Susret poslenika kulture u Rijeci protekao u znaku Sonje Savić

jun 22, 2022 | Kultura | 0 Komentara

Foto: UG Nadežda Petrović

Proteklog vikenda delegacija iz Čačka posetila je grad Rijeku nastavivši dosadašnju uspešnu saradnju između ovih gradova. Pored predstavnika različitih institucija delegaciju Čačka ispred kulturnih ustanova predstavljao je direktor Umetničke galerije ,,Nadežda Petrović“ Branko Ćalović.
Prilikom ove posete održan je sastanak na kojem je bilo reči o mogućnostima proširenja saradnje i realizovanja zajedničkih projekata iz oblasti kulture između bivše Evropske prestonice kulture – Rijeke i buduće nacionalne prestonice kulture – grada Čačka.

Prvi koraci su već načinjeni, pa su sklopljeni i dogovori o realizaciji izložbe ,,Devojka iz grada“ o našoj velikoj umetnici Sonji Savić, za čiji je legat zadužena Umetnička galerija ,,Nadežda Petrović“.
U martu ove godine Srpsko narodno vijeće je u saradnji s Kinom Tuškanac, Jugoslovenskom kinotekom iz Beograda i Ambasadom Republike Srbije u Zagrebu upriličilo manifestaciju ,,Ponovo radi bioskop” koja je ovoga puta bila posvećena glumici Sonji Savić.

Prikazano je osam poznatih jugoslovenskih filmova u kojima je glumila Sonja, i upriličena izložba ,,Devojka iz grada”. U toku leta i jeseni, sličan program biće sproveden u organizaciji Srpskog nacionalnog vijeća u Hrvatskoj, Retrospektiva filmova Sonje Savić i izložba biće predstavljeni u Rijeci i Splitu, kao deo saradnje Umetničke galerije ,,Nadežda Petrović“ i SNV u Hrvatskoj.

Korona odnela još dva života u Čačku

Korona odnela još dva života u Čačku

ČAČAK – Na kovid odeljenjima Opšte bolnice u Čačku u protekla 24 sata preminula su još dva pacijenta, reč je o Čačanima starosne dobi 64 i 89 godina.  U kovid paviljonima trenutno su hospitalizovana 160 pacijenata, pet više nego dan pre. U respiratornom centru smešteno je 14 najte...
Uspešna sedmica dobrovoljnog davanja krvi u Čačku

Uspešna sedmica dobrovoljnog davanja krvi u Čačku

Foto: CK Čačak Na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku realizovana je akcija dobrovoljnog davanja krvi u kojoj su pored studenata humanim činom akciju podržali profesori FTN dr Marjan Milošević i dr Milan Vesković, inače član Komisije DDK u Crvenom krstu Čačak. Takođe, krv je dao i volon...

Radionica kreativnog pisanja za mlade „Reči na delu“

ČAČAK – GRADSKA biblioteka „Vladislav Petković Disˮ i Odbor 58. Disovog proleća pozivaju mlade od 15 do 30 godina da se prijave za radionicu kreativnog pisanja „Reči na deluˮ koju vodi pesnik Petar Matović. Radionica se održava u Gradskoj biblioteci i na onlajn platformi Zoom od 1...