirana ubojita sredstva, saopšteno je iz kabineta gradonačelnika Čačka, Miluna Todorovića. "Ovim putem obaveštavamo sugrađane da, ukoliko...