Završen Sabor u Prislonici, proglašeni najbolji frulaši

jul 25, 2022 | Kultura | 0 Komentara

ČAČAK – U Prislonici je sinoć završen 35. Sabor frulaša Srbije. Ovo je verovatno jedini sabor u Srbiji na kojem se osim tonova instrumenata čiju slavu pronosi, ne može čuti bilo koja druga vrsta muzike. Tako je bilo i ove godine.

Sve ostalo u Prislonici, kao na saboru pre više decenija. Na svakom koraku, veseli i nasmejani posetioci zastaju i osluškuju nežne zvuke frule. Vešti prsti frulaša brzinom svetlosti preleću preko šest otvora na instrumentu, dok se oni njišu u ritmu izvornih melodija Šumadije i Srbije. Sviraju nenapadno tamo gde se zadese, ne štedeći ni prste ni dah, na trotoarima, među štandovima s narodnim nošnjama, sklonjeni iza saborske pozornice, onako za svoju dušu…iz muzičke ekstaze ih prene tek aplauz okupljenih posetilaca. Sa drugog kraja saborišta, ispod stoletnog duda odnekud dopiru stihovi Dobrice Erića. Čuju se reči pesama „Bunar“ i „Frula zlatokrila“ iz grla saboraša koji je dušu zagrejao prisloničkom Miletovom šljivom. Kao na svakoj svetkovini ove vrste žeđ se gasila šljivovom rakijom, prepečenicom, oni bez iskustva i kondicije prelazili su na pivo. Sa Sabora niko gladan kući nije otišao.

Osim ozvučenja na centralnoj takmičarskoj bini, drugih pojačivača zvuka nije bilo. Tokom dva topla letnja dana posetioci su slušali predavanja, gledali izložbe, uživali u besedama nadahnutih pesnika i zdravičara, pazarili delove narodnih nošnji i po koju frulu. Graditelji srpskog nacionalnog instrumenta, imali su priliku da pokažu svoje umeće.

– Za izradu kvalitetne frule nepohodno je drvo šljive ili drena, jedinog drveta čija je specifična gustina veća od vode. Za frulu se bira „srce“ drveta, ostalo je umeće graditelja – priča Miroslav Vesović (90) iz Leštana koji u Prislonicu dolazi već 15 godina. Ovaj penzionisani nastavnik matematike i fizike kaže da je prvu frulu napravio pre 50 godina, gledajući kako to radi njegov otac.

Gosti ovogodišnjeg Sabora bili su i Kolumbijci Hairo i Fabio. Bez obzira što nijedan ne zna ni reč engleskog ili srpskog, vrlo lako su se uklopili u domaći ambijent.

– Srbija je prelepa, želimo da ponovo dođemo u Prislonicu i Čačak – reklai su u glas stanovnici Bogote, sve vreme govoreći „Es hermoso, hermoso“…

Svi koji su se ove godine na Saboru sreli, ako ih sreća i zdravlje posluže, srešće se opet. Sabor u Prislonici je ove godine imao standardno dobru posećenost biranih frulaša i ljubitelja instrumenta koji je nekada imala svaka kuća u Srbiji. 

U takmičarskom delu Sabora frulaša nadmetalo se 49 učesnika iz cele Srbije, a pobedu je u izvornoj kategoriji odneo Miljan Toković. Prvo mesto u kategoriji savremenog sviranja pripalo je Svetozaru Šutiću iz Beograda. U kategoriji do 12 godina pobedila Anika Nikić iz Niša, od 12 do 16 Mateja Stevanović iz Ravanice kod Kraljeva. A u kategoriji mladih dueta Sofija i Teodora Kolarević iz Brusa.  Nagrada publike pripala je Marini Stevanović.

U petak novi termin za suzbijanje komaraca u Čačku

U petak novi termin za suzbijanje komaraca u Čačku

Foto: Špijunka Nakon odlaganja prvog ovogodišnjeg suzbijanja odraslih formi komaraca na teritoriji grada Čačka zaprašivanjem iz vozila sa zemlje, zbog nepovoljnih vremenskih uslova, novi termin je petak, 1. jul, u vremenu od 19 do 22 sata. Trenutna vremenska prognoza za taj dan je povoljna. Kor...
Zasađeno 50 stabala u gradskom parku

Zasađeno 50 stabala u gradskom parku

U okviru redovnih akcija ozelenjavanja gradskih i parkovskih površina, danas je u Gradskom parku zasađeno 50 stabala, a akciji je prisustvovao i gradonačelnik Čačka Milun Todorović sa saradnicima. Radnici JKP “Gradsko zelenilo” zasadili su borove, smrču i sadnice kuglastog javora, što je...
Logvinov pretukao odbornika?

Logvinov pretukao odbornika?

Janković tvrdi da je primio više udaraca, Logvinov odgovara da ga nije pipnuo ČAČAK – SITUACIJA u Crvenom krstu u Čačku kao da posle tužbe za mobing, nije dovoljno komplikovana, pa su se dvojica zaposlenih potrudili da usijano stanje u kolektivu dodatno rasplamsaju. Sinoć su se potukli Pet...