Gornji Milanovac kreće u proces reciklaže asfalta, nema više građevinskog otpada

jun 25, 2022 | Ekonomija | 0 Komentara


U Srbiji se po prvi put radi nova tehnologija reciklaže asfalta i to u Gornjem Milanovcu, kažu čelnici ove opštine. Direktivom, koja je upućena klasterima Evropske unije, predviđeno je da se stari asfalt više ne tretira kao građevinski otpad, već da se koristi kao resurs. Danas su u novoj bazi JP za izgradnju opštine Gornji Milanovac prisutni imali priliku da vide sam proces reciklaže grebanog asfalta, koji je kasnije iskorišćen za krpljenje rupa na gradskom području.
– Naš sugrađanin Aleksandar Milojević nam je ustupio tehnologiju po kojoj možemo da ponovo koristimo frezovani asfalt i da sa njim vršimo razne popravke na putevima, gradimo biciklističke staze, parking prostore, pa čak i nekategorisane puteve. Ja sam izuzetno srećan i zadovoljan jer toga uvek ima i mi težimo ka jednoj obnovljivoj ekonomiji. Mi trenutno na svojoj deponiji imamo 2900 tona struganog asfalta i želimo da ga na ovaj način iskoristimo. Cilj nam je da i u toku zimskog perioda možemo u svakom trenutku da vršimo popravke kada za to postoji potreba iz bilo kojih razloga. Želimo i da smanjimo zagađenje životne sredine, jer su su emulzije koje se koriste u ovom procesu na biljnoj bazi i potpuno ekološke – rekao je predsednik opštine, Dejan Kovačević.

Ova tehnologija predviđa korišćenje 100 posto frezovanog asfalta po hladnom postupku uz dodatak juvinatora, koji služi da u njemu „oživi“ zastareli bitumen i da mu vrati viskozitet.
– Tehnologiju koju danas prezentujemo smo preuzeli od partnerskih kompanija iz Italije i iz Nemačke. Na moje veliko zadovoljstvo ovaj vid proizvodnje asfaltnih mešavina po hladnom postupku radimo u mom rodnom gradu. Na to sam izuzetno ponosan i zahvalan sam predsedniku opštine što je prepoznao vrednost ovoga i omogućio nam probne deonice za proizvodnju i ugradnju – izjavio je Aleksandar Milojević, građevinski inženjer.

Demonstraciji reciklaže asfalta prisustvovali su i gosti iz Severne Makedonije iz kompanije koja se bavi održavanjem gradskih ulica, koji su izrazili želju da se upoznaju sa ovom tehnologijom i da počnu sa njenom primenom i u svojoj zemlji.

Obeležena godišnjica Kolubarske bitke

Obeležena godišnjica Kolubarske bitke

Foto: Opštinska uprava GM GORNJI MILANOVAC – Povodom obeležavanja godišnjice Kolubarske bitke na spomen bistu Živojina Mišića, Đenerala Terzića, spomenik 1300 kaplara i na spomen obeležja u Boljkovcima, danas su vence će položili predstavnici Vojske Srbije, Lazar Nikolić, predsedni...
Čačanske kamiondžije zarobljene u Ukrajini, nestaje im hrane i goriva

Čačanske kamiondžije zarobljene u Ukrajini, nestaje im hrane i goriva

Foto: Granični prelaz Đakovo – privatna arhiva Na ukrajinsko-rumunskoj granici Đakovo već nekoliko dana zarobljeno je oko 50 srpskih kamiona. Vozačima teretnjaka nije dozvoljeno da sa kamionima prepunim robe napuste teritoriju Ukrajine. Sličnu sudbinu dele i njihove kolege na graničnom ...
Serenade se vraćaju u Čačak, dvojac svira pod prozorima zaljubljenih

Serenade se vraćaju u Čačak, dvojac svira pod prozorima zaljubljenih

ČAČAK – ČAČANI su sve češće svedoci romantičnih večeri u svom gradu. Davno zaboravljene serenade pod prozorima ponovo su oživele od kada su dvojica srednjoškolaca – šesnaestogodišnjaci Andrej Zoćević i Đorđe Selaković rešili da svoj muzički talenat stave na raspolaganje svima...