Foto: Špijunka

ZLATIBOR – ZLATIBOR je poslednjih nekoliko zimskih, ali i letnjih sezona omiljeno turističko mesto u Srbiji. Pohode ga turisti iz cele zemlje, ali i stranci iz čitavog sveta. Godišnje ovu planinu poseti više od 300.000 turista, koji ostvare oko milion noćenja. Beležilo se i dana kada ovu destinaciju za 24 časa poseti čak 25.000 ljudi.

Da svako u Srbiji, pa i oni sa skromnijim primanjima mogu sebi da priušte odmor na najpoznatijoj srpskoj planini govori podatak da se na Zlatiboru može prenoćiti za 1.500 dinara, pa u pojedinim privatnim apartmanima i za nižu cenu (ako se računa po osobi, a ne po najmu celog apartmana), da se može ručati u restoranima za svega nekoliko stotina dinara. Sa druge strane, Zlatibor je čuven i po najekskluzivnijim hotelima, pa tako noć oni sa dubljim džepom mogu da plate i 200 evra, a obedovanje i po više stotina evra, u zavisnosti da li će poželeti da na stolu imaju domaću, italijansku, kinesku, mediteransku… hranu, ali i piće.

Foto: Špijunka – Zlatibor


Ono u čemu nema razlike, i što se odnosi na sve turiste podjednako su cene usluga u pojedinim hotelima i odmaralištima, a tiču se cena korišćenja bazena, sauna, parnih kupatila, slanih soba, bazena… Takođe, najveća gondola ovakve vrste u ovom delu Evrope, zlatibosraka Gold gondola prevezla je tokom prošle godine više od 230.000 ljudi, ove godine, prema nezvaničnim informacijama, i duplo više, a cena vožnje je 1.200 dinara za odrasle, odnosno 650 dinara za decu, starosti od šest do 11 godina.
Prema našim saznanjima, u prva tri meseca ove godine promet na Zlatiboru uvećao se za 15 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a broj noćenja stranih turista čak za 50 odsto. Najposećeniji speleološki lokalitet u Srbiji svakao je Stopića pećina koja svake godine beleži preko 100.000 poseta, u prva četiri meseca ove godine ovu pećinu je posetilo 20.000 turista, koji su morali da izdvoje 250 dinara, a deca 150 dinara za ulazak.
Već godinama unazad posećujemo Zlatibor, jer je to najlepša planina u Srbiji. Ima raznih sadržaja, kako za nas starije, tako i za decu. Pored toga, ovde je čist vazduh i šetnje borovim šumama je posebno zdravo. Naravano, na naš izbor lokacije za svaki odmor utiče cena. Mi se uvek opredelimo za privatan smeštaj u apartmanima, ili vikendicama, pa tako nas smeštaj izađe povoljno, od sedam do deset evra po osobi, u zavisnosti od vremena kada dolazimo – kazala nam je Milena Stojković iz Kragujevca, čijoj je četvoročlanoj porodici omiljena destinacija Zlatibor.
U narednim tekstovima portal špijunka.rs će objavljivati cenovnike smeštaja, usluga, lokaliteta… na najpopularnijoj planini u Srbiji.
Izvor: špijunka.rs