Direktor čačanske Biblioteke razgovarao sa Ircima o mogućnostima da se Nikoljsko jevanđelje 2023. izloži u Čačku

avg 3, 2022 | Kultura | 0 Komentara

Foto: Privatna arhiva – B. Trifunović

Dr Bogdan Trifunović, direktor Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“ je tokom boravka u Dablinu na kongresu bibliotekara uspeo da obezbedi posetu Biblioteci „Ser Čester Biti“ u kojoj se nalazi „Nikoljsko jevanđelje“ rukopis iz 14. veka, koje je pod još neutvrđenim okolnostina nestalo iz manastira Nikoilje, a potom i iz Srbije. U ovoj ustanovi se već decenijama čuva Nikoljsko jevanđelje, rukopisna knjiga koju je Vuk Karadžić pronašao 1820. godine u manastiru Nikolje u Ovčarsko-kablarskoj klisuri.

„To je bila retka, ali izuzetna prilika da se u čitaonici Biblioteke „Čester Bitiˮ pregleda vredna rukopisna knjiga i da se sa stručnjacima ove ustanove razgovara o mogućnosti da se Nikoljsko jevanđelje izloži u Čačku, u 2023. godini“, naveo je dr Trifunović u dopisu medijima povodom kongresa bibliotekara.

Svetski kongres bibliotekara i informacionih stručnjakaodržan je 87. put u Dablinu,u periodu od 24. do 29. jula ove godine, a u organizaciji Međunarodne asocijacije bibliotečkih udruženja i institucija i nacionalnog udruženja bibliotekara Republike Irske. Moto tradicionalnog irskog dočeka bio je „Sto hiljada puta dobrodošliˮ. Nakon dve godine sprečenosti fizičkog okupljanja bibliotekara, zbog ograničenja uslovljenih pandemijom, više od dve hiljade registrovanih učesnika sastalo se u prestonici Irske, da u okviru osnovne teme kongresa „Inspiriši, angažuj, omogući, povežiˮ, podeli najnovija saznanja, trendove i primere dobre prakse na najznačajnijemsvetskom bibliotečkom kongresu.

Foto: Privatna arhiva – B.T.


Iz Srbije je ove godine učestvovalo desetak bibliotečkih stručnjaka iz nacionalnih, specijalnih i javnih biblioteka, među kojima je bio i dr Bogdan Trifunović, direktor Gradske biblioteke „Vladislav Petković Disˮ u Čačku i predsednik Bibliotekarskog društva Srbije. Njegov boravak bio je posvećen većem broju dogovorenih aktivnosti i učešća na sesijama i sastancima sa kolegama iz celog sveta, kao i prezentaciji postera o novim projektima Biblioteke u Čačku.

Opština Čajetina pionir u separaciji otpada u Srbiji

Opština Čajetina pionir u separaciji otpada u Srbiji

Foto: Opštinska uprava Čajetina – Marija Jeremić, pomoćnik predsednika opštine Čajetina – Projekat primarne selekcije otpada je nešto čemu težimo već godinama, i za šta se lokalna samouprava na čelu sa KJP “Zlatibor” Čajetina, uveliko pripremala. Podržani od strane Švedske...