Susret poslenika kulture u Rijeci protekao u znaku Sonje Savić

jun 22, 2022 | Kultura | 0 Komentara

Foto: UG Nadežda Petrović

Proteklog vikenda delegacija iz Čačka posetila je grad Rijeku nastavivši dosadašnju uspešnu saradnju između ovih gradova. Pored predstavnika različitih institucija delegaciju Čačka ispred kulturnih ustanova predstavljao je direktor Umetničke galerije ,,Nadežda Petrović“ Branko Ćalović.
Prilikom ove posete održan je sastanak na kojem je bilo reči o mogućnostima proširenja saradnje i realizovanja zajedničkih projekata iz oblasti kulture između bivše Evropske prestonice kulture – Rijeke i buduće nacionalne prestonice kulture – grada Čačka.

Prvi koraci su već načinjeni, pa su sklopljeni i dogovori o realizaciji izložbe ,,Devojka iz grada“ o našoj velikoj umetnici Sonji Savić, za čiji je legat zadužena Umetnička galerija ,,Nadežda Petrović“.
U martu ove godine Srpsko narodno vijeće je u saradnji s Kinom Tuškanac, Jugoslovenskom kinotekom iz Beograda i Ambasadom Republike Srbije u Zagrebu upriličilo manifestaciju ,,Ponovo radi bioskop” koja je ovoga puta bila posvećena glumici Sonji Savić.

Prikazano je osam poznatih jugoslovenskih filmova u kojima je glumila Sonja, i upriličena izložba ,,Devojka iz grada”. U toku leta i jeseni, sličan program biće sproveden u organizaciji Srpskog nacionalnog vijeća u Hrvatskoj, Retrospektiva filmova Sonje Savić i izložba biće predstavljeni u Rijeci i Splitu, kao deo saradnje Umetničke galerije ,,Nadežda Petrović“ i SNV u Hrvatskoj.

Javna rasprava o studiji zaštite Ovčarsko-kablarske klisure

Javna rasprava o studiji zaštite Ovčarsko-kablarske klisure

U sali  Skupštine grada Čačka sutra, 7. aprila biće održana javna rasprava o nacrtu o nacrtu uredbe o proglašenju i studiji zaštite predela izuzetnih odlika “Ovčarsko-kablarska klisura“. Rasprava će početi u 12 sati i u njoj će učestvovati predstavnici Ministarstva za zaštitu ...
U Gornjem Milanovcu obeležen Dan pobede nad fašizmom

U Gornjem Milanovcu obeležen Dan pobede nad fašizmom

Povodom Dana pobede nad fašizmom danas su u Gornjem Milanovcu položeni venci na kosturnicama u spomen-parku „Brdo mira“. Prisutnima se obratio Stanislav Lupin, drugi sekretar Ambasade Ruske Federacije u Srbiji. – Ovaj datum je zaista bitan za naša dva bratska naroda. Tog dana 1945. je p...
Na proleće počinje izgradnja Zdravstvene stanice Ljubić

Na proleće počinje izgradnja Zdravstvene stanice Ljubić

Izgled buduće Zdravstvene stanice Ljubić Naredne godine u Ljubiću će početi izgradnja nove „Zdravstvene stanice Ljubić“.  Na projektu se radilo skoro tri godine, a sada su stečeni svi formalno-pravni uslovi za početak izgradnje objekta. Vrednost investicije je 370 miliona di...