Znakovi upozorenja nestali i u Jančićima, nekoliko dana pre tragedije koja je odnela četiri mlada života

okt 28, 2022 | Hronika, Projekti | 0 Komentara

Foto: Instagram 192

Nedelju dana pred nezapamćenu tragediju u selu Jančići kod Čačka, u kojoj su život izgubila četiri mladića, ukradeni su saobraćajni znakovi koji ukazuju na opasnost na putu. Taj podatak govori da i jedan od čestih uzroka saobraćajnih nesreća budu i krađe i uklanjanje od strane nesavesnih lica saobraćajnih znakova koji upozoravaju na opasnost na putu.

Takav slučaj se nažalost dogodio u pomenutom selu gde je teška saobraćajna nesreća odnela četiri života.

Naime, desetak dana pre nesreće u ovom selu se zbog obilnih kiša izlila reka Kamenica koja je odnela delove saobraćajnice na kojoj su mladići izgubili život. Vertikalne barijere, njih nekoliko, na mestu koje ukazuje na opasnost, nisu se zadržale ni tri dana.

Foto: Arhiva JP Gradac

-Krađa saobraćajnih znakova je postala svakodnevica, u proteklih 10 godina sa saobraćajnice u Jančićima znakovi upozorenja su nestajali više puta. Znakova je bilo i na mostu, ali su i oni nestajali – potvrdio je dipl. ing. saobraćaja Marko Gavrilović, rukovodilac tehničkog sektora u JP “Gradac”.

U ovom javnom preduzeću nisu mogli da govore o detaljima u vezi sa događajem u kojem su živote izgubili Ognjen Vasiljević (19), Nikola Zekavica (18), Luka Mićović (20) i Ivan Stančić (19) jer je još uvek u toku postupak u koji su uključeni.

Međutim, nakon nesreće, znakovi upozorenja su ponovo postavljeni, između ostalog i u samoj zoni mosta.

– Nakon nesreće znakove tada niko nije dirao. To govori da ljudi zaista nemaju svest o tome da je znak tu postavljen da upozori ili obavesti učesnika u saobraćaju – kaže Gavrilović.

Foto: Spijunka

Meštani Jančića ne žele da govore o nestanku znakova upozorenja, ali se sećaju da su oni po svega nekoliko dana bili na mestu na kojima su ih nadležni postavili.

– Bili su znakovi nekoliko metara pre mosta, gledajući iz pravca Čačka. Kamenica, koja odavno nije tako nadošla, je odnela put i nanela veliku štetu. Znakove postave svaki put kada se put ošteti. Oni nestanu preko noći, a na sanaciju čekamo mesecima – kažu meštani Jančića.

Prema važećoj zakonskoj regulativi u Republici Srbiji krađa saobraćajnih znakova je krivično delo. Prema članu 290 Krivičnog zakonika propisana je kazna zatvora i do tri godine.

Špijunka.rs

U prva tri dana Nove godine u Gornjem Milanovcu rođene tri bebe

U prva tri dana Nove godine u Gornjem Milanovcu rođene tri bebe

Foto: J. V. Prva beba rođena u gornjomilanovačkom porodilištu u 2022. godini je Vasilije Đorović. Mama Valentina porodila se prvog januara oko 18 časova i na svet donela dečaka teškog četiri kilograma i 100 grama. Nju je posetio Dejan Kovačević predsednik opštine Gornji Milanovac i uruč...
Korona odnela živote troje Čačana i jednog Milanovčanina

Korona odnela živote troje Čačana i jednog Milanovčanina

ČAČAK – NA kovid odeljenjima Opšte bolnice u Čačku za protekla 24 sata preminulo je troje Čačana starosne dobi  62, 63 i 64 godine, kao i jedan Milanovčanin starosti 72 godine. U trećem talasu korona epidemije u Moravičkom okrugu do sada su preminule 387 osobe koje su lečene od kor...
JVP „Srbijavode“ realizovaće više projekata na području Čačka

JVP „Srbijavode“ realizovaće više projekata na području Čačka

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović je danas, zajedno sa svojim saradnicima, održao sastanak sa rukovodstvom JVP „Srbijavode“, kako bi se razmenila mišljenja o realizaciji nekoliko kapitalnih projekata, koje ovo javno preduzeće zajedno sa Gradom Čačkom, sprovodi na našoj teritoriji. U ...