Gornji Milanovac bez divljih deponija, projekat sufinansira Ministarstvo za zaštitu životne sredine

jun 15, 2022 | Ekonomija | 0 Komentara

Raščišćavanjem divlje deponije u Lunjevici na lokaciji Šapčeva ćuprija, počela je realizacija projekta Gornji Milanovac bez divljih deponija, koji sufinansira Ministarstvo za zaštitu životne sredine. Opština Gornji Milanovac je preko Kancelarije za zaštitu životne sredine formirala katastar divljih deponija i do sada sopstvenim sredstvima očistila njih 315.

Javno komunalno preduzeće „Gornji Milanovac“ je po sprovedenim javnim nabavkama obavljalo čišćenje, sanaciju i rekultivaciju divljih deponija i sav prikupljen otpad deponovalo na sanitarnu deponiju „Vujan“. Na području opštine Gornji Milanovac nalazi se još 28 divljih deponija, čije je uklanjanje obuhvaćeno ovim projektom.
-Ovo je prva od 28 divljih deponija koje će JKP u saradnji sa opštinskom upravom Opštine Gornji Milanovac u ovoj godini očistiti. Time ćemo doprineti zdravijoj i čistijoj životnoj sredini – izjavio je Ivan Lazić, direktor JKP Gornji Milanovac.

Ivan Lazić, direktor JKP Gornji Milanovac Foto: J.V.


Ivana Adamović, šef kancelarije za zaštitu životne sredine, apelovala je na sugrađane da odgovorno odlažu otpad u za to predviđene kontejnere.

-Zamolila bih naše sugrađane da koriste posude za pravilno odlaganje otpada, koje imamo na čitavoj teritoriji opštine, ne samo u gradu. Čišćenjem ovih 28 deponija smatramo da smo završili sa njima i apelujem na sugrađane da se prema našoj prirodi ophode ekološki savesno. Zahvaljujem se i radnicima JKP-a koji obavljaju vrlo težak posao u jako teškim uslovima – rekla je Ivana Adamović.

Ivana Adamović, šef Kancelarije za zaštitu životne sredine Foto: J.V.


Za ovaj projekat resorno Ministarstvo je izdvojilo 5 212 840 dinara, što predstavlja75,42% od ukupne vrednosti projekta. Visina udela Opštine Gornji Milanovac u finansiranju projekta je 24,58%., što čini iznos od 1.698.646,oo dinara, akrajnji rok za njegovu realizaciju je 2 novembar tekuće godine.Svih 28 očišćenih, saniranih i rekultivisanih lokacija biće obeleženo tipskim edukativnim tablama sa jasnim upozorenjima za zagađivače.

ZBOG SNEŽNE VEJAVICE VANREDNA SITUACIJA U PET IVANJIČKIH SELA

ZBOG SNEŽNE VEJAVICE VANREDNA SITUACIJA U PET IVANJIČKIH SELA

IVANJICA -U Ivanjici je zbog obilnih snežnih padavina i smetova koji su zavejali puteve proglašena vanredna situacija na području pet seoskih mesnih zajednica. Reč je o golijskim selima Pridvorica, Devići, Ostatija, Brusnik, Srednja reka. Prema informacijama iz Štaba za vanredne situacije opš...
Ruska vakcina „Sputnik V“ stigla u Čačak

Ruska vakcina „Sputnik V“ stigla u Čačak

ČAČAK – U Čačak je stigao kontigent vakcine Sputnik V, pa Čačani koji već izvesno vreme čekaju imunizaciju trećom dozom ove vakcine, već danas mogu da odu na vakcinalni punkt u Domu kulture.Direktor Doma zdravlja Čačak dr Aleksandar Pajović izjavio je da oko 1.000 Čačana čeka ...
Laste preživele mraz i sneg, ako ih ugledate promrzle, ugrejte ptice

Laste preživele mraz i sneg, ako ih ugledate promrzle, ugrejte ptice

ČAČAK – PTICE selice, koje su iz zimovnika u Africi još prošlog meseca počele da se vraćaju u naše krajeve, preživele su sneg i mrazeve. Za laste i rode tmperature ispod nule mogu biti pogubne zbog čega iz Udruženja „Sove na oprezu“ apeluju na građane da pomognu pticama....
Eksplozija u Slobodi!!! FOTO-VIDEO UŽIVO

Eksplozija u Slobodi!!! FOTO-VIDEO UŽIVO

U vojnoj fabrici Sloboda došlo je do eksplozije. Kako nezvanično saznajemo, eksplozija se dogodila u magacinu topovskih granata. Jake detonacije koje su počele oko 01:30 probudile u čačane i veliki broj ljudi je na ulicama. Petnaestak minuta nakon eksplozije, policija je udaljila gradjane i...