Održane Vidovdanske kulturne svečanosti Opštine Čajetina: I MODERNO IMA SVOJE VITEZOVE

jun 26, 2022 | Kultura | 0 Komentara

Čajetina, 26.6.2022 – Svečana dodela priznanja „Vitez Srbije“, u okviru manifestacije Vidovdanske kulturne svečanosti Opštine Čajetina, održana je sinoć u Kulturnom centru na Zlatiboru. Ovogodišnji, kao i svi nagrađeni prethodnih 12 godina, su priznanja dobili kao istaknuti pripadnici svojih profesija, koji, zahvaljujući svojim dostignućima godinama unazad, daju viteške doprinose oblastima kojima se bave.

„Trudimo se, i nadam se uspevamo, da iz godine u godinu pronađemo ljude koji su se istakli u svojim profesijama, ali koji su ostali skromni i koji plene svojom ljudskošću i svim svojim pozitivnim osobinama. Nosioci priznanja „Vitez Srbije“ imaju i vezu sa Zlatiborom, ali su svojim radom i na ponos cele Srbije. Klub privrednih novinara i prethodni dobitnici priznanja imaju čast da predlože aktuelne dobitnike, što, uveren sam, obezbeđuje jednu pravičnost i sa druge strane obavezu svih dobitnika da sa ponosom nose ovo priznanja“ izjavio je predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović zahvaljujući se ovogodišnjim dobitnicima priznanja.

Žiri Vidovdanskih kulturnih svečanosti jednoglasno je odlučio da dodeli sedam plaketa. Plaketa Vitez srpske književnosti pripala je pesnikinji, dramskom piscu Mileni Marković, koja je primajući priznanje rekla da su vitezovi nastali po praslici arhangela, što znači da je to je neko ko treba da prašta, štiti, služi, bori se.

Plaketa Vitez srpske glume pripala je Tihomiru Staniću koji u svom obraćanju podsetio da su Laktaši, mesto u kome je rođen, i opština Čajetina decenijama povezani, tako da se nada da će ova nagrada doprineti da te veze biti još čvršće.

„I moderno doba ima svoje vitezove. Danas ih možete poznati po hrabrosti, istrajnosti i požrtvovanosti kojom se bore za tradicionalne vrednosti u koje veruju. Čuvajmo tradiciju“, rekla je Dragana Marinković, urednik emisije „Od zlata jabuka“ Radio Beograda 2, najstarije i najpoznatije emisije koja čuva od zaborava našu tradicionalnu muziku.

Dobitnik plakete, vajar Nebojša Savović, je rekao da umetnici sanjaju a da se najuspešnijima snovi i ostvaruju. „Hvala vam što ste me, između snova i jave, učinili vitezom“ izjavio je Savović.

Prof. dr prim. Boško Milev, načelnik Odeljenja za gastrointestinalnu hirurgiju Klinike za opštu hirurgiju VMA, izjavio je primajući priznanje da je čojstvo i junaštvo, koje krasi vitezove, svakodnevno prisutno i u profesiji lekara.

Vitez srpskog sporta postao je kapiten Košarkaškog kluba Zlatibor iz Čajetine Dušan Kutlešić, koji je u sezoni 2021/22 predvodio saigrače do prvog mesta u Košarkaškoj ligi Srbije i u regionalnoj ABA2 ligi. „Smatram da smo moji saigrači i ja zajedno viteški osvojili ove nagrade, jer igrač sam to ne može da postigne“ izjavio je Kutlešić po primanju nagrade.

Nagradu Vitez srpske privrede ove godine je dobilo preduzeće Galens Invest, koje je realizacijom investicije u Hotel Zlatibor doprinelo da se Zlatibor, kao turistička destinacija, veoma visoko pozicionira na svetskoj mapi velnesa. „Ovu investiciju ne bismo mogli da ostvarimo bez odlične saradnje sa Opštinom Čajetina i ova nagrada nam je inspiracija da i dalje ulažemo u razvoj turizma na Zlatiboru“, rekao je generalni direktor Hotela Zlatibor Milosav Dunjić.

Poseban pečat manifestaciji dodele priznanja Vidovdanski vitez dala je i Etno grupa Trag koja godinima baštini srpsku tradicionalnu pesmu i igru.

Zbog radova izmena režima saobraćaja u gradskoj zoni Čačka

Zbog radova izmena režima saobraćaja u gradskoj zoni Čačka

ČAČAK – U ponedeljak, 7. novembra, u okviru radova na nastavku izgradnje Bulevara vojvode Putnika, izvodiće se radovi na raskrsnici ulica Železničke i Lomine sa izmenjenim režimom saobraćaja. Izmena režima obuhvata obustavu saobraćaja u Lominoj ulici u zoni raskrsnice sa Železničkom uli...

Radionica kreativnog pisanja za mlade „Reči na delu“

ČAČAK – GRADSKA biblioteka „Vladislav Petković Disˮ i Odbor 58. Disovog proleća pozivaju mlade od 15 do 30 godina da se prijave za radionicu kreativnog pisanja „Reči na deluˮ koju vodi pesnik Petar Matović. Radionica se održava u Gradskoj biblioteci i na onlajn platformi Zoom od 1...
Demineri sutra ponovo u vojnoj fabrici Sloboda

Demineri sutra ponovo u vojnoj fabrici Sloboda

U kompaniji „Sloboda“, sutra 10. septembra, ponovo će boraviti specijalizovane deminerske jedinice Tehničko remontnog zavoda Kragujevac i uništavaće neeksplodirana ubojita sredstva, saopšteno je iz kabineta gradonačelnika Čačka, Miluna Todorovića. "Ovim putem obaveštavamo sugrađane da, ukoliko...

Ponovo radi Kvantaška pijaca u Ljubiću

Ponovo radi Kvantaška pijaca u Ljubiću

ČAČAK – OD četvrtka 15. aprila u Ljubiću ponovo radi Kvantaška pijaca. Pijačna vreva jutros je izostala, kako zbog hladnog vremena, tako i zbog epidemioloških mera, zbog kojih je i kupaca i prodavaca bilo manje no inače. Prema informacijama iz JKP „Komunalac“ Kvantaška pij...