Do kraja godine biće završena sanacija deponije „Prelići“

jun 14, 2022 | Ekonomija | 0 Komentara

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović danas je posetila Čačak i sa gradonačelnikom Milunom Todorovićem i njegovim saradnicima obišla deponiju „Prelići“, JKP „Komunalac“ i park pored Crkve Svete Marine u Atenici.

Ministarka Vujović je istakla da su resorno ministarstvo i lokalna samouprava uložili skoro 200 miliona dinara u sanaciju deponije.

-Država je posvećena rešavanju problema upravljanja otpadom. Pored ulaganja u infrastrukutru, sanaciju nesanitarnih i divljih deponija, trudimo se da modernizujemo i opremu za sakupljanje otpada u javno –komunalnim preduzećima. Čačak je deo projekta koji realizujemo sa evropskim partnerima, a odnosi se na uvođenje primarne separacije otpada u domaćinstvima. Javno komunalnom preduzeću „Komunalac“ su isporučena tri kamiona smećara i više od 15.000 reciklažnih kontejnera i kanti, koje će biti podeljene građanima – rekla je ministarka. Ona je posebno naglasila da Ministarstvo za zaštitu životne sredine ima odličnu saradnju sa Gradom Čačkom, kao i da je Čačak osim velikog projekta nesanitarne deponije, pokrenuo još jedan – izgradnju postrojenja za prearadu otpadnih voda PPOV.

-Uz veliku podršku Vlade Republike Srbije i resornog Ministarstva, uspeli smo da kroz faze saniramo deponiju „Prelići“ i rešimo dugogodišnji problem naših sugrađana koji žive u ovom delu grada. Očekujemo da će do kraja godine biti završena sanacija cele površine od 12 hektara nekadašnje nesanitarne deponije- smetlišta „Prelići“ – rekao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Ministarka Vujović je svoju posetu Čačka završila posetu parku u Atenici, gde su joj doček priredili najmlađi učenici OŠ „Sveti Sava“ u Atenici, inače angažovani u ekološkoj sekciji sa njihovom učiteljicom Aleksandrom Strugar. Ministarka Vujović je sa decom razgovarala na temu odgovornog ponašanja prema prirodi i zaštiti životne sredine. Deca su, tom prilikom, gradonačelniku Todoroviću, poklonila plakat, koji su sami napravili, kojim su mu izrazili zahvlnost što je Grad Čačak investirao u izgradnju parka u kome su i posađene sadnice iz projekta „Zeleni pojas Čačka“.

Čačanske kamiondžije zarobljene u Ukrajini, nestaje im hrane i goriva

Čačanske kamiondžije zarobljene u Ukrajini, nestaje im hrane i goriva

Foto: Granični prelaz Đakovo – privatna arhiva Na ukrajinsko-rumunskoj granici Đakovo već nekoliko dana zarobljeno je oko 50 srpskih kamiona. Vozačima teretnjaka nije dozvoljeno da sa kamionima prepunim robe napuste teritoriju Ukrajine. Sličnu sudbinu dele i njihove kolege na graničnom ...