Leto u Biblioteci i u znaku radionica

sep 14, 2022 | Kultura | 0 Komentara


Trudeći se da svake godine tokom letnjeg raspusta ponudi veliki izbor aktivnosti za decu i mlade u Gradskoj biblioteci Čačak tokom jula i avgusta organizovano je šest radionica. Naši mladi sugrađani su ovog toplog leta slikali, učili se drevnoj umetnosti pripovedanja, pravili kutije lepih reči, oživeli tradicionalne tehnike uz pomoć geometrijski sečenog papira u bojama pravili različite figure, iscrtavali neme karte, „obišliˮ zemaljsku kuglu, gledali kroz teleskop. Sve ovo je prikazano na završnoj izložbi „Leto u Biblioteci 2022ˮ koja je otvorena u utorak, 13. septembra u galerijskom prostoru. Više od sto školaraca sa teritorije Moravičkog okruga uz pomoć voditelja radionica našlo je osveženje u kreativnom radu, učenju, ali i druženju. Izložba će biti otvorena narednih sedam dana.
Akademski slikar Olga Glišin je ukratko predstavila šta se to krilo iza radionice „Neočekivana slagalicaˮ. Ona je rekla da su polaznici kombinovanjem likovnih tehnika kolaža i akrila na hamerima velikog formata uradili 19 jedinstvenih portreta.
Da lepa reč i gvozdena vrata otvara potvrdila su 24 učenika uzrasta od 7 do 10 godina. Oni su uz pomoć zanimljivih igara koje su osmislile bibliotekari Milica Domanović i Ana Stanojević još jednom otkrili koliko reči mogu biti moćne i važne. Nakon toga je nastala i druga radionica simboličnog naziva „Kutija lepih rečiˮ koja je bila ispunjena zanimljivim porukama namenjenim dragim osobama.


Radionice „U svemu naj, naj…ˮ i „Pod zvezdanim plaštomˮ privukle su neke buduće geografe koji su uz teorijski deo i zanimljive prezentacije naučili nove pojmove, rešavali zanimljive asocijacije i na kraju „poslaliˮ originalne poruke u kosmos. O njihovom radu govorila je bibliotekar Biljana Arsić.
„Hiljade listova, stotine cvetovaˮ je radionica koja je oživela ždralove, cvetove, figure brodova, korisne i dekorativne kutije za olovke, a sve uz pomoć drevne tehnike origami koju su predstavili bibliotekari Marina Belić i Nikola Peulić.
Kada na maloj drvenoj pozornici koja je spoj likovne umetnosti, književnosti i pozorišta slika progovori nastane kamišibaj. A polaznici istoimene radionice su zahvaljujući bibliotekarima Jeleni Duković i Marijani Lazić osmislili i predstavili publici priče „Velika trkaˮ „Jednom davno u drevnom Japanuˮ i „Devojčica i zlatna ribicaˮ. Najlepša nagrada bio je snažan aplauz koji su dobili, ali i svi prethodni učesnici tokom večeri. U muzičkom delu programa sve simpatije je pobrao Matija Cogoljević, učenik Muzičke škole „Dr Vojislav Vučkovićˮ koji je na gitari izveo dve kompozicije. Veliko interesovanje dece i mladih kao i utisci koje su radioničari i voditelji poneli sa ovogodišnjeg „Leta u Biblioteciˮ potvrda je uspešnog edukativnog i kreativnog rada. Ujedno, to je i podstrek bibliotekarima da već od danas planiraju nove aktivnosti i sadržaje za naredno leto, 2023. godine.

Važno saopštenje:

Važno saopštenje:

U seriji eksplozija koje su se dogodile u kompaniji ,,Sloboda“ nije bilo ljudskih žrtava, niti povređenih. Nema razloga da građani budu zabrinuti. Evakuisano je 30 radnika kompanije i okolno stanovništvo. Na licu mesta su pripadnici vatrogasnih jedinica SVS i vatrogasne jedinice kompanije ...
Sekretarka s bolovanja deli otkaze

Sekretarka s bolovanja deli otkaze

Zaposleni u organizaciji Crvenog krsta u Čačku danas su se saopštenjem obratili javnosti povodom, kako navode agonije koja se nastavlja u njihovom kolektivu, a sve zbog otkaza koji je jutros sačekao njihovog kolegu, Petra Jankovića. Njihovo saopštenje prenosimo u celosti.    „P...
U čačanskoj kovid bolnici pet smrtnih ishoda, troje na respiratorima

U čačanskoj kovid bolnici pet smrtnih ishoda, troje na respiratorima

ČAČAK – Na kovid odeljenju Opšte bolnice u Čačku tokom protekla 24 sata preminulo je petoro pacijenata, četvoro iz Čačka starosti 54, 66, 68 i 88 godina i jedan iz Lučana 87 godina.  U trećem talasu korona epidemije u Moravičkom okrugu do sada je preminulo 380 osoba koje su lečene...