Održane Vidovdanske kulturne svečanosti Opštine Čajetina: I MODERNO IMA SVOJE VITEZOVE

jun 26, 2022 | Kultura | 0 Komentara

Čajetina, 26.6.2022 – Svečana dodela priznanja „Vitez Srbije“, u okviru manifestacije Vidovdanske kulturne svečanosti Opštine Čajetina, održana je sinoć u Kulturnom centru na Zlatiboru. Ovogodišnji, kao i svi nagrađeni prethodnih 12 godina, su priznanja dobili kao istaknuti pripadnici svojih profesija, koji, zahvaljujući svojim dostignućima godinama unazad, daju viteške doprinose oblastima kojima se bave.

„Trudimo se, i nadam se uspevamo, da iz godine u godinu pronađemo ljude koji su se istakli u svojim profesijama, ali koji su ostali skromni i koji plene svojom ljudskošću i svim svojim pozitivnim osobinama. Nosioci priznanja „Vitez Srbije“ imaju i vezu sa Zlatiborom, ali su svojim radom i na ponos cele Srbije. Klub privrednih novinara i prethodni dobitnici priznanja imaju čast da predlože aktuelne dobitnike, što, uveren sam, obezbeđuje jednu pravičnost i sa druge strane obavezu svih dobitnika da sa ponosom nose ovo priznanja“ izjavio je predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović zahvaljujući se ovogodišnjim dobitnicima priznanja.

Žiri Vidovdanskih kulturnih svečanosti jednoglasno je odlučio da dodeli sedam plaketa. Plaketa Vitez srpske književnosti pripala je pesnikinji, dramskom piscu Mileni Marković, koja je primajući priznanje rekla da su vitezovi nastali po praslici arhangela, što znači da je to je neko ko treba da prašta, štiti, služi, bori se.

Plaketa Vitez srpske glume pripala je Tihomiru Staniću koji u svom obraćanju podsetio da su Laktaši, mesto u kome je rođen, i opština Čajetina decenijama povezani, tako da se nada da će ova nagrada doprineti da te veze biti još čvršće.

„I moderno doba ima svoje vitezove. Danas ih možete poznati po hrabrosti, istrajnosti i požrtvovanosti kojom se bore za tradicionalne vrednosti u koje veruju. Čuvajmo tradiciju“, rekla je Dragana Marinković, urednik emisije „Od zlata jabuka“ Radio Beograda 2, najstarije i najpoznatije emisije koja čuva od zaborava našu tradicionalnu muziku.

Dobitnik plakete, vajar Nebojša Savović, je rekao da umetnici sanjaju a da se najuspešnijima snovi i ostvaruju. „Hvala vam što ste me, između snova i jave, učinili vitezom“ izjavio je Savović.

Prof. dr prim. Boško Milev, načelnik Odeljenja za gastrointestinalnu hirurgiju Klinike za opštu hirurgiju VMA, izjavio je primajući priznanje da je čojstvo i junaštvo, koje krasi vitezove, svakodnevno prisutno i u profesiji lekara.

Vitez srpskog sporta postao je kapiten Košarkaškog kluba Zlatibor iz Čajetine Dušan Kutlešić, koji je u sezoni 2021/22 predvodio saigrače do prvog mesta u Košarkaškoj ligi Srbije i u regionalnoj ABA2 ligi. „Smatram da smo moji saigrači i ja zajedno viteški osvojili ove nagrade, jer igrač sam to ne može da postigne“ izjavio je Kutlešić po primanju nagrade.

Nagradu Vitez srpske privrede ove godine je dobilo preduzeće Galens Invest, koje je realizacijom investicije u Hotel Zlatibor doprinelo da se Zlatibor, kao turistička destinacija, veoma visoko pozicionira na svetskoj mapi velnesa. „Ovu investiciju ne bismo mogli da ostvarimo bez odlične saradnje sa Opštinom Čajetina i ova nagrada nam je inspiracija da i dalje ulažemo u razvoj turizma na Zlatiboru“, rekao je generalni direktor Hotela Zlatibor Milosav Dunjić.

Poseban pečat manifestaciji dodele priznanja Vidovdanski vitez dala je i Etno grupa Trag koja godinima baštini srpsku tradicionalnu pesmu i igru.

Ovog vikenda 19. mrčajevačka „Kupusijada“

Ovog vikenda 19. mrčajevačka „Kupusijada“

U Mrčajevcima će ovog vikenda, od 16. do 18. septembra, biti održana 19. po redu „Kupusijada“, manifestacija na kojoj se priprema i bira najbolje pripremljen „svadbarski kupus“. Za 18. godina kroz Mrčajevce je prošlo više od milion i po posetilaca, a u kuvanju kupusa na...
U subotu na Gradskom trgu humanitarni bazar za Đurđino lečenje

U subotu na Gradskom trgu humanitarni bazar za Đurđino lečenje

Na gradskom trgu u Cacku u subotu 27.11. u periodu od 11 do 17h bice odrzan humanitarni bazar za Djurdju Maksimovic iz Cacka u cilju prikupljanja novcanih sredstava za njeno lecenje.Dodjite da zajednickim snagama i uz lepo druzenje budemo korak blize Djurdjinom bezbriznom detinjstvu.Pozvani su svi k...
Izložba Risim scenograf

Izložba Risim scenograf

U  izložbenom prostoru galerije Risim od 1. aprila do 1. juna 2021. ljubiteljima umetnosti i filma  biće dostupna izložba pod nazivom Risim scenograf, koja će ovoga puta svetlost baciti na značajan scenografski rad čačanskog umetnika Bogića Risimovića Risima i njegove doprinose u ...
Dodeljena priznanja povodom Dana opštine Čajetina

Dodeljena priznanja povodom Dana opštine Čajetina

– U prethodnih godinu dana realizovali smo veliki broj kapitalnih projekata, a započeli smo i neke nove. Najveći deo izdvajanja iz budžeta iskoristili smo za izgradnju i sanaciju puteva i ulica na teritoriji opštine Čajetina, preko 500 miliona dinara, zatim za izgradnju sistema za vodosnabdev...