Olgi Odanović uručena nagrada „Mija Aleksić – biti glumac“

sep 27, 2022 | Kultura | 0 Komentara


Nagrada “Mija Aleksić – biti glumac” uručena je sinoć našoj poznatoj filmskoj, televizijskoj, pozorišnoj i glasovnoj glumici Olgi Odanović. Nagrade su uručili Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac, Velibor Aleksić, sin Mije Aleksića i direktor Kulturnog centra, Dragan Arsić.

-Drago mi je da sam večeras ovde sa vama, da podelim ovu radost moju ali i vašu, publika je uvek deo mene. Ovo se dešava, baš na dan kada je rođen Mija Aleksić. On je legenda, čovek koji je bio stub kulture, koji je držao tu našu umetničku kuću, kao Žanka, kao Ljubinka, kao Raša Plaović. Ova nagrada će zauzeti posebno mesto u mom životu i u glumačkom, ako budem imala snage da dalje istražujem u ovom glumačkom polju, kao što je to Mija radio biću presrećna. Ja, nažalost, nisam imala priliku da ga upoznam, ali gledajući njegove filmove i serije, čini mi se kao da ga znam, čitav život, kao da mi je bio kućni prijatelj. Bio je avangardni glumac, koji je sa lakoćom igrao sve te likove. Setimo se “Varljivog leta”,”Servisne stanice”, “Tango Argentino,” to su uloge za sva vremena. Hvala gradu Gornjem Milanovcu i svim ljudima koji na najlepši način čuvaju uspomenu na našeg velikana glumišta. Verujem da nas i sad gleda i da je tu sa nama. Ova nagrada mi je posebno draga, jer su je dodedile moje kolege, Nenad Jezdić, Nebojša Dugalić, Gordan Kičić i Vesna Trivalić. Hvala im što su prepoznali to nešto u meni, a to je da umem da se igram. Dokle god umete da se igrate, bićete glumac – rekla je Olga Odanović prilikom uručenja nagrade.
Predsednik opštine Gornji Milanovac, Dejan Kovačević rekao je da je Milanovac jedinstven po tome što se u njemu uručuje nagrada, koju glumac dodeljuje glumcu.


-Ne postoji veća čast, nego kada vas kolege iz branše odaberu da ste dostojan naslednik Mije Aleksića. Ono što nas posebni vezuje za današnji dan, jeste i 99 godina od rođenja Mije Aleksića. U prilog tome, kada sam malopre razgovarao i sa Bobanom Stefanovićem i sa direktorom Arsićem kako da obeležimo stotu godišnjicu od rođenja našeg velikana Mije Aleksića , oni su mi dali neke svoje predloge koje će opština Gornji Milanovac svakako podržati, da nam sledeća manifestacija bude možda jedna od najvećih koje smo do sada organizovali. Ono što će moj skromni doprinos i moj predlog biti tome, jeste da ova ustanova kulture na 100. godišnjicu od rođenja našeg glumca, ponese ime “Mija Aleksić”. Slavnom karijerom Mija je zadužio svoj zavičaj, pa i ovom manifestacijom grad i Kulturni centar neguju sećanje na Miju i na buduće generacije prenose taj neverovatni glumački i životni duh. Nema oblasti umetničkog stvaralaštva u kojima se Mija nije oprobao. Zato je ova manifestacija splet pozorišne, filmske, likovne i vizuelne umetnosti. Ona je u čast Mije Aleksića, ali i svih narednih dobitnika nagrade, glumaca, koji su nastavljači njegovog dela – kazao je Kovačević.
U ime Kulturnog centra, publici se obratio i drirektor Kulturnog centra, Dragan Arsić koji je čestitao ovogodišnjoj dobitnici i rekao da bi i Mija bio srećan da vidi da je sve veći broj dobitnika ovog velikog priznanja.
Velibor Aleksić, sin glumca zahvalio se organizatorima što već pet godina čuvaju uspomenu na njegovog oca, navodeći da se u ovom gradu oseća kao pravi Milanovčanin.

Prigodnom svečanošću obeležen Dan grada, dodeljene Decembarske nagrade

Prigodnom svečanošću obeležen Dan grada, dodeljene Decembarske nagrade

Foto: GU ČA Svečanom sednicom Skupštine Grada, u velikoj sali Doma kulture, danas je obeležen 18. decembar – Dan Grada Čačka. Pored brojnih predstavnika privrednog, društveno-političkog i kulturnog života grada, gradskih javnih preduzeća i ustanova, poslanika republičkog i odbornika gra...
Zemljotres u neposrednoj blizini Čačka

Zemljotres u neposrednoj blizini Čačka

Danas u 12:28 na području Kraljeva zabeležen je zemljotres. Republički seizmološki zavod objavio je da je magnituda potresa bila 2,3 stepena Rihterove skale. Epicentar zemljotresa bio je nekoliko kilometara jugoistočno od Kraljeva, na nešto više od 30 kilometara vazdušnom linijom od Čačka....
Gradonačelnik posetio dežurne službe

Gradonačelnik posetio dežurne službe

ČAČAK – Gradonačelnik Čačka Milun Todorović, nakon što je sa Čačanima na Gradskom trgu dočekao 2022. godinu, zajedno sa svojim saradnicima, posetio je u novogodišnjoj noći dežurne radnike PU Čačak, Hitne pomoći, ispostave Saobraćajne policije i Vatrogasno-spasličaku službu. ...