U petak počinje 35. Sabor frulaša u Prislonici

jul 18, 2022 | Kultura | 0 Komentara

Umetnici oslikali novu scenu pozornice – Foto: Z.R.

ČAČAK – Sabor frulaša Srbije “Oj Moravo“, 35. po redu, održaće se u Prislonici narednog vikenda, od 22. do 24. jula. 

Posetioce Sabora očekuje bogat kulturno-zabavni program narodnog, izvornog stvaralaštva ovog dela Srbije, među kojima su umetničke izložbe, promocije monografija, besede i predavanja u cilju promocije i očuvanja miziciranja na fruli. Ove godine namera organizatora je da uvedu, odnosno, vrate frulu u šklolske klupe.

– Jednu od brojnih aktivnosti nazvali smo „Besede pod Vujnom“. Moderator Darko Prelić će posetiocima govoriti o fruli, kao i o potrebi i načinima da se ona vrati u nastavu muzičke kulture u škole u Srbiji. Na času muzičkog danas se uveliko koriste blok flauta i melodika. Srpski izvorni instrument treba da se vrati tamo gde je nekada bio – izjavio je Zoran Rajičić, predsednik Saveta Sabora frulaša.   
Na 35. Saboru frulaša u Prislonici nastupiće oko 50 frulaša iz gotovo svih delova naše zemlje i oni će se takmičiti u šest kategorija. Selekcija ovogodišnjih učesnika je obavljena na sedam predtakmičenja u Srbiji. U Prislonici će i ove godine biti prisutni graditelji srpskog tradicionalnog instrumenta iz Srbije, BiH, Severne Makedonije i Kanade.
Domaćin Sabora je ministarka kulture Maja Gojković, starešina je maestro Bora Dugić, dok je selektor ovogodišnje svetkovine frule u Prislonici maestro Velja Kokorić. Zvanično otvaranje Sabora frulaša počinje u petak popodne podizanjem saborske zastave i prigodnim programom. Subota i nedelja su glavni takmičarski dani. 

POZNATO IME NOVOG SEKRETARA CRVENOG KRSTA U ČAČKU

POZNATO IME NOVOG SEKRETARA CRVENOG KRSTA U ČAČKU

ČAČAK – SITUACIJA u čačanskoj organizaciji Crvenog krsta (CK) ovih dana je ponovo proključala, i to nakon što je sekretarka Biljana Davidović zaposlenom Petru Jankoviću uručila pisano upozorenje o otkazu. Sve ovo dešava se u trenutku kada su, kako nezvanično saznajemo, Davidovićki odbr...