Izložba „Nadežda Petrović 1873-1915“ na Jefimijinim danima u Trsteniku

jun 13, 2022 | Kultura | 0 Komentara

Foto: UG „Nadežda Petrović“

Dokumentarna izložba „Nadežda Petrović 1873-1915.“ je predstavljena u Muzejskoj zbirci Narodnog univerziteta u Trsteniku u okviru tradicionalne kulturne manifestacije koja se 35. put po redu održava u čast srednjovekovne pesnikinje monahinje Jefimije.
Izložbu su otvorili direktor Umetničke galerije Branko Ćalović i Mirjana Racković, muzejska savetnica, autor izložbe koja na edukativan način predstavlja slikarsko i patriotsko delo naše velike umetnice Nadežde Petrović (Čačak, 1873 – Valjevo, 1915), njen život, školovanje, usavršavanje i period koji se odnosi na učešće u Balkanskim i Prvom svetskom ratu.

„Prošlo je više od 30 godina od našeg susreta u Trsteniku kada je Galerija predstavila eksponate iz svojih zbirki u Centru za kulturu. A prošlo je i mnogo godina kada je Nadežda Petrović prolazila ovim krajevima – znamo da je ovuda prolazila 1895. godine, po njenim crtežima manastira Veluće. Nadežda Petrović je bila najzačajniji naš umetnik na početku prošlog veka, srpsku umetnost je okrenula savremenim tokovima evropske umetnosti i istovremeno radila na podizanju nacionalne svesti kako kroz svoj društveni aktivizam tako i na tematskom programu svoje umetnosti – naime dok se stilski okrenula savremenim pravcima, tematski je ostala vezana za nacionalne motive slikajući prizore koje je videla putujući po ondašnjoj Srbiji i krajevima gde je od davnina živeo naš narod – u Staroj Srbiji i Makedoniji“, rečeno je na otvaranju postavke.

Kroz štampani i video materijal publici su prezentovane Nadeždine težnje ka izmeni programa srpske umetnosti na početku prošlog veka i neizmerno rodoljublje iskazano u pozadini fronta dok je negovala ranjenike, ali i to kako je i u tragičnim trenucima, prateći srpsku vojsku u tri rata, stvarala slike neizmerne lepote, koloristički ekspresivne i pune emocija.
Izložba će u prostoru Muzejske zbirke u Trsteniku biti dostupna za posetioce do 10. jula.

Izložba Risim scenograf

Izložba Risim scenograf

U  izložbenom prostoru galerije Risim od 1. aprila do 1. juna 2021. ljubiteljima umetnosti i filma  biće dostupna izložba pod nazivom Risim scenograf, koja će ovoga puta svetlost baciti na značajan scenografski rad čačanskog umetnika Bogića Risimovića Risima i njegove doprinose u ...
SC „Mladost“ pomaže lečenje male Nađe

SC „Mladost“ pomaže lečenje male Nađe

Foto: SC Mladost ČAČAK – Na inicijativu Sportskog centra “Mladost“, a uz saradnju sa Fudbalskim savezom grada Čačka ove godine se organizuje prvi “Gradski turnir u malom fudbalu“.  Turnir je hunamitarnog karaktera i SC „Mladost“ želi da pomogne maloj N...