U putnu infrastrukturu uloženo 500 miliona dinara, uskoro pešačka staza od početne stanice gondole do Ribničkog jezera – turistima dostupan svaki kutak Zlatibora

okt 26, 2022 | Ekonomija, Projekti | 0 Komentara

Foto: Špijunka.rs

Lokalna samouprava u Čajetini je ove godine uložila preko 500 miliona dinara u izgradnju i rekonstrukciju puteva i ulica na teritoriji opštine. Izgrađeno je 70 kilometara novih saobraćajnica, a u rekonstrukciju postojećih uloženo 55 miliona dinara.

Sa uređenim saobraćajnicana, pešačkim i biciklističkim stazama Zlatibor postaje jedan od najkonkurentnijih turističkih centara u Evropi, kada je dostupnost prirodnih lepota u pitanju.

– Više od 20 godina dolazim na Zlatibor, najpre sa svojim decom, a danas i sa unucima. Svakog drugog vikenda petkom iz Beograda krećemo put Zlatibora i nema mesta i sela koje do sada nismo posetili. Odlično se sećam kako su putevi izgledali kada smo došli prvi put, a kako je danas. Dostupan je svaki kutak Zlatibora, pešce ili biciklom je najlepše – rekla je Zlata Petrevski, dodajući da su zlatiborska sela najlepša.

– Ostalo je još nekoliko neotkrivenih dragulja prema Novoj Varoši. Planiramo da ih narednog leta posetimo biciklama, pešačkim stazama – kaže Beograđanka ne skrivajući oduševljenje zbog lepote Zlatibora.

Iz lokalne samouprave najavljuju nova ulaganja u gradsku putnu infrastrukturu, ali i ona koja će obradovati sve ljubitelje pešačenja, vožnje biciklom ili planinarenja.

-Ovih dana intenzivno radimo na završetku nekoliko putnih pravaca na samom Zlatiboru. Radi se u ulici Sportova, od hotela Olimp do Studentskog odmarališta, a u toku je izgradnja ulice od hotela Tornik do pasarele preko magistrale, kao i nekoliko putnih pravaca u naselju Čolovića brdo. Asfaltirane su ulice u Šišovićima i u Šipoviku, a u planu je i rekonstrukcija još dve ulice u Čajetini. Intenzivno se radi u još nekoliko mesnih zajednica, Mačkatu, Dobroselici, Branešcima, Šljivovici. Imamo razloga za zadovoljstvo i očekujem da ćemo u narednih 15 dana uspeti da završimo sve planirane radove kada je u pitanju izgradnja puteva i ulica – izjavio je predsednik Skupštine opštine Čajetina Arsen Đurić.
On je dodao da su ove godine završili rekonstrukciju svih značajnijih ulica na Zlatiboru, a sledeće godine je u planu rekonstrukcija i proširenje još četiri ulice sa tri na pun profil od šest metara, uz dva metra pešačke staze. Gde bude uslova urediće se i dva metra biciklističke staze.
– U planu je izgradnja pešačke staze od početne stanice gondole do međustanice kod Ribničkog jezera, što će još više upotpuniti turističku ponudu Zlatibora. To će našim gostima stvoriti još više mogućnosti za šetnju i vožnju bicikala dok uživaju u prirodi na Zlatiboru – zaključio je Đurić.

Špijunka.rs

Korona odnela još tri života u čačanskoj kovid bolnici

Korona odnela još tri života u čačanskoj kovid bolnici

ČAČAK – Na kovid odeljenjima Opšte bolnice u Čačku tokom protekla 24 sata preminula su tri pacijenta, žena i muškarac iz Čačka starosne dobi 83 i 68 godina, kao i muškarac iz Lučana (79). U kovid paviljonima trenutno je hospitalizovano 155 pacijenta, dva više nego dan ranije. U respira...
Zasađeno 50 stabala u gradskom parku

Zasađeno 50 stabala u gradskom parku

U okviru redovnih akcija ozelenjavanja gradskih i parkovskih površina, danas je u Gradskom parku zasađeno 50 stabala, a akciji je prisustvovao i gradonačelnik Čačka Milun Todorović sa saradnicima. Radnici JKP “Gradsko zelenilo” zasadili su borove, smrču i sadnice kuglastog javora, što je...
Od naredne godine u Čajetini najviši iznos roditeljskog dodatka u Srbiji

Od naredne godine u Čajetini najviši iznos roditeljskog dodatka u Srbiji

Foto: Špijunka Opštinsko veće Čajetine je na sednici koja je održana prošlog meseca usvojilo odluku o uvećanju roditeljskog dodatka, koji se isplaćuje iz budžeta Opštine za prvo, drugo, treće i svako naredno dete. Već od sledeće kalendarske godine roditeljski dodatak će iznostiti za pr...