Ministar Momirović posetio milanovačka poplavljena područja i radove na pristupnoj saobraćajnici auto-putu „Miloš Veliki“

jun 13, 2022 | Društvo, Ekonomija | 0 Komentara

Foto: J.V.


Zbog izlivanja reke Kamenice u Bogdanici i u Družetićima proteklog vikenda, na području ova dva sela proglašena je vanredna situacija. Vodena bujica je srušila dva mosta, poplavila je petnaestak kuća, od kojih je deset onesposobljeno za život u njima i nanela priličnu štetu poljoprivrednim zasadima. Takođe, vatrogasno-spasilačke ekipe iz Čačka i iz Gornjeg Milanovca su vršile evakuaciju ugroženog stanovništva, a dve osobe su hospitalizovane u Opštoj bolnici Gornji Milanovac.


Zbog svega što se izdešavalo, pranjanski kraj danas su posetili predsednik opštine Dejan Kovačević i Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i najavili pomoć, kako Opštine, tako i Vlade, u sanaciji načinjene štete.
      -Opština Gornji Milanovac je sa svim svojim javnim preduzećima i javnim ustanovama od juče na terenu i već smo počeli sanaciju štete. Tu su kamioni Javnog komunalnog preduzeća i Javnog preduzeća za izgradnju i izvodimo radove kako bismo što pre omogućili koliko, toliko normalan život. Trudićemo se da zajedno sa ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Vladom Republike Srbije što pre rešimo sve probleme. Iz tekuće budžetske rezerve izdvojićemo novac da pomognemo domaćinstvima, a država će obezbediti sredstva da infrastrukturu vrati u prvobitno stanje. Zahvaljujem se ministru Momiroviću koji je odmah, čim je čuo za poplave, došao u Gornji Milanovac – rekao je predsednik Kovačević.
   -U ovakvim situacijama mora da se reaguje brzo. Mehanizacija je već izašla na teren, dovodi se u red ono što trenutno može da se sredi. Moramo hitno da isprojektujemo ovaj put, da vratimo u finkciju ove mostove. Naravno, pravi problemi su pred ljudima koji ovde žive i čija je imovina dobrim delom uništena. Neće im biti lako u narednom periodu i drago mi je da je predsednik opštine prepoznao njihove potrebe i probleme, a mi ćemo kao Vlada stati uz njega kako bi se oni što brže rešili – izjavio je Tomislav Momirović.
Ministar Momirović je ovom prilikom rekao da je ministarstvo tu da pokaže sugrađanima da država misli o njima i da se nastavlja sa ulaganjima u infrastrukturu i sa uređenjem rečnih vodotokova kako bi se predupredili problemi poput ovih koji su zahvatili Bogdanicu i Družetiće.
Prilikom svoje posete Gornjem Milanovcu, ministar Momirović je zajedno sa predsednikom opštine Gornji Milanovac, Dejanom Kovačevićem, obišao radove na izgradnji pristupne saobraćajnice auto-putu Miloš Veliki. Oni su obišli poddeonicu koja se gradi od Srčanika do fabrike Metalac i uverili se u kvalitet i dinamiku radova.

  • Obišli smo 3 kilometra od ukupno 4,5 od ove deonice puta. Radovi teku planiranom dinamikom, možda nešto čak i brže od planiranog. Ono što nas i dalje koči je eksproprijacija građevinskih objekata, ali se nadam da ćemo u toku juna i taj deo da završimo. Planirano je da početkom jula krene i rehabilitacija postojećeg puta od Takova ka Srčaniku. Zahvalan sam ministru Momiroviću što je danas ovde i što može sam da se uveri u kvalitet radova i u ozbiljnost izvođača – rekao je Kovačević.
  • Zadovoljan sam kako se odvijaju radovi. Otvorili smo dosta širok front, i podsetio bih sve da prema planovima ovo treba da završimo do marta ili aprila 2024. godine. Sa ovom dinamikom, mi to možemo i ranije. Ono što je problem ovde, kao i na većini gradilišta je eksproprijacija. Razumem sve ljude, naročito one čije porodice ovde žive vekovima, ali mi ove puteve radimo zbog njih i njihove dece. Mi ovo radimo da bi se Gornji Milanovac otvorio za nove investicije, da bi fabrike dobile još bolju perspektivu i da bi svi ljudi imali bržu i kvalitetniju komunikaciju – izjavio je Momirović.
    Ministar Momirović je još jednom istakao da će se rešavanjem imovinsko-pravnih problema dodatno ubrzati radovi na izgradnji obilaznice i zamolio sve za razumevanje i saradnju kako bi ovaj projekat što pre bio realizovan.
Besplatna teretana za pripadnike vojske i policije u Gornjem Milanovcu

Besplatna teretana za pripadnike vojske i policije u Gornjem Milanovcu

Foto: J.V. Opština Gornji Milanovac, u saradnji sa Sportsko-rekreativnim centrom, obezbedila je predstavnicima Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije u Gornjem Milanovcu propusnice za korišćenje teretane u Sportskoj hali „Breza“. Propusnice je uručio predsednik Opštine Gor...
Od Crvenog krsta svi okreću glavu

Od Crvenog krsta svi okreću glavu

ČAČAK – NAKON tužbe za mobing koju je sedmoro radnika podnelo Višem sudu u Čačku, protiv Biljane Davidović sekretarke lokalnog Crvenog  krsta, situacija u ovoj organizaciji još je napetija. Dok je Crveni krst je jedna od gorućih tema u gradu, nadležni odgovornost prebacuju jedni na ...
Uskoro krov nad glavom za pripadnike ranjivih društvenih grupa

Uskoro krov nad glavom za pripadnike ranjivih društvenih grupa

ČAČAK – U okviru projekta „Ne ostavljajući nikoga iza sebe – adekvatno stanovanje i aktivno uključivanje osetljivih društvenih grupa u Čačku“, koji sprovodi Grad Čačak, a koji finansira Evropska unija, uskoro će biti otvorena tri javna poziva za dodelu pomoći u vidu stambenih ...