U petak počinje 35. Sabor frulaša u Prislonici

jul 18, 2022 | Kultura | 0 Komentara

Umetnici oslikali novu scenu pozornice – Foto: Z.R.

ČAČAK – Sabor frulaša Srbije “Oj Moravo“, 35. po redu, održaće se u Prislonici narednog vikenda, od 22. do 24. jula. 

Posetioce Sabora očekuje bogat kulturno-zabavni program narodnog, izvornog stvaralaštva ovog dela Srbije, među kojima su umetničke izložbe, promocije monografija, besede i predavanja u cilju promocije i očuvanja miziciranja na fruli. Ove godine namera organizatora je da uvedu, odnosno, vrate frulu u šklolske klupe.

– Jednu od brojnih aktivnosti nazvali smo „Besede pod Vujnom“. Moderator Darko Prelić će posetiocima govoriti o fruli, kao i o potrebi i načinima da se ona vrati u nastavu muzičke kulture u škole u Srbiji. Na času muzičkog danas se uveliko koriste blok flauta i melodika. Srpski izvorni instrument treba da se vrati tamo gde je nekada bio – izjavio je Zoran Rajičić, predsednik Saveta Sabora frulaša.   
Na 35. Saboru frulaša u Prislonici nastupiće oko 50 frulaša iz gotovo svih delova naše zemlje i oni će se takmičiti u šest kategorija. Selekcija ovogodišnjih učesnika je obavljena na sedam predtakmičenja u Srbiji. U Prislonici će i ove godine biti prisutni graditelji srpskog tradicionalnog instrumenta iz Srbije, BiH, Severne Makedonije i Kanade.
Domaćin Sabora je ministarka kulture Maja Gojković, starešina je maestro Bora Dugić, dok je selektor ovogodišnje svetkovine frule u Prislonici maestro Velja Kokorić. Zvanično otvaranje Sabora frulaša počinje u petak popodne podizanjem saborske zastave i prigodnim programom. Subota i nedelja su glavni takmičarski dani. 

Sve spremno za ovogodišnji „Etnofest“

Sve spremno za ovogodišnji „Etnofest“

Međunarodni festival „Etnofest“ u Čačku ove godine počinje nastupom Dejana Petrovića i Big benda i najavom „Kulturnog leta u Čačku“. Festival se održava od 21. do 25. jula i donosi puno zanimljivih koncerata i nastupa nacionalnih i ansambala iz Kolumbije, Meksika i Amerike, najavljuj...
U čačanskoj kovid bolnici pet smrtnih ishoda, troje na respiratorima

U čačanskoj kovid bolnici pet smrtnih ishoda, troje na respiratorima

ČAČAK – Na kovid odeljenju Opšte bolnice u Čačku tokom protekla 24 sata preminulo je petoro pacijenata, četvoro iz Čačka starosti 54, 66, 68 i 88 godina i jedan iz Lučana 87 godina.  U trećem talasu korona epidemije u Moravičkom okrugu do sada je preminulo 380 osoba koje su lečene...