Ministar Momirović posetio milanovačka poplavljena područja i radove na pristupnoj saobraćajnici auto-putu „Miloš Veliki“

jun 13, 2022 | Društvo, Ekonomija | 0 Komentara

Foto: J.V.


Zbog izlivanja reke Kamenice u Bogdanici i u Družetićima proteklog vikenda, na području ova dva sela proglašena je vanredna situacija. Vodena bujica je srušila dva mosta, poplavila je petnaestak kuća, od kojih je deset onesposobljeno za život u njima i nanela priličnu štetu poljoprivrednim zasadima. Takođe, vatrogasno-spasilačke ekipe iz Čačka i iz Gornjeg Milanovca su vršile evakuaciju ugroženog stanovništva, a dve osobe su hospitalizovane u Opštoj bolnici Gornji Milanovac.


Zbog svega što se izdešavalo, pranjanski kraj danas su posetili predsednik opštine Dejan Kovačević i Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i najavili pomoć, kako Opštine, tako i Vlade, u sanaciji načinjene štete.
      -Opština Gornji Milanovac je sa svim svojim javnim preduzećima i javnim ustanovama od juče na terenu i već smo počeli sanaciju štete. Tu su kamioni Javnog komunalnog preduzeća i Javnog preduzeća za izgradnju i izvodimo radove kako bismo što pre omogućili koliko, toliko normalan život. Trudićemo se da zajedno sa ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Vladom Republike Srbije što pre rešimo sve probleme. Iz tekuće budžetske rezerve izdvojićemo novac da pomognemo domaćinstvima, a država će obezbediti sredstva da infrastrukturu vrati u prvobitno stanje. Zahvaljujem se ministru Momiroviću koji je odmah, čim je čuo za poplave, došao u Gornji Milanovac – rekao je predsednik Kovačević.
   -U ovakvim situacijama mora da se reaguje brzo. Mehanizacija je već izašla na teren, dovodi se u red ono što trenutno može da se sredi. Moramo hitno da isprojektujemo ovaj put, da vratimo u finkciju ove mostove. Naravno, pravi problemi su pred ljudima koji ovde žive i čija je imovina dobrim delom uništena. Neće im biti lako u narednom periodu i drago mi je da je predsednik opštine prepoznao njihove potrebe i probleme, a mi ćemo kao Vlada stati uz njega kako bi se oni što brže rešili – izjavio je Tomislav Momirović.
Ministar Momirović je ovom prilikom rekao da je ministarstvo tu da pokaže sugrađanima da država misli o njima i da se nastavlja sa ulaganjima u infrastrukturu i sa uređenjem rečnih vodotokova kako bi se predupredili problemi poput ovih koji su zahvatili Bogdanicu i Družetiće.
Prilikom svoje posete Gornjem Milanovcu, ministar Momirović je zajedno sa predsednikom opštine Gornji Milanovac, Dejanom Kovačevićem, obišao radove na izgradnji pristupne saobraćajnice auto-putu Miloš Veliki. Oni su obišli poddeonicu koja se gradi od Srčanika do fabrike Metalac i uverili se u kvalitet i dinamiku radova.

  • Obišli smo 3 kilometra od ukupno 4,5 od ove deonice puta. Radovi teku planiranom dinamikom, možda nešto čak i brže od planiranog. Ono što nas i dalje koči je eksproprijacija građevinskih objekata, ali se nadam da ćemo u toku juna i taj deo da završimo. Planirano je da početkom jula krene i rehabilitacija postojećeg puta od Takova ka Srčaniku. Zahvalan sam ministru Momiroviću što je danas ovde i što može sam da se uveri u kvalitet radova i u ozbiljnost izvođača – rekao je Kovačević.
  • Zadovoljan sam kako se odvijaju radovi. Otvorili smo dosta širok front, i podsetio bih sve da prema planovima ovo treba da završimo do marta ili aprila 2024. godine. Sa ovom dinamikom, mi to možemo i ranije. Ono što je problem ovde, kao i na većini gradilišta je eksproprijacija. Razumem sve ljude, naročito one čije porodice ovde žive vekovima, ali mi ove puteve radimo zbog njih i njihove dece. Mi ovo radimo da bi se Gornji Milanovac otvorio za nove investicije, da bi fabrike dobile još bolju perspektivu i da bi svi ljudi imali bržu i kvalitetniju komunikaciju – izjavio je Momirović.
    Ministar Momirović je još jednom istakao da će se rešavanjem imovinsko-pravnih problema dodatno ubrzati radovi na izgradnji obilaznice i zamolio sve za razumevanje i saradnju kako bi ovaj projekat što pre bio realizovan.
Izmena režima saobraćaja na putu Preljina – Rakova

Izmena režima saobraćaja na putu Preljina – Rakova

Foto: Ilustracija Zbog izvođenja radova na izgradnji autoputa Preljina –Pojate, u narednom periodu, počev od 28.04.2023. do 05.05.2023. godine, doći će do izmene režima saobraćaja opštinskog puta Preljina-Rakova na deonici od starog železničkog mosta do strugare, saopštili su iz JP ̶...
Važno saopštenje:

Važno saopštenje:

U seriji eksplozija koje su se dogodile u kompaniji ,,Sloboda“ nije bilo ljudskih žrtava, niti povređenih. Nema razloga da građani budu zabrinuti. Evakuisano je 30 radnika kompanije i okolno stanovništvo. Na licu mesta su pripadnici vatrogasnih jedinica SVS i vatrogasne jedinice kompanije ...
Petnaesta Policijada „Zlatibor 2022“

Petnaesta Policijada „Zlatibor 2022“

foto: cajetina.org Sindikat srpske policije organizuje petnaestu po redu sportsku manifestaciju pod nazivom Policijada „Zlatibor 2022“ koja se održava od 3. do 5. juna 2022. godine na Zlatiboru. Svečano otvaranje manifestacije planirano je za petak 3. juna u 15,00 časova na Kraljevom trgu. Re...