Agrarni budžet od 67.5 miliona podeljen na 419 poljoprivrednih gazdinstava

okt 26, 2022 | Ekonomija | 0 Komentara

U velikoj sali Doma kulture, gradonačelnik Čačka Milun Todorović je svečano dodelio ugovore o podsticajnim sredstvima za poljoprivrednike. Ugovore je potpisalo 419 poljoprivrednih proizvođača. Ove godine za subvencije poljoprivrednicima iz gradskog budžeta izdvojeno je 67.500.000, što je za 7.100.000 više nego protekle godine. Inače, lokalna samouprava je ove godine za različite potrebe poljoprivrednika i poljoprivredne proizvodnje izdvojila 80.200.000 dinara.

Poljoprivredni proizvođači dobili su subvencije za 17 novih traktora, 300 različitih mašina i priključaka, a 25 poljoprivrednika kupilo je zemljište uz podsticaj Grada, što je najviše do sada.

Poljoprivrednicima se obratio gradonačelnik Čačka Milun Todorović, ističući da dok je dobrog i zdravog poljoprivrednika biće zdrava i Srbija.

– Poljoprivreda i poljoprivrednik je najveći ponos Srbije. Poljoprivrednik je najveća fabrika pod otvorenim nebom, ali uvek podložna raznim izazovima, od suše, preko kiše, grada ili mraza i svega ostalog što vi bolje znate od mene. Naša je želja da vas podstaknemo da što više investirate u nove sisteme i tehnologiju, kako bi olakšali sebi posao, koji je težak, mukotrpan i vredan poštovanja. Posebna zahvalnost ženama, majkama, ćerkama, koje su stub kuće, pored svih obaveza koje imaju na polju. Zato se trudimo i da vrtiće i škole renoviramo na selu, kako bi uslovi bili što sličniji onima u gradu – rekao je Todorović u svom obraćanju. On je za sledeću godinu najavio da će Grad uvesti još jednu meru za olakšicu poljoprivrednicima, a to je 50 odsto finansiranja veštačkog đubriva. Kako je gradonačelnik istakao, u razgovorima sa poljoprivrednicima, došlo se do zaključka da je to jedna od subvencija koja im je sada veoma potrebna.

Pored izdvojenih sredstava za subvencije, u oblasti poljoprivrede je iz gradskog budžeta finansirano četiri i po miliona dinara za protivgradne rakete, 4,2 miliona za nagrade za protivgradne strelce, kao i 400.000. dinara za gorivo za strelce. Pored toga izdvojen je novac za Agronomski fakultet i Institut za voćarstvo, kao i za predstavljanje na sajmovima, što ukopno iznosi 80.200.000 dinara.

Eksplozija u Slobodi!!! FOTO-VIDEO UŽIVO

Eksplozija u Slobodi!!! FOTO-VIDEO UŽIVO

U vojnoj fabrici Sloboda došlo je do eksplozije. Kako nezvanično saznajemo, eksplozija se dogodila u magacinu topovskih granata. Jake detonacije koje su počele oko 01:30 probudile u čačane i veliki broj ljudi je na ulicama. Petnaestak minuta nakon eksplozije, policija je udaljila gradjane i...

U čačanskoj kovid bolnici pet smrtnih ishoda, troje na respiratorima

U čačanskoj kovid bolnici pet smrtnih ishoda, troje na respiratorima

ČAČAK – Na kovid odeljenju Opšte bolnice u Čačku tokom protekla 24 sata preminulo je petoro pacijenata, četvoro iz Čačka starosti 54, 66, 68 i 88 godina i jedan iz Lučana 87 godina.  U trećem talasu korona epidemije u Moravičkom okrugu do sada je preminulo 380 osoba koje su lečene...
Korona u Čačku odnela još tri života, dvoje na respiratorima

Korona u Čačku odnela još tri života, dvoje na respiratorima

Foto: Spijunka ČAČAK – Na kovid odeljenju čačanske bolnice tokom protekla 24 sata preminula su tri pacijenta. Borbu sa koronom izgubili su 86-godišnji Čačanin i muškarac i žena iz Lučana (85 i 79). Od sredine jula do danas, preminulo je 311 pacijenata iz Moravičkog okruga – 221 iz Č...