Organski proizvodi čajetinske mlekare „Naša Zlatka“ uskoro na tržištu

sep 12, 2022 | Ekonomija | 0 Komentara


Mlekara „Naša Zlatka“, osnovana 2017. godine u čajetinskom naselju Kriva Reka, koja radi u okviru Privrednog društva za razvoj poljoprivrede „Zlatiborski Eko Agrar“, uskoro kreće u proizvodnju organskih proizvoda od istog takvog mleka.
„Mlekara je trenutno malih kapaciteta i zenit u našoj preradi je oko dve hiljade litara mleka dnevno koje prikupljamo od oko 40-ak kooperanata. Prepoznali smo male proizvođače, iz udaljenih sredina, i to su kategorije proizvođača koje tržište kao takve ne prepoznaje“ naglasio je Marko Marić, direktor „Zlatiborskog Eko agrara“.

„Radimo na taj način što činimo sve da ljudi ostanu na svojim pragovima, da ostanu na svojim imanjima i da bez obzira na količine mleka koje proizvedu, a definitivno su sjajnog kvaliteta, budu prepoznati i podržani sa naše strane“ ističe direktor Marić.
„Ono što je specifičnost i što je naša projekcija za budućnost jeste da ova mlekara bude prepoznata po svojim organskim proizvodima. Sada imamo organsko mleko od koga još uvek ne pravimo organske proizvode, ali ga kao pasterizovano već prodajemo. To je početak i u nekom momentu ćemo biti u situaciji da svi naši mlečni proizvodi budu organski, odnosno da svi naši kooperanti pređu sa konvencionalnog na organski način proizvodnje“, ističe Marić.
Privredno društvo za razvoj poljoprivrede Zlatiborski Eko Agrar DOO iz Čajetine je osnovano kao neprofitno društvo i bavi se isključivo razvojem poljoprivrede i podrškom poljoprivrednicima sa teritorije opštine Čajetina. Kao vid podrške razvoju poljoprivrede, PD „Zlatiborski Eko Agrar“ je vlasnik žiga garancije kvaliteta „Dobro sa Zlatibora“ i ovaj žig mogu da ponesu proizvodi nastali od sirovina isključivo sa teritorije opštine Čajetine.

Izuzetak čine suvomesnati proizvodi za koje sirovina može da bude sa cele teritorije Srbije. Pored proizvoda, ovim žigom mogu se zaštititi i uslužne delatnosti koje u svojoj ponudi nude hranu zaštićenu ovim žigom.

U okviru PD “Zlatiborski Eko Agrar“ posluje i Agrotehnički centar u Krivoj Reci koji poseduje mehanizaciju za obavljanje svih poljskih radova u poljoprivredi čime se poljoprivrednicima sa teritorije opštine Čajetina omogućava korišćenje savremene mehanizacije a samim tim se obavlja i odgovarajuća primena agrotehničkih mera.

Kao još jedan vid razvoja poljoprivrede u Opštini Čajetina planirano je otvaranje Agrobiznis centra koji će objediniti mlekaru „Naša Zlatka“ i Agrotehnički centar koji će biti upotpunjen novim sadržajima kao što su sušara i hladnjača. Krajnji cilj ovog projekta je da kooperanti postanu suvlasnici i da ostvare koristi prodajom finalnih proizvoda.

U Čačku zbog štrajka prosvetara časovi skraćeni na pola sata

U Čačku zbog štrajka prosvetara časovi skraćeni na pola sata

Foto: FB SOČ U današnjem, drugom, od tri štrajka Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) predviđenih za mart mesec, svih 28 škola Sindikata obrazovanja Čačka (SOČ) su u štrajku, saopštili su iz SOČ-a. „U  20 škola je zvonilo na 30 minuta,  u osam škola čas je trajao ...
Crveni krst sutra bira novo rukovodstvo

Crveni krst sutra bira novo rukovodstvo

ČAČAK – Nakon serije skandaloznih događaja, u Crvenom krstu (CK) u Čačku sutra će biti održana sednica Upravnog odbora ove organizacije i to u prisustvu čelnika CK Republike Srbije. Sednicu je sazvala dr Nada Lazović, nekadašnja potpredsednica Upravnog odbora (UO), koja je nedavno da...
OD KORONE PREMINUO PACIJENT U GORNJEM MILANOVCU

OD KORONE PREMINUO PACIJENT U GORNJEM MILANOVCU

GORNJI MILANOVAC – U kovid paviljonima Opšte bolnice u Gornjem Milanovcu za protekla 24 sata od posledica kovida preminuo je jedan pacijent. Na grudnom i odeljenju neurologije trenutno se leče 32 pacijenta, od kojih 29 ima pozitivan nalaz PCR testa. Prema navodina dr Predraga Šutića, v.d. dire...
POZNATO IME NOVOG SEKRETARA CRVENOG KRSTA U ČAČKU

POZNATO IME NOVOG SEKRETARA CRVENOG KRSTA U ČAČKU

ČAČAK – SITUACIJA u čačanskoj organizaciji Crvenog krsta (CK) ovih dana je ponovo proključala, i to nakon što je sekretarka Biljana Davidović zaposlenom Petru Jankoviću uručila pisano upozorenje o otkazu. Sve ovo dešava se u trenutku kada su, kako nezvanično saznajemo, Davidovićki odbr...