Počela rekonstrukcija Virerove kuće, uskoro etnografska postavka

okt 28, 2022 | Kultura | 0 Komentara

U okviru realizacije projekta „Čačak nacionalna prestonica kulture 2023“, počela je rekonstrukcija Hadžića (Virerove) kuće, nekada zgrade Gradske biblioteke u Ulici gospodar Jovanovoj. Gradonačelnik Čačka Milun Todorović, danas je sa saradnicima, posetio ovaj objekat, u kome će nakon rekonstrukcije, biti postavka Etnografskog muzeja.

Investiciju vrednu oko 22 miliona dinara finansiralo je Ministarstvo kulture i informisanja sa 19,6 miliona i Grad Čačak sa nešto manje od dva miliona dinara.

Inače, kuća je jedna od najstarijih u Čačku, izgrađena 1854. godine. Vladimir V. Hadžić bio je prvi vlasnik i graditelj kuće i jedan od najbogatijih žitelja Čačka tog vremena.

-Ovaj objekat za nas je veoma važan, prevashodno u kulturološkom smislu. Kroz vekove je menjao vlasnike, a početkom XX veka kuća je pripadala Nemcu Sigmundu Vireru, koji je tada zakupio i pivaru Stevana Krena. Zbog toga se naziva i Virerova kuća. Sa terase ove kuće govorio je kralj Milan Obrenović, 1876. godine, kada je dolazio u Čačak. Razumevajući potrebu širenja postojećih ustanova i zaštite spomenika kulture, Samoupravna interesna zajednica kulture Opštine Čačak (SIZ kulture) je 1977. godine otkupila kuću od vlasnika. Do pre nekoliko godina ona je pripadala Gradskoj biblioteci, ali izgardnjom nove zgrade za ovu kulturnu ustanovu, došli smo do mogućnosti da ovaj objekat namenimo stalnoj etnografskoj postavci, na kojoj vredno rade naši etnolozi – rekao je ovom prilikom gradonačelnik Todorović.

Kako je istakla etnolog Snežana Ašanin, Muzeju je nedostajao prostor za etnografsku postavku, a obaveza radnika u kulturnoj zajednici jeste da se kuća sačuva za buduuća pokolenja, adaptira i privede nameni. Prema njenim rečima, etnografska postavka podrazumeva predmete iz druge polovine devetnaestog i prve polovine dvadesetog veka, eksponate koji su karakteristični za građanske porodice Čačka iz tog vremena.

-Želimo da predstavimo kako se živelo. Da predstavimo društveni život i običaje, sve što je obeležilo Čačak u tom periodu, a imamo šta da ponudimo – rekla je Ašanin, ističući da veruje da će opravdati poverenje koje im je ukazano od Grada Čačka i Ministarstva kulture i infirmisanja.

Svečano otvorene nove prostorije Mesne zajednice „Alvadžinica“

Svečano otvorene nove prostorije Mesne zajednice „Alvadžinica“

Foto: G.U. Čačak U naselju Alvadžinica, u Ulici braće Spasića, otvorene su nove prostorije Mesne zajednice “Alvadžinica”, a svečanom otvaranju je prisustvovao i gradonačelnik Čačka Milun Todorović, koji je simbolično meštanima ovog kraja grada uručio “ključ za novi objekat”. S...
Ovako će izgledati budući vidikovac na Kablaru

Ovako će izgledati budući vidikovac na Kablaru

ČAČAK – Turistička organizacija Čačak objavila je konačno idejno rešenje budućeg vidikovca na Kablaru. Projekat je uradila poznata kompanija “Energoprojekt“, u svetu priznata po brojnim projektima i najzahtevnijim građevinskim i infrastrukturnim radovima. – Budući objekat vidikovca...
Otvoren novi kompleks objekata KJP Zlatibor

Otvoren novi kompleks objekata KJP Zlatibor

– Novi poslovni i radni prostor komunalnog preduzeća ovde na Zlatiboru je investicija koju je u potpunosti finansirala lokalna samouprava u iznosu od 250 miliona dinara. Objekat se prostire na parceli od jednog hektara i ima tri hiljade metara kvadratnih ukupne površine. To je jedan savremen...