Dokumentarac „Majčino mleko“ snimljen tokom Interakcije, premijerno na 65. DOK Lajpcig festivalu dokumentarnog i animiranog filma

okt 17, 2022 | Kultura | 0 Komentara

Kratkometražni dokumentarni film Majčino mleko, reditelja Isaac Knights-Washbourn imaće svetsku premijeru u programu Panorama na 65. DOK Lajpcig festivalu dokumentarnog i animiranog filma (DOK Leipzig) koji se održava od 17. do 23. oktobra 2022. godine.

Majčino mleko je poetični dokumentarac i nežna meditacija o majčinstvu i lancima koji nas povezuju. U brdima zapadne Srbije, Dragica svoj radni dan započinje mužom krava. Kruženje mleka, kroz hranu koji priprema svojim najbližima, otkrivaju njenu posvećenost porodici i u prošlosti i danas. Noseći crninu, nakon majčine smrti, Dragica se bori sa težinom nasleđa koje joj je ostavljeno. Dok brine o voljenima, oblak sumnje lebdi iznad nje − nastaviti majčinim stopama ili odustati od onoga što joj je zaveštano? Posmatrajući njene ritualni radnje i predanost od izlaska do zalaska sunca, krećemo na putovanje unutar granica njenog sveta.

Režiju filma potpisuje Isaac Knights-Washbourn, reditelj sa Novog Zelanda koji trenutno živi u Edinburgu, producenti filma su Nađa Lapčević i Dejan Petrović.
Direktor fotografije je Antonio Pozojević (Hrvatska), dok montažu potpisuje Ivana Pejak (Novi Sad, Srbija), a snimatelj i dizajner zvuka je Eugene Pereiaslavtsev iz Rusije.

Film je snimljen u produkciji Nezavisnog filmskog centra „Filmart“, tokom 16. izdanja Kampa Interakcija (2021), traje 18 minuta. Interakcija je projekat koji kontinuirano podržava Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije, Grad Čačak i Cinnamon Films.