Ovog vikenda 19. mrčajevačka „Kupusijada“

sep 14, 2022 | Društvo | 0 Komentara

U Mrčajevcima će ovog vikenda, od 16. do 18. septembra, biti održana 19. po redu „Kupusijada“, manifestacija na kojoj se priprema i bira najbolje pripremljen „svadbarski kupus“. Za 18. godina kroz Mrčajevce je prošlo više od milion i po posetilaca, a u kuvanju kupusa nadmetali su se kuvari iz gotovo svih krajeva Srbije i regiona. 
-I ove godine posetioce očekuje bogat kulturno-umetnički program koji se tradicionalno održava na pozornici u centru Mrčajevaca. Predviđeni su nastupi brojnih kulturno-umetničkih društava, dolaze nam orkestar Vlada Panovića, Snežana Đurišić i Nada Topčagić. U proteklih 18 godina kroz Mrčajevce je prošlo više od milion i po posetilaca i više stotina takmičara koji su se borili za titulu najbolje pripremljenog svadbarskog kupusa. Prošle godine je na Kupusijadi bilo oko 100.000 ljudi iz cele Srbije, očekujemo standardno dobru posećenost – izjavio je Vojin Jakovljević, direktor Turističke organizacije Čačak. 
Ovogodišnji učesnici će se takmičiti u tri kategorije kuvanja kupusa i to: „Celo selo kuva“, „Ekipe i pojedinci“ i „Ugostitelji“ u subotu, a u nedelju je predviđena i kategorija „Degustatori svadbarskog kupusa“.
Proglašenje pobednika je u nedelju. Organizator manifestacije je Turistička organizacija Čačka, a pokrovitelj grad Čačak.

Laste preživele mraz i sneg, ako ih ugledate promrzle, ugrejte ptice

Laste preživele mraz i sneg, ako ih ugledate promrzle, ugrejte ptice

ČAČAK – PTICE selice, koje su iz zimovnika u Africi još prošlog meseca počele da se vraćaju u naše krajeve, preživele su sneg i mrazeve. Za laste i rode tmperature ispod nule mogu biti pogubne zbog čega iz Udruženja „Sove na oprezu“ apeluju na građane da pomognu pticama....
Svečano otvorene nove prostorije Mesne zajednice „Alvadžinica“

Svečano otvorene nove prostorije Mesne zajednice „Alvadžinica“

Foto: G.U. Čačak U naselju Alvadžinica, u Ulici braće Spasića, otvorene su nove prostorije Mesne zajednice “Alvadžinica”, a svečanom otvaranju je prisustvovao i gradonačelnik Čačka Milun Todorović, koji je simbolično meštanima ovog kraja grada uručio “ključ za novi objekat”. S...