POSAO ZA STO MLADIH LEKARA: Zapošljavanjem diplomaca medicinskih fakulteta, sestara i tehničara nastavlja se jačanje zdravstvenih kapaciteta

jun 11, 2022 | Društvo | 0 Komentara

JOŠ 100 najboljih diplomaca medicinskih fakulteta do kraja ovog meseca dobiće posao u zdravstvenim ustanovama u Srbiji.
POSAO ZA STO MLADIH LEKARA: Zapošljavanjem diplomaca medicinskih fakulteta, sestara i tehničara nastavlja se jačanje zdravstvenih kapaciteta

To je potvrđeno „Novostima“ u resornom ministarstvu dan nakon što je Vlada Srbije donela zaključak o saglasnosti da Ministarstvo zdravlja preduzme sve mere iz svoje nadležnosti s ciljem zapošljavanja najboljih 100 diplomaca medicinskih fakulteta u zdravstvenim ustanovama u zemlji. I u ovom krugu podmlađivanja zdravstvenog kadra posao će dobiti i medicinske sestre i tehničari. Kako otkrivaju u Ministarstvu zdravlja – radne knjižice se spremaju za njih 200.

Ovakvi koraci ka sprečavanju odlaska mladih lekara iz zemlje, kako je saopšteno iz Vlade Srbije, istovremeno doprinose daljem razvoju srpske medicine. Vlada navodi da na ovaj način podržava najuspešnije studente koji su svojim radom, znanjem i trudom postigli izuzetne naučne i akademske rezultate i omogućava im da nastave usavršavanje u oblastima medicine u okviru državnog sistema zdravstvene zaštite.
Po istom modelu: zapošljavanjem najboljih diplomaca sa prosekom iznad devet, od sredine 2018. godine, kada je prvi put primenjen, posao je dobilo oko 1.000 mladih doktora. „Zdravstveni redovi“ popunjavani su i po drugim modelima, pa je ukupan broj sveže zaposlenih lekara znatno veći. Tako je u martu posao uglavnom u opštim bolnicama dobilo 530 mladih lekara i to po osnovu dva kriterijuma: prosek iznad osam koji na listama fakulteta nisu bili predloženi za posao kao najbolji diplomci i oni koji su se dobrovoljno prijavili za rad i dokazali u dve kovid-bolnice – u Batajnici i novosadskom Mišeluku. Za opšte bolnice to je bilo značajno podmlađivanje, jer je prosek starosti lekara u njima 55 godina.

  • Prvi krug razgovora sa najboljim diplomcima, koje predlažu fakulteti, završen je, a na sastanku sa ministrom Zlatiborom Lončarom, koji će biti oko 15. juna, biće razrešene još neke dileme – kažu za Novosti u Ministarstvu zdravlja.
  • Naravno, poštuju se želje diplomaca, jer su to oni najbolji, ali ima situacija da, recimo, svi hoće na endokrinologiju ili dermatologiju, pa njihovi ciljevi moraju da se usaglase sa potrebama zdravstvenih ustanova.

Većina diplomaca zainteresovana je za posao u kliničkim centrima i institutima, ali ima i onih koji su se opredelili za rad u domu zdravlja,potvrđuju u Ministarstvu.

  • Sa zaposlenjem dobijaju i specijalizaciju i mogućnost da nastave školovanje na doktorskim studijama – objašnjavaju u resornom ministarstvu. – To je prilika koju svi rado koriste.

NOVA ŠANSA
DO kraja godine, najverovatnije, biće još jedan krug zapošljavanja najboljih diplomaca medicinskih fakulteta. Ovakvi programi dosad su organizovani dva puta godišnje, pa se očekuje da će tako biti i sada.

Izvor: Novosti.rs

Na proleće počinje izgradnja Zdravstvene stanice Ljubić

Na proleće počinje izgradnja Zdravstvene stanice Ljubić

Izgled buduće Zdravstvene stanice Ljubić Naredne godine u Ljubiću će početi izgradnja nove „Zdravstvene stanice Ljubić“.  Na projektu se radilo skoro tri godine, a sada su stečeni svi formalno-pravni uslovi za početak izgradnje objekta. Vrednost investicije je 370 miliona di...
Premiju poklonili za lečenje Nađe

Premiju poklonili za lečenje Nađe

Foto: Nađa Đerović, privatna arhiva ČAČAK – Završen je humanitarni turnir u fudbalu u organizaciji SC „Mladost“, na kome je učestvovalo 16 klubova sa teritorije Čačka, a sav prihod od prodatih ulaznica namenjen je za lečenje četvorogodišnje Nađe Đerović, koja se od svog prvog da...