Opština Čajetina pionir u separaciji otpada u Srbiji

avg 3, 2022 | Društvo | 0 Komentara

Foto: Opštinska uprava Čajetina – Marija Jeremić, pomoćnik predsednika opštine Čajetina

– Projekat primarne selekcije otpada je nešto čemu težimo već godinama, i za šta se lokalna samouprava na čelu sa KJP “Zlatibor” Čajetina, uveliko pripremala. Podržani od strane Švedske vlade, Stalne konferencije gradova i opština, nadležnog ministarstva, sada mogu da kažem da je početak realizacije ovog važnog koraka u očuvanju životne sredine došao. Cilj nam je da razdvajanjem otpada na mestu nastanka na suvi i mokri, povećamo količine suvog otpada i na taj način smanjimo količine koje završavaju na deponiji – izjavila je Marija Jeremić, pomoćnik predsednika opštine Čajetina, na svečanosti povodom početka projekta „Odvajamo“.

Foto: Opštinska uprava Čajetina

Projekat „Odvajamo“ pokrenulo je Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije uz podršku EU i Kraljevine Švedske i on se sprovodi u četiri regiona za upravljanje otpadom, koji obuhvataju ukupno 17 gradova i opština u Srbiji, među kojima je i Opština Čajetina – kao deo regiona Duboko.

Kroz ovaj projekat Opštini Čajetina donirana je komunalna oprema u vidu 5.936 plavih kanti zapremine 240 litara za sakupljanje reciklabilnog toka otpada, 40 žutih kontejnera zapremine 1,1 m3 namenjenih za sakupljanje stakla, auto-smećara kapaciteta 16 m3, kao i pomoć u sprovođenju kampanje informisanja građana o primarnoj selekciji otpada.

Foto: Opštinska uprava Čajetina – Antoan Avinjon, menadžer Kancelarije EU u Srbiji

Antoan Avinjon, programski menadžer za zaštitu životne sredine Kancelarije EU u Srbiji, izjavio je da nakon tri godine od početnih aktivnosti po ovom projektu stanovnici opštine Čajetina dobijaju mogućnost da na mestu nastanka otpada odvajaju onaj koji će lokalno komunalno preduzeće prikupiti i ponuditi na tržištu sekundarnih sirovina od čega će lokalna samouprava još i zaraditi.

– Opština Čajetina je jedan od pionira u Srbiji upravljanja otpadom kada su se 2011. godine priključili osnivačima Regionalne sanitarne deponije Duboko. I, evo, nakon 11 godina, ponovo ste u prilici da budete pioniri u razdvajanju otpada u Srbiji – zaključio je Avinjon.

Foto: OU Čajetina – Ivana Hadži Stošić, državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine

Državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Ivana Hadži Stošić je navela podatak da u opštinama u kojima se sprovodi ovaj projekat godišnje se generiše oko 215 tona otpada, i cilj ovog projekta je da se u naredne dve godine reciklira 30 tona otpada sa deponija.

– Ministarstvo zaštite životne sredine i Vlada Republike Srbije su usvojili dva ključna dokumenta u ovoj oblasti – Plan upravljanje otpadom za period od 10 godina i Akcioni plan za period 2022-2024 godine, i naravno, ministarstvo i Vlada Srbije će nastaviti da podržavaju opštinu Čajetina i sve ostale opštine u zelenim projektima – dodala je Hadži Stošić.

Foto: opštinska uprava Čajetina – Pavlova patrola

Glavni nosilac projekta odvajanja otpada na teritoriji opštine Čajetina je KJP „Zlatibor“ Čajetina i rukovodilac komunalne službe Vera Blagojević je najavila da će do sredine avgusta prvih 107 domaćinstava dobiti nove kante za odvajanje otpada. Takođe je navela da se sa početkom realizacije ovog projekta na teritoriji opštine Čajetina prestaje sa korišćenjem kontejnera na javnim površinama.

Povećana naknada za uređenje građevinskog zemljišta na Zlatiboru

Povećana naknada za uređenje građevinskog zemljišta na Zlatiboru

Foto: Špijunka Danas je održana 27. sednica Skupštine opštine Čajetina na kojoj su usvojene izmene planova rada za JP „Vodovod Zlatibor“ i JP „Gold gondola Zlatibor“, a doneto je, nakon objavljenog javnog oglasa, rešenje o otuđenje četiri parcele, od kojih su tri na Zlatiboru a jedna...
Korona odnela još dva života u Čačku

Korona odnela još dva života u Čačku

ČAČAK – Na kovid odeljenjima Opšte bolnice u Čačku u protekla 24 sata preminula su još dva pacijenta, reč je o Čačanima starosne dobi 64 i 89 godina.  U kovid paviljonima trenutno su hospitalizovana 160 pacijenata, pet više nego dan pre. U respiratornom centru smešteno je 14 najte...
Na proleće počinje izgradnja Zdravstvene stanice Ljubić

Na proleće počinje izgradnja Zdravstvene stanice Ljubić

Izgled buduće Zdravstvene stanice Ljubić Naredne godine u Ljubiću će početi izgradnja nove „Zdravstvene stanice Ljubić“.  Na projektu se radilo skoro tri godine, a sada su stečeni svi formalno-pravni uslovi za početak izgradnje objekta. Vrednost investicije je 370 miliona di...