Do kraja godine biće završena sanacija deponije „Prelići“

jun 14, 2022 | Ekonomija | 0 Komentara

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović danas je posetila Čačak i sa gradonačelnikom Milunom Todorovićem i njegovim saradnicima obišla deponiju „Prelići“, JKP „Komunalac“ i park pored Crkve Svete Marine u Atenici.

Ministarka Vujović je istakla da su resorno ministarstvo i lokalna samouprava uložili skoro 200 miliona dinara u sanaciju deponije.

-Država je posvećena rešavanju problema upravljanja otpadom. Pored ulaganja u infrastrukutru, sanaciju nesanitarnih i divljih deponija, trudimo se da modernizujemo i opremu za sakupljanje otpada u javno –komunalnim preduzećima. Čačak je deo projekta koji realizujemo sa evropskim partnerima, a odnosi se na uvođenje primarne separacije otpada u domaćinstvima. Javno komunalnom preduzeću „Komunalac“ su isporučena tri kamiona smećara i više od 15.000 reciklažnih kontejnera i kanti, koje će biti podeljene građanima – rekla je ministarka. Ona je posebno naglasila da Ministarstvo za zaštitu životne sredine ima odličnu saradnju sa Gradom Čačkom, kao i da je Čačak osim velikog projekta nesanitarne deponije, pokrenuo još jedan – izgradnju postrojenja za prearadu otpadnih voda PPOV.

-Uz veliku podršku Vlade Republike Srbije i resornog Ministarstva, uspeli smo da kroz faze saniramo deponiju „Prelići“ i rešimo dugogodišnji problem naših sugrađana koji žive u ovom delu grada. Očekujemo da će do kraja godine biti završena sanacija cele površine od 12 hektara nekadašnje nesanitarne deponije- smetlišta „Prelići“ – rekao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Ministarka Vujović je svoju posetu Čačka završila posetu parku u Atenici, gde su joj doček priredili najmlađi učenici OŠ „Sveti Sava“ u Atenici, inače angažovani u ekološkoj sekciji sa njihovom učiteljicom Aleksandrom Strugar. Ministarka Vujović je sa decom razgovarala na temu odgovornog ponašanja prema prirodi i zaštiti životne sredine. Deca su, tom prilikom, gradonačelniku Todoroviću, poklonila plakat, koji su sami napravili, kojim su mu izrazili zahvlnost što je Grad Čačak investirao u izgradnju parka u kome su i posađene sadnice iz projekta „Zeleni pojas Čačka“.

U prva tri dana Nove godine u Gornjem Milanovcu rođene tri bebe

U prva tri dana Nove godine u Gornjem Milanovcu rođene tri bebe

Foto: J. V. Prva beba rođena u gornjomilanovačkom porodilištu u 2022. godini je Vasilije Đorović. Mama Valentina porodila se prvog januara oko 18 časova i na svet donela dečaka teškog četiri kilograma i 100 grama. Nju je posetio Dejan Kovačević predsednik opštine Gornji Milanovac i uruč...
Divlje životinje se odomaćile u prigradskim naseljima

Divlje životinje se odomaćile u prigradskim naseljima

ČAČAK – U naseljima na obodu grada na Moravi meštani sve češće susreću divlje životinje, koje se bez imalo straha šetaju kraj njihovih domova. Lisice, šakali, kune, jazavci, fazani, ježevi, pa i zmije otrovnice viđaju se skoro svakodnevno u Jezdini, Loznici, Topalovom brdu, u ljubićsk...
Eksplozija u Slobodi!!! FOTO-VIDEO UŽIVO

Eksplozija u Slobodi!!! FOTO-VIDEO UŽIVO

U vojnoj fabrici Sloboda došlo je do eksplozije. Kako nezvanično saznajemo, eksplozija se dogodila u magacinu topovskih granata. Jake detonacije koje su počele oko 01:30 probudile u čačane i veliki broj ljudi je na ulicama. Petnaestak minuta nakon eksplozije, policija je udaljila gradjane i...