Gornji Milanovac bez divljih deponija, projekat sufinansira Ministarstvo za zaštitu životne sredine

jun 15, 2022 | Ekonomija | 0 Komentara

Raščišćavanjem divlje deponije u Lunjevici na lokaciji Šapčeva ćuprija, počela je realizacija projekta Gornji Milanovac bez divljih deponija, koji sufinansira Ministarstvo za zaštitu životne sredine. Opština Gornji Milanovac je preko Kancelarije za zaštitu životne sredine formirala katastar divljih deponija i do sada sopstvenim sredstvima očistila njih 315.

Javno komunalno preduzeće „Gornji Milanovac“ je po sprovedenim javnim nabavkama obavljalo čišćenje, sanaciju i rekultivaciju divljih deponija i sav prikupljen otpad deponovalo na sanitarnu deponiju „Vujan“. Na području opštine Gornji Milanovac nalazi se još 28 divljih deponija, čije je uklanjanje obuhvaćeno ovim projektom.
-Ovo je prva od 28 divljih deponija koje će JKP u saradnji sa opštinskom upravom Opštine Gornji Milanovac u ovoj godini očistiti. Time ćemo doprineti zdravijoj i čistijoj životnoj sredini – izjavio je Ivan Lazić, direktor JKP Gornji Milanovac.

Ivan Lazić, direktor JKP Gornji Milanovac Foto: J.V.


Ivana Adamović, šef kancelarije za zaštitu životne sredine, apelovala je na sugrađane da odgovorno odlažu otpad u za to predviđene kontejnere.

-Zamolila bih naše sugrađane da koriste posude za pravilno odlaganje otpada, koje imamo na čitavoj teritoriji opštine, ne samo u gradu. Čišćenjem ovih 28 deponija smatramo da smo završili sa njima i apelujem na sugrađane da se prema našoj prirodi ophode ekološki savesno. Zahvaljujem se i radnicima JKP-a koji obavljaju vrlo težak posao u jako teškim uslovima – rekla je Ivana Adamović.

Ivana Adamović, šef Kancelarije za zaštitu životne sredine Foto: J.V.


Za ovaj projekat resorno Ministarstvo je izdvojilo 5 212 840 dinara, što predstavlja75,42% od ukupne vrednosti projekta. Visina udela Opštine Gornji Milanovac u finansiranju projekta je 24,58%., što čini iznos od 1.698.646,oo dinara, akrajnji rok za njegovu realizaciju je 2 novembar tekuće godine.Svih 28 očišćenih, saniranih i rekultivisanih lokacija biće obeleženo tipskim edukativnim tablama sa jasnim upozorenjima za zagađivače.

Korona odnela još tri života u čačanskoj kovid bolnici

Korona odnela još tri života u čačanskoj kovid bolnici

ČAČAK – Na kovid odeljenjima Opšte bolnice u Čačku tokom protekla 24 sata preminula su tri pacijenta, žena i muškarac iz Čačka starosne dobi 83 i 68 godina, kao i muškarac iz Lučana (79). U kovid paviljonima trenutno je hospitalizovano 155 pacijenta, dva više nego dan ranije. U respira...
Od Crvenog krsta svi okreću glavu

Od Crvenog krsta svi okreću glavu

ČAČAK – NAKON tužbe za mobing koju je sedmoro radnika podnelo Višem sudu u Čačku, protiv Biljane Davidović sekretarke lokalnog Crvenog  krsta, situacija u ovoj organizaciji još je napetija. Dok je Crveni krst je jedna od gorućih tema u gradu, nadležni odgovornost prebacuju jedni na ...
KORONA ODNELA JOŠ DVA ŽIVOTA

KORONA ODNELA JOŠ DVA ŽIVOTA

ČAČAK – NA kovid odeljenjima čačanske bolnice tokom protekla 24 sata preminula su još dva pacijenta. Reč je o Ivanjičanima starosne dobi 66 i 70 godina. U trećem talasu korona epidemije u Moravičkom okrugu do sada je preminulo 297 osoba koje su lečene od korone, od kojih je 213 iz ...