Organizatori najveće trubačke manifestacije na svetu najavljuju nezaboravan provod na 61. Saboru: Guču vraćaju na stazu stare slave

jun 30, 2022 | Društvo | 0 Komentara


GUČA – VRATITI Guču na stazu stare slave! To je cilj ovogodišnjih organizatora najveće trubačke fešte na svetu – Dragačevskog sabora trubača, koji će se ove godine, po 61. put, održati od 5. do 7. avgusta.
Ovo je rečeno na konferenciji za novinare, održanoj danas u prestonici trube, a kojoj su prisustvovali Milivoje Dolović, predsednik Opštine i prvi čovek Saborskog odbora, Zoran Pantelić, direktor Kulturnog centra, Aleksandra Mitrović, direktorka Turističke organizacije “Dragačevo” i Milenko Škarić, vlasnik produkcijske kuće “Skaj mjuzik”, sa kojom je Saborski odbor prvi put potpisao ugovor o organizaciji i produkciji, i to za naredne četiri godine.
- Za 30 godina, koliko se bavimo ovim poslom, trudili smo se da na svim festivalima u Srbiji dovedemo svetske trendove, da idemo u korak sa svetom. Ovo je prvi festival na kome ćemo raditi obrnuto. Pre svega treba da očuvamo tradiciju staru 61 godinu, da uz naše domaćine učimo, da se vratimo korenima. Ideja je da simbol Guče – trubu istaknemo još više, da tu, trubačku muziku, koja nam je u genima i krvi učinimo da bude još više prihvaćena i shvaćena, kao i ovaj festival, ne samo kod nas, nego i u Evropi. Želimo da Saboru vratimo internacionalni karakter. Već imamo potvrde da će ovaj Sabor biti posećeniji mnogo više nego prethodni, i sami ćete se začuditi kada budete ovde videli neke ljude koje prvi put srećete – rekao je Milenko Škarić, naglašavajući da će Radio televizija Srbije prenositi sve programske sadržaje na Prvom programu RTS-a.
Predsednik Opštine Lučani Milivoje Dolović je dodao da je Guča u svojoj istoriji imala uspona i padova, pre svega zbog toga što je izgubila korene i korak sa prošlošću.


 – Od ove godine idemo uzlaznom putanjom! Vraćamo saboraše, vraćamo trubu i trubače na prvo mesto. Imamo dosta potvrda o dolasku brojnih stranaca, pre svih onih iz Slovenije, Makedonije, ali i Francuske, kao i iz naše bratske Republike Srpske – kazao je Dolović.

– Cene smeštaja u Guči neće biti menjane u odnosu na prošlu godinu, što znači da će se cena prenoćišta kretati oko 20 evra. Takođe, razgovaraćemo sa ugostiteljima da cene hrane i pića, posebno naših tradicionalnih specijaliteta ne budu astronomske, već prijemčive za svačiji džep.

Što se tiče samog programa, prema rečima direktora Kulturnog centra Zorana Pantelića, centralni događaj će biti finalno takmičenje najboljih trubačkih orkestara, kojih će ove godine biti 18, a koji su pravo učešća na ovom nadmetanju stekli u pet predtakmičarskih centara u Srbiji. Finalno takmičenje biće održano u nedelju, 7. avgusta, od 18 časova na stadionu kraj Bjelice, nakon čega će biti poznato i ko će se ove godine okititi “Zlatnom trubom”, koju će po 58. put dodeliti “Večernje novosti”.
 Prvog dana Sabora biće održano takmičenje mladih orkestara, nakon čega će koncert održati bend Divan Hana na pozornici Kulturnog centra. Zvaničan program na stadionu kraj Bjelice započeće koncertom Danice Crnogorčević, a potom i majstora trube Dejana Jevđića – naglasio je Pantelić, dodajući da će u samom programu učestvovati i trubački asovi: Dejan Petrović, Dejan Lazarević, Boban i Marko Marković i Ekrem Mamutović.

– U subotu posle trubačke budilice i narodnog višeboja, nastupiće, posle dužeg vremena, i inostrani trubački orkestar, i to iz Portugala. Na bini KC koncert će održati i grupa “357”. Taj saborski dan biće završen na stadionu nastupom prošlogodišnjih pobednika – “Pobedili su, zaslužili su”. U nedelju, nakon finalnog takmičenja trubača, nastupiće orkestar Big bend Rts-a, ako i narodni pevači Ana Bekuta, Snežana Đurišić i Cakana.
Direktorka Turističke organizacije “Dragačevo” najavila je za naredne dane, sve do samog otvaranja trubačke fešte, promociju Sabora trubača, i to u Podgorici, Budvi, Herceg Novom, Trebilju, Sloveniji, na Drinskoj regati, u Beogradu…
 – U savakom kutku naše lepe Srbije, ali ne samo Srbije, već i mnogo dalje, čuće se najbolje trube, koje će pozivati na nezaboravne dane u Guči. Jer truba najbolje zvuči u Guči. Jer, ovde je provod zagarantovan. Jer će se iz Guče svako vratiti sa osmehom i poželeti da ponovo dođe u goste Dragačevaca, jer je ta naša gostoprimljivost nešto što je brend sam po sebi i nešto što se pamti – zaključila je Mitrović.

HAJDUK FEST
KAO mali uvod u 61. Sabor ovog vikenda, tačnije u subotu održava se gastronomska manifestacija “Hajduk fest”. Aleksandra Mitrović, direktorka Turističke organizacije, najavila je da će poseta ovom festivalu biti velika, da je već prijavljeno 20 ekipa za takmičenje u spremanju dragačevskog specijaliteta – hajdučkog ćevapa.
U subotu će u Guči nastupati i trubački orkestri Deajana Jevđića, Marka Trnavca, Vladimira Ivanovića…, a koncert će održati i Slađa Alegro.

Sekretarka s bolovanja deli otkaze

Sekretarka s bolovanja deli otkaze

Zaposleni u organizaciji Crvenog krsta u Čačku danas su se saopštenjem obratili javnosti povodom, kako navode agonije koja se nastavlja u njihovom kolektivu, a sve zbog otkaza koji je jutros sačekao njihovog kolegu, Petra Jankovića. Njihovo saopštenje prenosimo u celosti.    „P...
Ponovo uspostavljen saobraćaj na Ibarskoj magistrali kroz Adrane

Ponovo uspostavljen saobraćaj na Ibarskoj magistrali kroz Adrane

Foto: Instagram 192_rs Danas je ponovo uspostavljen saobraćaj na relaciji Čačak – Kraljevo Ibarskom magistralom, koji je prekinut zbog rušenja mosta u Adranima. Podivljala Musina reka je tokom poplava bukvalno odnela asfaltnu konstrukciju mosta, zbog čega je saobraćaj na ovoj deonici kro...