Gornji Milanovac kreće u proces reciklaže asfalta, nema više građevinskog otpada

jun 25, 2022 | Ekonomija | 0 Komentara


U Srbiji se po prvi put radi nova tehnologija reciklaže asfalta i to u Gornjem Milanovcu, kažu čelnici ove opštine. Direktivom, koja je upućena klasterima Evropske unije, predviđeno je da se stari asfalt više ne tretira kao građevinski otpad, već da se koristi kao resurs. Danas su u novoj bazi JP za izgradnju opštine Gornji Milanovac prisutni imali priliku da vide sam proces reciklaže grebanog asfalta, koji je kasnije iskorišćen za krpljenje rupa na gradskom području.
– Naš sugrađanin Aleksandar Milojević nam je ustupio tehnologiju po kojoj možemo da ponovo koristimo frezovani asfalt i da sa njim vršimo razne popravke na putevima, gradimo biciklističke staze, parking prostore, pa čak i nekategorisane puteve. Ja sam izuzetno srećan i zadovoljan jer toga uvek ima i mi težimo ka jednoj obnovljivoj ekonomiji. Mi trenutno na svojoj deponiji imamo 2900 tona struganog asfalta i želimo da ga na ovaj način iskoristimo. Cilj nam je da i u toku zimskog perioda možemo u svakom trenutku da vršimo popravke kada za to postoji potreba iz bilo kojih razloga. Želimo i da smanjimo zagađenje životne sredine, jer su su emulzije koje se koriste u ovom procesu na biljnoj bazi i potpuno ekološke – rekao je predsednik opštine, Dejan Kovačević.

Ova tehnologija predviđa korišćenje 100 posto frezovanog asfalta po hladnom postupku uz dodatak juvinatora, koji služi da u njemu „oživi“ zastareli bitumen i da mu vrati viskozitet.
– Tehnologiju koju danas prezentujemo smo preuzeli od partnerskih kompanija iz Italije i iz Nemačke. Na moje veliko zadovoljstvo ovaj vid proizvodnje asfaltnih mešavina po hladnom postupku radimo u mom rodnom gradu. Na to sam izuzetno ponosan i zahvalan sam predsedniku opštine što je prepoznao vrednost ovoga i omogućio nam probne deonice za proizvodnju i ugradnju – izjavio je Aleksandar Milojević, građevinski inženjer.

Demonstraciji reciklaže asfalta prisustvovali su i gosti iz Severne Makedonije iz kompanije koja se bavi održavanjem gradskih ulica, koji su izrazili želju da se upoznaju sa ovom tehnologijom i da počnu sa njenom primenom i u svojoj zemlji.

Korona odnela živote troje Čačana i jednog Milanovčanina

Korona odnela živote troje Čačana i jednog Milanovčanina

ČAČAK – NA kovid odeljenjima Opšte bolnice u Čačku za protekla 24 sata preminulo je troje Čačana starosne dobi  62, 63 i 64 godine, kao i jedan Milanovčanin starosti 72 godine. U trećem talasu korona epidemije u Moravičkom okrugu do sada su preminule 387 osobe koje su lečene od kor...
Ovako će izgledati budući vidikovac na Kablaru

Ovako će izgledati budući vidikovac na Kablaru

ČAČAK – Turistička organizacija Čačak objavila je konačno idejno rešenje budućeg vidikovca na Kablaru. Projekat je uradila poznata kompanija “Energoprojekt“, u svetu priznata po brojnim projektima i najzahtevnijim građevinskim i infrastrukturnim radovima. – Budući objekat vidikovca...
Od Tornika tri gondole vode na tri strane

Od Tornika tri gondole vode na tri strane

– Očekujemo da će sva dokumentacija za izgradnju nove gondole od zaltiborskog vrha Tornik do Pribojske Banje biti spremna do kraja ove, i da ćemo u gradnju krenuti već početkom sledeće godine, a rok za završetak je godinu dana od početka radova – izjavio je predsednik Opštine Čajetina ...