Agrarni budžet od 67.5 miliona podeljen na 419 poljoprivrednih gazdinstava

okt 26, 2022 | Ekonomija | 0 Komentara

U velikoj sali Doma kulture, gradonačelnik Čačka Milun Todorović je svečano dodelio ugovore o podsticajnim sredstvima za poljoprivrednike. Ugovore je potpisalo 419 poljoprivrednih proizvođača. Ove godine za subvencije poljoprivrednicima iz gradskog budžeta izdvojeno je 67.500.000, što je za 7.100.000 više nego protekle godine. Inače, lokalna samouprava je ove godine za različite potrebe poljoprivrednika i poljoprivredne proizvodnje izdvojila 80.200.000 dinara.

Poljoprivredni proizvođači dobili su subvencije za 17 novih traktora, 300 različitih mašina i priključaka, a 25 poljoprivrednika kupilo je zemljište uz podsticaj Grada, što je najviše do sada.

Poljoprivrednicima se obratio gradonačelnik Čačka Milun Todorović, ističući da dok je dobrog i zdravog poljoprivrednika biće zdrava i Srbija.

– Poljoprivreda i poljoprivrednik je najveći ponos Srbije. Poljoprivrednik je najveća fabrika pod otvorenim nebom, ali uvek podložna raznim izazovima, od suše, preko kiše, grada ili mraza i svega ostalog što vi bolje znate od mene. Naša je želja da vas podstaknemo da što više investirate u nove sisteme i tehnologiju, kako bi olakšali sebi posao, koji je težak, mukotrpan i vredan poštovanja. Posebna zahvalnost ženama, majkama, ćerkama, koje su stub kuće, pored svih obaveza koje imaju na polju. Zato se trudimo i da vrtiće i škole renoviramo na selu, kako bi uslovi bili što sličniji onima u gradu – rekao je Todorović u svom obraćanju. On je za sledeću godinu najavio da će Grad uvesti još jednu meru za olakšicu poljoprivrednicima, a to je 50 odsto finansiranja veštačkog đubriva. Kako je gradonačelnik istakao, u razgovorima sa poljoprivrednicima, došlo se do zaključka da je to jedna od subvencija koja im je sada veoma potrebna.

Pored izdvojenih sredstava za subvencije, u oblasti poljoprivrede je iz gradskog budžeta finansirano četiri i po miliona dinara za protivgradne rakete, 4,2 miliona za nagrade za protivgradne strelce, kao i 400.000. dinara za gorivo za strelce. Pored toga izdvojen je novac za Agronomski fakultet i Institut za voćarstvo, kao i za predstavljanje na sajmovima, što ukopno iznosi 80.200.000 dinara.

Čačanski srednjoškolci, njih 153, postali dobrovoljni davaoci krvi

Čačanski srednjoškolci, njih 153, postali dobrovoljni davaoci krvi

Foto: N.C. U sedmici dobrovoljnog davanja krvi od 14. do 18. marta 2022. godine u Čačku je prikupljeno 233 jedinice krvi. U organizaciji Crvenog krsta Čačak u saradnji sa Službom za transfuziju krvi Kliničkog centra Kragujevac, pored redovne akcije koja se realizuje svakog utorka u Domu kultur...
U subotu startuje suzbijanje komaraca, pčelari zatvorite pčele

U subotu startuje suzbijanje komaraca, pčelari zatvorite pčele

Prvo ovogodišnje suzbijanja odraslih formi komaraca tretmanom sa zemlje na teritoriji grada Čačka biće obavljeno u subotu, 25. juna, u vremenu od 18 do 21 sat. Vremenski uslovi toga dana će, prema prognozi meteorologa, biti gotovo idealni za izvođenje ovih aktivnosti. Koristiće se preparati A...
Gradonačelnik Milun Todorović  primio ,,Sinofarm“ vakcinu

Gradonačelnik Milun Todorović primio ,,Sinofarm“ vakcinu

ČAČAK – Gradonačelnik Čačka Milun Todorović primio je danas prvu dozu kineske vakcine „Sinofarm“ protiv koronavirusa. On je tom prilikom pozvao sugrađane da se u što većem broju odazovu pozivu za imunizaciju. Foto: insta- milun_todorovic – Dobio sam poziv pute...