Filmovi sa Festivala „Slobodna zona“ od naredne nedelje u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“

jun 11, 2022 | Kultura | 0 Komentara

Devet filmova sa 17. Filmskog festivala „Slobodna zona“, održanog od 4. do 9. novembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, po izboru publike i selektora festivala, biće prikazano i u Čačku, u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“. Projekcije igranih i dokumentarnih filmova prikazivaće se svakodnevno, od ponedeljka 13. do nedelje 19. juna.
Turneja „Slobodne zone“ u okviru ovogodišnjeg izbora filmova donosi najnovije dokumentarne i igrane filmove koji su bili izuzetno zapaženi na globalnoj angažovanoj filmskoj sceni. Pažljivom selekcijom tima festivala prikazaće se filmovi koji su osvajali najveće nagrade ili pokazali izuzetan potencijal kod publike i kritike od Berlina do Kana i drugih velikih svetskih filmskih manifestacija.
Čačanska publika imaće priliku da pogleda devet filmova među kojima će se naći pobednik prošlogodišnje Slobodne zone, film „Profesor Bahman i njegovi časovi“, ozbiljan dokumentarac o strpljivom profesoru iz malog grada Nemačke; zatim jedan od najgledanijih filmova 17. Zone „Najlepši dečak na svetu“ koji donosi priču o Bjornu Andresenu koga Lukino Viskonti bira da glumi Tađa u njegovom filmu „Smrt u Veneciji“ i proglašava ga personifikacijom lepote.
Na repertoaru ovogodišnje Turneje publika će imati priliku da bolje upozna Gretu Turnberg kroz film „Ja sam Greta“, trenutno najpoznatiju ekološku aktivistkinju koja zna o klimatskim promenama više od 97 odsto svetskih političara.
Zatim, lice i naličje frilensera koji zarađujući pružajuću usluge na Uberu, Amazonu i drugim velikim platfomrama. Zabavi je došao kraj je savremeni dokumentarac koji se bavi nepostojećim radničkim pravima.
Kroz svedočenja izraelskih vojnika, novi dogumentarac Avija Mogbrabija, donosi priču o okupaciji palestinskih teritorija na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze. Mograbi od istorijskih činjenica konstruiše ironični priručnik kako okupirati tuđu teritoriju na više o 50 godina u filmu „Prve 54 godine: skraćeni priručnik za vojnu okupaciju“.
Igrani film „Bez kanjanja“ donosi takođe priču o vojnicima. Sada su u pitanju holandski vojnici na mirovnoj misiji na Bliskom Istoku, čije će živote zauvek promeniti susret sa lokalnim dečakom čiju su kozu slučajno ubili.
U okviru Turneje publika će imati priliku da pogleda i dokumentarac „Fejt i Branko“, film koji govori o braku dvoje muzičara, Fejt koja iz Engleske putuje u Srbiju da upozna romsku muziku i Branka, violinistu romskog porekla u kojeg se zaljubljuje.
U okviru Turneje mlađa publika (14+), ali i starija, moći će da pogleda filmove „Prvi sneg“, igrani finski film o 13-godišnjem Irancu čija porodica čeka azil u Finskoj, i „Moj tata hot dog“, film o ćerki koja je svom ocu podrška na putu promene karijere na koji je krenuo. Dok ga svi osuđuju, ona ga podržava u ostvarenju snova, i veruje da će on postati glumac. Ponudom filmova za mlađu publiku motivišu se partneri da u saradnji sa lokalnim školama organizuju projekcije za srednjoškolce.

Dva smrtna ishoda u kovid bolnici, četvoro na respiratorima

Dva smrtna ishoda u kovid bolnici, četvoro na respiratorima

Dva smrtna ishoda u kovid bolnici u Čačku, opada broj pregleda u kovid ambulanti ČAČAK – Na kovid odeljenjima Opšte bolnice u Čačku u protekla 24 sata preminula su dva pacijenta, žena iz Čačka starosti 66 i muškarac iz Lučana od 78 godina. U kovid paviljonima trenutno je hospitaliz...
До петка траје пријава за пописиваче

До петка траје пријава за пописиваче

Републички завод за статистику упућује јавни позив свим заинтересованим грађанима да се пријаве за посао пописивача у Попису становништва, домаћинстава и станова...
Na proleće počinje izgradnja Zdravstvene stanice Ljubić

Na proleće počinje izgradnja Zdravstvene stanice Ljubić

Izgled buduće Zdravstvene stanice Ljubić Naredne godine u Ljubiću će početi izgradnja nove „Zdravstvene stanice Ljubić“.  Na projektu se radilo skoro tri godine, a sada su stečeni svi formalno-pravni uslovi za početak izgradnje objekta. Vrednost investicije je 370 miliona di...