Organski proizvodi čajetinske mlekare „Naša Zlatka“ uskoro na tržištu

sep 12, 2022 | Ekonomija | 0 Komentara


Mlekara „Naša Zlatka“, osnovana 2017. godine u čajetinskom naselju Kriva Reka, koja radi u okviru Privrednog društva za razvoj poljoprivrede „Zlatiborski Eko Agrar“, uskoro kreće u proizvodnju organskih proizvoda od istog takvog mleka.
„Mlekara je trenutno malih kapaciteta i zenit u našoj preradi je oko dve hiljade litara mleka dnevno koje prikupljamo od oko 40-ak kooperanata. Prepoznali smo male proizvođače, iz udaljenih sredina, i to su kategorije proizvođača koje tržište kao takve ne prepoznaje“ naglasio je Marko Marić, direktor „Zlatiborskog Eko agrara“.

„Radimo na taj način što činimo sve da ljudi ostanu na svojim pragovima, da ostanu na svojim imanjima i da bez obzira na količine mleka koje proizvedu, a definitivno su sjajnog kvaliteta, budu prepoznati i podržani sa naše strane“ ističe direktor Marić.
„Ono što je specifičnost i što je naša projekcija za budućnost jeste da ova mlekara bude prepoznata po svojim organskim proizvodima. Sada imamo organsko mleko od koga još uvek ne pravimo organske proizvode, ali ga kao pasterizovano već prodajemo. To je početak i u nekom momentu ćemo biti u situaciji da svi naši mlečni proizvodi budu organski, odnosno da svi naši kooperanti pređu sa konvencionalnog na organski način proizvodnje“, ističe Marić.
Privredno društvo za razvoj poljoprivrede Zlatiborski Eko Agrar DOO iz Čajetine je osnovano kao neprofitno društvo i bavi se isključivo razvojem poljoprivrede i podrškom poljoprivrednicima sa teritorije opštine Čajetina. Kao vid podrške razvoju poljoprivrede, PD „Zlatiborski Eko Agrar“ je vlasnik žiga garancije kvaliteta „Dobro sa Zlatibora“ i ovaj žig mogu da ponesu proizvodi nastali od sirovina isključivo sa teritorije opštine Čajetine.

Izuzetak čine suvomesnati proizvodi za koje sirovina može da bude sa cele teritorije Srbije. Pored proizvoda, ovim žigom mogu se zaštititi i uslužne delatnosti koje u svojoj ponudi nude hranu zaštićenu ovim žigom.

U okviru PD “Zlatiborski Eko Agrar“ posluje i Agrotehnički centar u Krivoj Reci koji poseduje mehanizaciju za obavljanje svih poljskih radova u poljoprivredi čime se poljoprivrednicima sa teritorije opštine Čajetina omogućava korišćenje savremene mehanizacije a samim tim se obavlja i odgovarajuća primena agrotehničkih mera.

Kao još jedan vid razvoja poljoprivrede u Opštini Čajetina planirano je otvaranje Agrobiznis centra koji će objediniti mlekaru „Naša Zlatka“ i Agrotehnički centar koji će biti upotpunjen novim sadržajima kao što su sušara i hladnjača. Krajnji cilj ovog projekta je da kooperanti postanu suvlasnici i da ostvare koristi prodajom finalnih proizvoda.

Gradonačelnik Milun Todorović  primio ,,Sinofarm“ vakcinu

Gradonačelnik Milun Todorović primio ,,Sinofarm“ vakcinu

ČAČAK – Gradonačelnik Čačka Milun Todorović primio je danas prvu dozu kineske vakcine „Sinofarm“ protiv koronavirusa. On je tom prilikom pozvao sugrađane da se u što većem broju odazovu pozivu za imunizaciju. Foto: insta- milun_todorovic – Dobio sam poziv pute...
Uspešna sedmica dobrovoljnog davanja krvi u Čačku

Uspešna sedmica dobrovoljnog davanja krvi u Čačku

Foto: CK Čačak Na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku realizovana je akcija dobrovoljnog davanja krvi u kojoj su pored studenata humanim činom akciju podržali profesori FTN dr Marjan Milošević i dr Milan Vesković, inače član Komisije DDK u Crvenom krstu Čačak. Takođe, krv je dao i volon...
Ivanjičanin izgubio bitku sa koronom

Ivanjičanin izgubio bitku sa koronom

ČAČAK – Na kovid odeljenjima Opšte bolnice u Čačku za protekla 24 sata preminuo Ivanjičanin starosti 50 godina. U trećem talasu korona epidemije u Moravičkom okrugu do sada je preminulo 319 osoba koje su lečene od korone, od kojih su 224 iz Čačka. U respiratornom centru smešte...