Filmovi sa Festivala „Slobodna zona“ od naredne nedelje u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“

jun 11, 2022 | Kultura | 0 Komentara

Devet filmova sa 17. Filmskog festivala „Slobodna zona“, održanog od 4. do 9. novembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, po izboru publike i selektora festivala, biće prikazano i u Čačku, u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“. Projekcije igranih i dokumentarnih filmova prikazivaće se svakodnevno, od ponedeljka 13. do nedelje 19. juna.
Turneja „Slobodne zone“ u okviru ovogodišnjeg izbora filmova donosi najnovije dokumentarne i igrane filmove koji su bili izuzetno zapaženi na globalnoj angažovanoj filmskoj sceni. Pažljivom selekcijom tima festivala prikazaće se filmovi koji su osvajali najveće nagrade ili pokazali izuzetan potencijal kod publike i kritike od Berlina do Kana i drugih velikih svetskih filmskih manifestacija.
Čačanska publika imaće priliku da pogleda devet filmova među kojima će se naći pobednik prošlogodišnje Slobodne zone, film „Profesor Bahman i njegovi časovi“, ozbiljan dokumentarac o strpljivom profesoru iz malog grada Nemačke; zatim jedan od najgledanijih filmova 17. Zone „Najlepši dečak na svetu“ koji donosi priču o Bjornu Andresenu koga Lukino Viskonti bira da glumi Tađa u njegovom filmu „Smrt u Veneciji“ i proglašava ga personifikacijom lepote.
Na repertoaru ovogodišnje Turneje publika će imati priliku da bolje upozna Gretu Turnberg kroz film „Ja sam Greta“, trenutno najpoznatiju ekološku aktivistkinju koja zna o klimatskim promenama više od 97 odsto svetskih političara.
Zatim, lice i naličje frilensera koji zarađujući pružajuću usluge na Uberu, Amazonu i drugim velikim platfomrama. Zabavi je došao kraj je savremeni dokumentarac koji se bavi nepostojećim radničkim pravima.
Kroz svedočenja izraelskih vojnika, novi dogumentarac Avija Mogbrabija, donosi priču o okupaciji palestinskih teritorija na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze. Mograbi od istorijskih činjenica konstruiše ironični priručnik kako okupirati tuđu teritoriju na više o 50 godina u filmu „Prve 54 godine: skraćeni priručnik za vojnu okupaciju“.
Igrani film „Bez kanjanja“ donosi takođe priču o vojnicima. Sada su u pitanju holandski vojnici na mirovnoj misiji na Bliskom Istoku, čije će živote zauvek promeniti susret sa lokalnim dečakom čiju su kozu slučajno ubili.
U okviru Turneje publika će imati priliku da pogleda i dokumentarac „Fejt i Branko“, film koji govori o braku dvoje muzičara, Fejt koja iz Engleske putuje u Srbiju da upozna romsku muziku i Branka, violinistu romskog porekla u kojeg se zaljubljuje.
U okviru Turneje mlađa publika (14+), ali i starija, moći će da pogleda filmove „Prvi sneg“, igrani finski film o 13-godišnjem Irancu čija porodica čeka azil u Finskoj, i „Moj tata hot dog“, film o ćerki koja je svom ocu podrška na putu promene karijere na koji je krenuo. Dok ga svi osuđuju, ona ga podržava u ostvarenju snova, i veruje da će on postati glumac. Ponudom filmova za mlađu publiku motivišu se partneri da u saradnji sa lokalnim školama organizuju projekcije za srednjoškolce.

Ulica cara Dušana puštena u saobraćaj

Ulica cara Dušana puštena u saobraćaj

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović je sa saradnicima u četvrtak 3. avgusta, u večernjim časovima, obišao novu Ulicu cara Dušana, koja je puštena u saobraćaj 28. jula. Rekonstrukcija ulice rađena je kao jedan od projekata Nacionalne prestonice kulture „Čačanska rodna“, u okviru inf...
Eksplozija u Slobodi!!! FOTO-VIDEO UŽIVO

Eksplozija u Slobodi!!! FOTO-VIDEO UŽIVO

U vojnoj fabrici Sloboda došlo je do eksplozije. Kako nezvanično saznajemo, eksplozija se dogodila u magacinu topovskih granata. Jake detonacije koje su počele oko 01:30 probudile u čačane i veliki broj ljudi je na ulicama. Petnaestak minuta nakon eksplozije, policija je udaljila gradjane i...

Još jedan smrtni ishod u čačanskoj kovid bolnici

Još jedan smrtni ishod u čačanskoj kovid bolnici

ČAČAČ – Na kovid odeljenji čačanske bolnice u protekla 24 sata preminuo je jedan pacijen. Borbu sa koronom izgubila je Čačanka starosti 75 godina.Na svim kovid odeljenjima bolnice trenutno su hospitalizovana 22 pacijenta.  U respiratornom centru smešteno je najtežnih 10 bolesnika, dv...