Održan tradicionalni „Marš prijateljstva“, Milanovčanima stigla donacija za obnovu „Norveške kuće“

jun 11, 2022 | Društvo | 0 Komentara

Norveško društvo Srbije i ogranak Srpsko – norveškog društva Gornji Milanovac i ove godine organizovali su tradicionalni Marš prijateljstva. Susret interniraca i njihovih potomaka započeo je skupom ispred Norveške kuće, gde su se prisutnima obratili Rolf Fjellestad, predsednik Društva prijateljstva iz Norveške i Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac.

  • Dragi prijatelji, dobrodošli u Gornji Milanovac. Drago mi je da smo se posle skoro tri godine okupili da nastavimo našu tradiciju – Marš prijateljstva. Jako mi je drago što vidim prijatelje iz Norveške i želim vam da se u Gornjem Milanovcu osećate kao kod svoje kuće. Velika je čast nastaviti nešto što su neki mnogo pre nas započeli. Dobro je što na ovu lepu dečicu prenosimo našu tradiciju i to mi ukazuje da ćemo nastaviti naše prijateljstvo još dugo, dugo – rekao je Dejan Kovačević.
  • Danas je dan kada su pre 80 godina preko 4.000 mladića iz vaših krajeva deportovani i stigli u Norvešku kao ratni zarobljanici. Nažalost, samo njih 1900 su preživeli i vratili se u svoju domovinu, dok je većina našla svoje večno prebivalište u Norveškoj. Vrlo je važno da se uvek sećamo te strašne tragedije koja se dogodila. Ali današnji dan je prvenstveno dan osamdesetogodišnjeg prijateljstva između naša dva naroda. Ovo je jedinstveno prijateljstvo u evropskoj istoriji, drugo ovakvo ne postoji i moramo raditi na tome da ono opstane. To traži da se svi angažujemo. U Norveškoj imamo jednu poslovicu koja kaže da stazama prijateljstva mora da se ide često da ne bi zarasle. Tako je i sa našim prijateljstvom, moramo da se srećemo češće i da ga negujemo i ne smemo da dozvolimo da ono nestane sa generacijama koje dolaze. Danas ćemo proslaviti i početak renoviranja Norveške kuće koja je najvažniji simbol našeg prijateljstva. Zadovoljstvo mi je da vas obavestim da će Norveško društvo i prijatelji iz Norveške podržati ovaj projekat sa 250.000 kruna i predavanjem ovog simboličnog čeka želim da označim početak renoviranja – rekao je Rolf Fjellestad.
  • Pored čeka, Fjellestad je uručio predsedniku opštine i simbolični poklon za opštinu Gornji Milanovac koji predstavlja delove ograde sa logora Usen, u kome je gotovo 400 mladića iz naših krajeva izgubilo živote. Predsednik Kovačević se zahvalio i najavio da će i Opština Gornji Milanovac iz svog budžeta izdvojiti sredtsva za renoviranje Norveške kuće.
    Nakon ovoga, program je nastavljen u spomen-parku Brdo mira, gde su predsednik Kovačević i predsednik Društva prijateljstva iz Norveške, Rolf Fjellestad, položili venac na spomenik stradalim internircima u Norveškoj.