Olgi Odanović uručena nagrada „Mija Aleksić – biti glumac“

sep 27, 2022 | Kultura | 0 Komentara


Nagrada “Mija Aleksić – biti glumac” uručena je sinoć našoj poznatoj filmskoj, televizijskoj, pozorišnoj i glasovnoj glumici Olgi Odanović. Nagrade su uručili Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac, Velibor Aleksić, sin Mije Aleksića i direktor Kulturnog centra, Dragan Arsić.

-Drago mi je da sam večeras ovde sa vama, da podelim ovu radost moju ali i vašu, publika je uvek deo mene. Ovo se dešava, baš na dan kada je rođen Mija Aleksić. On je legenda, čovek koji je bio stub kulture, koji je držao tu našu umetničku kuću, kao Žanka, kao Ljubinka, kao Raša Plaović. Ova nagrada će zauzeti posebno mesto u mom životu i u glumačkom, ako budem imala snage da dalje istražujem u ovom glumačkom polju, kao što je to Mija radio biću presrećna. Ja, nažalost, nisam imala priliku da ga upoznam, ali gledajući njegove filmove i serije, čini mi se kao da ga znam, čitav život, kao da mi je bio kućni prijatelj. Bio je avangardni glumac, koji je sa lakoćom igrao sve te likove. Setimo se “Varljivog leta”,”Servisne stanice”, “Tango Argentino,” to su uloge za sva vremena. Hvala gradu Gornjem Milanovcu i svim ljudima koji na najlepši način čuvaju uspomenu na našeg velikana glumišta. Verujem da nas i sad gleda i da je tu sa nama. Ova nagrada mi je posebno draga, jer su je dodedile moje kolege, Nenad Jezdić, Nebojša Dugalić, Gordan Kičić i Vesna Trivalić. Hvala im što su prepoznali to nešto u meni, a to je da umem da se igram. Dokle god umete da se igrate, bićete glumac – rekla je Olga Odanović prilikom uručenja nagrade.
Predsednik opštine Gornji Milanovac, Dejan Kovačević rekao je da je Milanovac jedinstven po tome što se u njemu uručuje nagrada, koju glumac dodeljuje glumcu.


-Ne postoji veća čast, nego kada vas kolege iz branše odaberu da ste dostojan naslednik Mije Aleksića. Ono što nas posebni vezuje za današnji dan, jeste i 99 godina od rođenja Mije Aleksića. U prilog tome, kada sam malopre razgovarao i sa Bobanom Stefanovićem i sa direktorom Arsićem kako da obeležimo stotu godišnjicu od rođenja našeg velikana Mije Aleksića , oni su mi dali neke svoje predloge koje će opština Gornji Milanovac svakako podržati, da nam sledeća manifestacija bude možda jedna od najvećih koje smo do sada organizovali. Ono što će moj skromni doprinos i moj predlog biti tome, jeste da ova ustanova kulture na 100. godišnjicu od rođenja našeg glumca, ponese ime “Mija Aleksić”. Slavnom karijerom Mija je zadužio svoj zavičaj, pa i ovom manifestacijom grad i Kulturni centar neguju sećanje na Miju i na buduće generacije prenose taj neverovatni glumački i životni duh. Nema oblasti umetničkog stvaralaštva u kojima se Mija nije oprobao. Zato je ova manifestacija splet pozorišne, filmske, likovne i vizuelne umetnosti. Ona je u čast Mije Aleksića, ali i svih narednih dobitnika nagrade, glumaca, koji su nastavljači njegovog dela – kazao je Kovačević.
U ime Kulturnog centra, publici se obratio i drirektor Kulturnog centra, Dragan Arsić koji je čestitao ovogodišnjoj dobitnici i rekao da bi i Mija bio srećan da vidi da je sve veći broj dobitnika ovog velikog priznanja.
Velibor Aleksić, sin glumca zahvalio se organizatorima što već pet godina čuvaju uspomenu na njegovog oca, navodeći da se u ovom gradu oseća kao pravi Milanovčanin.

Upriličena svečanost za vukovce

Upriličena svečanost za vukovce

I ove godine, tradicionalno je za nosioce Vukovih diploma u Čačku, njih 184, Grad Čačak pripremio svečanost u Domu kulture. Iz srednjih čačanskih škola poteklo je 109 vukovaca, a iz osnovnih sa svim peticama je godinu završilo 75 đaka. Od 184 vukovca, 20 su đaci generacije. Grad Čačak, ...
Tri smrtna ishoda u čačanskoj kovid bolnici, novozaraženih sve manje

Tri smrtna ishoda u čačanskoj kovid bolnici, novozaraženih sve manje

Foto: Spijunka ČAČAK – Na kovid odeljenjima čačanske bolnice tokom protekla 24 sata preminula su tri pacijenta, dva muškarca i žena iz Čačka starosti 74, 81 i 87 godina. U četvrtom talasu korona zaraze, od sredine jula do danas, preminuo je 251 pacijent iz Moravičkog okruga – 181 iz ...
Na proleće počinje izgradnja Zdravstvene stanice Ljubić

Na proleće počinje izgradnja Zdravstvene stanice Ljubić

Izgled buduće Zdravstvene stanice Ljubić Naredne godine u Ljubiću će početi izgradnja nove „Zdravstvene stanice Ljubić“.  Na projektu se radilo skoro tri godine, a sada su stečeni svi formalno-pravni uslovi za početak izgradnje objekta. Vrednost investicije je 370 miliona di...