Arhimandrit Metodije: Darovanom zemljištu na Zlatiboru ćemo dati najveći duhovni i nacionalni smisao

jul 8, 2022 | Ekonomija | 0 Komentara

Predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović svečano je danas uručio igumanu manastira Hilandar arhimandritu Metodiju odluku Skupštine opštine o prenosu vlasništva nad 70 hektara zemljišta na Zlatiboru a u svrhu projekta izgradnje naučno-obrazovnih kampova manastira Hilandar. Zahvaljujući se, iguman Metodije je pritom darovao zlatnik kralja Milutina Opštini Čajetina.

Kako se obnova manastira Hilandar privodi kraju, u jednom razgovoru sa predstavnicima Opštine Čajetina tokom posete Hilandaru, visokoprepodobni arhimandrit Metodije je predložio da na Zlatiboru napravimo nešto ozbiljnije, dugoročnije, da napravimo jedan obrazovni i duhovni centar, da saberemo srpski narod, našu decu. Odluka da ovo zemljište dodelimo manastiru Hilandar je jedna od najvažnijih odluka koje smo doneli jer je to projekat koji nema vremensko ograničenje i pod rukovodstvom naše braće sa Hilandara može da traje vekovima, istakao je predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović, obraćajući se gostima sa Hilandara.

Osim Opštine Čajetina, nastavio je Stamatović. i Vlada Republike Srbije je učinila dobro delo tako što je, prepoznavši javni interes, vlasništvo nad državnim zemljištem prenela na našu opštinu a mi danas na manastir Hilandar.

Dovodeći u kontekst značaj manastira Hilandar i svega onog od čega danas zavisi opstanak srpskog naroda, Stamatović je rekao da će put Srbije u budućnosti određivati tri teme – Kosovski zavet, stav prema Rusiji i srpska sabornost. Opština Čajetina je, kao mala samouprava, na sva tri ova polja učinili koliko je mogla i uveren sam da ćemo tako raditi i u budućnosti.

Zajedno sa bratstvom manastira Hilandar pomažemo decu sa Kosova i Metohije i decu iz Hrvatske koja teško žive u enklavama, tako što ih šaljemo na more ili ih ugošćujemo kod nas na Zlatiboru. Jedina smo lokalna samouprava koja ima Kancelariju za saradnju sa Ruskom Federacijom. Na planu sabornosti smo svi dali veliki doprinos – građani opštine Čajetina, članovi Opštinskog veća, odbornici, investitori – i ovom odlukom da zemljište dodelimo Hilandaru smo pokazali svoju rešenost da ostanemo na svetosavskom putu.

Iguman manastira Hilandar arhimandrit Metodije je naglasio da je i njemu i svoj braći koja je došla sa Svete Gore velika radost što su danas na Zlatiboru i u opštini Čajetina jer se tu godinama unazad osećaju kao kod svoje kuće, a od sada će to moći praktično da i dožive.

Na Hilandaru se čuvaju povelje drevnih careva, od Alekseja Trećeg Komnina, preko naših svetih Nemanjića, tu su i povelje ruskih careva, moldavskih vladara i drugih, a među njima će se ravnopravno naći i ova, da tako kažem, povelja koju ste nam danas uručili, rekao je arhimandrit Metodije.

U tipiku koji je sveti Sava ostavio monasima, najstrožiji je bio kada je u pitanju imovina i obavezao nas je da sve ono što se stekne sa velikom pažnjom i čuvamo. Tako da će i ovaj dar opštine Čajetina ostati u trajnom vlasništvu manastira Hilandara i nećemo ga nikada otuđiti.

Potrudićemo se da ovom darovanom zemljištu damo najveći smisao, i duhovni i nacionalni, istakao je iguman Hilandara.

Povodom nedavnog obeležavanja sedam vekova od smrti svetog kralja Milutina, velikog ktitora manastira Hilandar, Sabor manastira Hilandar je odlučio da izda samo 10 zlatnika sa likom kralja Milutina i da ih dodeljujemo onima koje prepoznajemo da nastavljaju delo svetog kralja Milutina i ostalih ktitora Hilandara i zato smo odlučili da jedan od dobitnika zlatnika bude i opština Čajetina, zaključio je arhimandrit Metodije.

U čačanskoj kovid bolnici još četiri smrtna ishoda

U čačanskoj kovid bolnici još četiri smrtna ishoda

ČAČAK – Na kovid odeljenjima Opšte bolnice u Čačku u protekla 24 sata preminula su četiri pacijenta. Troje je iz Čačka (40, 52 i 90 godina), a jedan iz Lučana (65). U trećem talasu korona epidemije u Moravičkom okrugu do sada je preminula 341 osoba koja je lečena od korone, od koj...

Radionica kreativnog pisanja za mlade „Reči na delu“

ČAČAK – GRADSKA biblioteka „Vladislav Petković Disˮ i Odbor 58. Disovog proleća pozivaju mlade od 15 do 30 godina da se prijave za radionicu kreativnog pisanja „Reči na deluˮ koju vodi pesnik Petar Matović. Radionica se održava u Gradskoj biblioteci i na onlajn platformi Zoom od 1...