Agrarni budžet od 67.5 miliona podeljen na 419 poljoprivrednih gazdinstava

okt 26, 2022 | Ekonomija | 0 Komentara

U velikoj sali Doma kulture, gradonačelnik Čačka Milun Todorović je svečano dodelio ugovore o podsticajnim sredstvima za poljoprivrednike. Ugovore je potpisalo 419 poljoprivrednih proizvođača. Ove godine za subvencije poljoprivrednicima iz gradskog budžeta izdvojeno je 67.500.000, što je za 7.100.000 više nego protekle godine. Inače, lokalna samouprava je ove godine za različite potrebe poljoprivrednika i poljoprivredne proizvodnje izdvojila 80.200.000 dinara.

Poljoprivredni proizvođači dobili su subvencije za 17 novih traktora, 300 različitih mašina i priključaka, a 25 poljoprivrednika kupilo je zemljište uz podsticaj Grada, što je najviše do sada.

Poljoprivrednicima se obratio gradonačelnik Čačka Milun Todorović, ističući da dok je dobrog i zdravog poljoprivrednika biće zdrava i Srbija.

– Poljoprivreda i poljoprivrednik je najveći ponos Srbije. Poljoprivrednik je najveća fabrika pod otvorenim nebom, ali uvek podložna raznim izazovima, od suše, preko kiše, grada ili mraza i svega ostalog što vi bolje znate od mene. Naša je želja da vas podstaknemo da što više investirate u nove sisteme i tehnologiju, kako bi olakšali sebi posao, koji je težak, mukotrpan i vredan poštovanja. Posebna zahvalnost ženama, majkama, ćerkama, koje su stub kuće, pored svih obaveza koje imaju na polju. Zato se trudimo i da vrtiće i škole renoviramo na selu, kako bi uslovi bili što sličniji onima u gradu – rekao je Todorović u svom obraćanju. On je za sledeću godinu najavio da će Grad uvesti još jednu meru za olakšicu poljoprivrednicima, a to je 50 odsto finansiranja veštačkog đubriva. Kako je gradonačelnik istakao, u razgovorima sa poljoprivrednicima, došlo se do zaključka da je to jedna od subvencija koja im je sada veoma potrebna.

Pored izdvojenih sredstava za subvencije, u oblasti poljoprivrede je iz gradskog budžeta finansirano četiri i po miliona dinara za protivgradne rakete, 4,2 miliona za nagrade za protivgradne strelce, kao i 400.000. dinara za gorivo za strelce. Pored toga izdvojen je novac za Agronomski fakultet i Institut za voćarstvo, kao i za predstavljanje na sajmovima, što ukopno iznosi 80.200.000 dinara.

SNEG ZAŠTITIO KAJSIJU OD MRAZA

SNEG ZAŠTITIO KAJSIJU OD MRAZA

ČAČAK – V.D. direktora Instituta za voćarstvo u Čačku Darko Jevremović ocenio je pojavu aprilskog snega i mrazeva kao najkritičniju za kajsiju koja je u punom cvatu.  On je dodao da  se sada najviše strahuje od temperatura koje su najavljene za naredna dva jutra, i smatra da tren...
U subotu na Gradskom trgu humanitarni bazar za Đurđino lečenje

U subotu na Gradskom trgu humanitarni bazar za Đurđino lečenje

Na gradskom trgu u Cacku u subotu 27.11. u periodu od 11 do 17h bice odrzan humanitarni bazar za Djurdju Maksimovic iz Cacka u cilju prikupljanja novcanih sredstava za njeno lecenje.Dodjite da zajednickim snagama i uz lepo druzenje budemo korak blize Djurdjinom bezbriznom detinjstvu.Pozvani su svi k...
Sve spremno za ovogodišnji „Etnofest“

Sve spremno za ovogodišnji „Etnofest“

Međunarodni festival „Etnofest“ u Čačku ove godine počinje nastupom Dejana Petrovića i Big benda i najavom „Kulturnog leta u Čačku“. Festival se održava od 21. do 25. jula i donosi puno zanimljivih koncerata i nastupa nacionalnih i ansambala iz Kolumbije, Meksika i Amerike, najavljuj...