POSAO ZA STO MLADIH LEKARA: Zapošljavanjem diplomaca medicinskih fakulteta, sestara i tehničara nastavlja se jačanje zdravstvenih kapaciteta

jun 11, 2022 | Društvo | 0 Komentara

JOŠ 100 najboljih diplomaca medicinskih fakulteta do kraja ovog meseca dobiće posao u zdravstvenim ustanovama u Srbiji.
POSAO ZA STO MLADIH LEKARA: Zapošljavanjem diplomaca medicinskih fakulteta, sestara i tehničara nastavlja se jačanje zdravstvenih kapaciteta

To je potvrđeno „Novostima“ u resornom ministarstvu dan nakon što je Vlada Srbije donela zaključak o saglasnosti da Ministarstvo zdravlja preduzme sve mere iz svoje nadležnosti s ciljem zapošljavanja najboljih 100 diplomaca medicinskih fakulteta u zdravstvenim ustanovama u zemlji. I u ovom krugu podmlađivanja zdravstvenog kadra posao će dobiti i medicinske sestre i tehničari. Kako otkrivaju u Ministarstvu zdravlja – radne knjižice se spremaju za njih 200.

Ovakvi koraci ka sprečavanju odlaska mladih lekara iz zemlje, kako je saopšteno iz Vlade Srbije, istovremeno doprinose daljem razvoju srpske medicine. Vlada navodi da na ovaj način podržava najuspešnije studente koji su svojim radom, znanjem i trudom postigli izuzetne naučne i akademske rezultate i omogućava im da nastave usavršavanje u oblastima medicine u okviru državnog sistema zdravstvene zaštite.
Po istom modelu: zapošljavanjem najboljih diplomaca sa prosekom iznad devet, od sredine 2018. godine, kada je prvi put primenjen, posao je dobilo oko 1.000 mladih doktora. „Zdravstveni redovi“ popunjavani su i po drugim modelima, pa je ukupan broj sveže zaposlenih lekara znatno veći. Tako je u martu posao uglavnom u opštim bolnicama dobilo 530 mladih lekara i to po osnovu dva kriterijuma: prosek iznad osam koji na listama fakulteta nisu bili predloženi za posao kao najbolji diplomci i oni koji su se dobrovoljno prijavili za rad i dokazali u dve kovid-bolnice – u Batajnici i novosadskom Mišeluku. Za opšte bolnice to je bilo značajno podmlađivanje, jer je prosek starosti lekara u njima 55 godina.

  • Prvi krug razgovora sa najboljim diplomcima, koje predlažu fakulteti, završen je, a na sastanku sa ministrom Zlatiborom Lončarom, koji će biti oko 15. juna, biće razrešene još neke dileme – kažu za Novosti u Ministarstvu zdravlja.
  • Naravno, poštuju se želje diplomaca, jer su to oni najbolji, ali ima situacija da, recimo, svi hoće na endokrinologiju ili dermatologiju, pa njihovi ciljevi moraju da se usaglase sa potrebama zdravstvenih ustanova.

Većina diplomaca zainteresovana je za posao u kliničkim centrima i institutima, ali ima i onih koji su se opredelili za rad u domu zdravlja,potvrđuju u Ministarstvu.

  • Sa zaposlenjem dobijaju i specijalizaciju i mogućnost da nastave školovanje na doktorskim studijama – objašnjavaju u resornom ministarstvu. – To je prilika koju svi rado koriste.

NOVA ŠANSA
DO kraja godine, najverovatnije, biće još jedan krug zapošljavanja najboljih diplomaca medicinskih fakulteta. Ovakvi programi dosad su organizovani dva puta godišnje, pa se očekuje da će tako biti i sada.

Izvor: Novosti.rs

Uskoro krov nad glavom za pripadnike ranjivih društvenih grupa

Uskoro krov nad glavom za pripadnike ranjivih društvenih grupa

ČAČAK – U okviru projekta „Ne ostavljajući nikoga iza sebe – adekvatno stanovanje i aktivno uključivanje osetljivih društvenih grupa u Čačku“, koji sprovodi Grad Čačak, a koji finansira Evropska unija, uskoro će biti otvorena tri javna poziva za dodelu pomoći u vidu stambenih ...
Gradonačelnik posetio dežurne službe

Gradonačelnik posetio dežurne službe

ČAČAK – Gradonačelnik Čačka Milun Todorović, nakon što je sa Čačanima na Gradskom trgu dočekao 2022. godinu, zajedno sa svojim saradnicima, posetio je u novogodišnjoj noći dežurne radnike PU Čačak, Hitne pomoći, ispostave Saobraćajne policije i Vatrogasno-spasličaku službu. ...
Čačanske kamiondžije zarobljene u Ukrajini, nestaje im hrane i goriva

Čačanske kamiondžije zarobljene u Ukrajini, nestaje im hrane i goriva

Foto: Granični prelaz Đakovo – privatna arhiva Na ukrajinsko-rumunskoj granici Đakovo već nekoliko dana zarobljeno je oko 50 srpskih kamiona. Vozačima teretnjaka nije dozvoljeno da sa kamionima prepunim robe napuste teritoriju Ukrajine. Sličnu sudbinu dele i njihove kolege na graničnom ...