Počela rekonstrukcija Virerove kuće, uskoro etnografska postavka

okt 28, 2022 | Kultura | 0 Komentara

U okviru realizacije projekta „Čačak nacionalna prestonica kulture 2023“, počela je rekonstrukcija Hadžića (Virerove) kuće, nekada zgrade Gradske biblioteke u Ulici gospodar Jovanovoj. Gradonačelnik Čačka Milun Todorović, danas je sa saradnicima, posetio ovaj objekat, u kome će nakon rekonstrukcije, biti postavka Etnografskog muzeja.

Investiciju vrednu oko 22 miliona dinara finansiralo je Ministarstvo kulture i informisanja sa 19,6 miliona i Grad Čačak sa nešto manje od dva miliona dinara.

Inače, kuća je jedna od najstarijih u Čačku, izgrađena 1854. godine. Vladimir V. Hadžić bio je prvi vlasnik i graditelj kuće i jedan od najbogatijih žitelja Čačka tog vremena.

-Ovaj objekat za nas je veoma važan, prevashodno u kulturološkom smislu. Kroz vekove je menjao vlasnike, a početkom XX veka kuća je pripadala Nemcu Sigmundu Vireru, koji je tada zakupio i pivaru Stevana Krena. Zbog toga se naziva i Virerova kuća. Sa terase ove kuće govorio je kralj Milan Obrenović, 1876. godine, kada je dolazio u Čačak. Razumevajući potrebu širenja postojećih ustanova i zaštite spomenika kulture, Samoupravna interesna zajednica kulture Opštine Čačak (SIZ kulture) je 1977. godine otkupila kuću od vlasnika. Do pre nekoliko godina ona je pripadala Gradskoj biblioteci, ali izgardnjom nove zgrade za ovu kulturnu ustanovu, došli smo do mogućnosti da ovaj objekat namenimo stalnoj etnografskoj postavci, na kojoj vredno rade naši etnolozi – rekao je ovom prilikom gradonačelnik Todorović.

Kako je istakla etnolog Snežana Ašanin, Muzeju je nedostajao prostor za etnografsku postavku, a obaveza radnika u kulturnoj zajednici jeste da se kuća sačuva za buduuća pokolenja, adaptira i privede nameni. Prema njenim rečima, etnografska postavka podrazumeva predmete iz druge polovine devetnaestog i prve polovine dvadesetog veka, eksponate koji su karakteristični za građanske porodice Čačka iz tog vremena.

-Želimo da predstavimo kako se živelo. Da predstavimo društveni život i običaje, sve što je obeležilo Čačak u tom periodu, a imamo šta da ponudimo – rekla je Ašanin, ističući da veruje da će opravdati poverenje koje im je ukazano od Grada Čačka i Ministarstva kulture i infirmisanja.

KORONA ODNELA JOŠ DVA ŽIVOTA

KORONA ODNELA JOŠ DVA ŽIVOTA

ČAČAK – NA kovid odeljenjima čačanske bolnice tokom protekla 24 sata preminula su još dva pacijenta. Reč je o Ivanjičanima starosne dobi 66 i 70 godina. U trećem talasu korona epidemije u Moravičkom okrugu do sada je preminulo 297 osoba koje su lečene od korone, od kojih je 213 iz ...
Laste preživele mraz i sneg, ako ih ugledate promrzle, ugrejte ptice

Laste preživele mraz i sneg, ako ih ugledate promrzle, ugrejte ptice

ČAČAK – PTICE selice, koje su iz zimovnika u Africi još prošlog meseca počele da se vraćaju u naše krajeve, preživele su sneg i mrazeve. Za laste i rode tmperature ispod nule mogu biti pogubne zbog čega iz Udruženja „Sove na oprezu“ apeluju na građane da pomognu pticama....
U subotu počinje popis stanovništva, građanima na usluzi i  Info-centar

U subotu počinje popis stanovništva, građanima na usluzi i Info-centar

U subotu u Srbiji počinje popis stanovništva, stanova i domaćinstava, a građani će odgovarati na 69 pitanja. Zakonska obaveza je da se u popisu učestvuje, a na tri pitanja koja se odnose na etničku pripadnost, veriospovest i metarnji jezik građani nisu dužni da odgovore. Popis će trajati d...
Petnaesta Policijada „Zlatibor 2022“

Petnaesta Policijada „Zlatibor 2022“

foto: cajetina.org Sindikat srpske policije organizuje petnaestu po redu sportsku manifestaciju pod nazivom Policijada „Zlatibor 2022“ koja se održava od 3. do 5. juna 2022. godine na Zlatiboru. Svečano otvaranje manifestacije planirano je za petak 3. juna u 15,00 časova na Kraljevom trgu. Re...