Svaki treći dan u saobraćaju nastrada po jedno mlado lice, njih 17 dnevno prođe sa povredama

sep 15, 2022 | Hronika, Projekti | 0 Komentara

Foto: Špijunka

Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, u proseku, godišnje u Srbiji u saobraćajnim nezgodama pogine oko 115 i biva povređeno oko 6.300 mladih lica (od 15 do 30 godina starosti). Drugim rečima, u proseku, svaki treći dan jedno mlado lice pogine u saobraćajnim nezgodama, i svakoga dana bude povređeno više od 15 mladih. U prethodne tri godine u saobraćajnim nezgodama poginulo je ukupno 331 i povređeno 19.666 mladih.

Podaci govore da postoji velika ugroženost mladih u saobraćaju. Od ukupnog broja poginulih u saobraćajnim nezgodama oko 19% čine mlada lica, a od ukupnog broja povređenih 32% su mlada lica. U odnosu na svojstvo učešća u saobraćajnim nezgodama, mladi su najviše ugroženi u svojstvu vozača i putnika u putničkom vozilu i na motociklu. Od ukupnog broja poginulih motociklista 46% su mlada lica, a od ukupnog broja poginulih putnika u putničkom vozilu 30% su mladi, dok su 23% vozača putničkog vozila mlada lica.

Veliko stradanje mladih u svojstvu putnika i vozača u putničkom vozilu i na motociklu se može dovesti u vezu sa činjenicom da je moguće sresti mlade vozače koji sa 16, odnosno 17 godina upravljaju vozilima AM i A1, odnosno V kategorije. Mladi često učestvuju u saobraćajnim nezgodama bez drugog učesnika u saobraćaju, odnosno to su uglavnom saobraćajne nezgode gde dolazi do sletanja vozila sa puta, najčešće zbog gubitka kontrole nad vozilom, odnosno neiskustva i želje za dokazivanjem.
  Baš kao što i statistika govori, poslednja stravična saobraćajna nesreća u Čačku, kada su poginula četiri mladića, desila se kasno u noći, na seoskom putu, u vreme letnjeg raspusta, kada se žurke, posebno poslednjih par godina, organizuju van gradskog područja, u iznajmljenim kućama i vikendicama u okolini grada.
Posebno se izdvaja grupa uticajnih faktora preduzimanje nepromišljenih radnji od strane vozača, koja je zabeležena u 37% saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima i 46% saobraćajnih nezgoda sa povređenim licima; najveći broj mladih lica u saobraćajnim nezgodama nastrada u letnjim mesecima; najveći broj saobraćajnih nezgoda u kojima je bar jedan učesnik bilo mlado lice, dogodi se vikendom: nedeljom i subotom; najviše mladih u saobraćajnim nezgodama smrtno strada noću, u periodu od 23. do 4. časa; najviše mladih pogine na državnim putevima van naselja, a najviše bude povređeno na opštinskim putevima u naselju.  

Špijunka.rs

U petak novi termin za suzbijanje komaraca u Čačku

U petak novi termin za suzbijanje komaraca u Čačku

Foto: Špijunka Nakon odlaganja prvog ovogodišnjeg suzbijanja odraslih formi komaraca na teritoriji grada Čačka zaprašivanjem iz vozila sa zemlje, zbog nepovoljnih vremenskih uslova, novi termin je petak, 1. jul, u vremenu od 19 do 22 sata. Trenutna vremenska prognoza za taj dan je povoljna. Kor...
Tri smrtna ishoda u čačanskoj kovid bolnici, novozaraženih sve manje

Tri smrtna ishoda u čačanskoj kovid bolnici, novozaraženih sve manje

Foto: Spijunka ČAČAK – Na kovid odeljenjima čačanske bolnice tokom protekla 24 sata preminula su tri pacijenta, dva muškarca i žena iz Čačka starosti 74, 81 i 87 godina. U četvrtom talasu korona zaraze, od sredine jula do danas, preminuo je 251 pacijent iz Moravičkog okruga – 181 iz ...