Čačanska Biblioteka na Sajmu knjiga

nov 1, 2022 | Kultura | 0 Komentara

Pod kupolama 65. Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu u periodu od 23. do 30. oktobra našlo se više od 400 direktnih izlagača, halama je prošetalo 163.616 posetilaca, a realizovano je preko 500 različitih programa. U ove brojke upisana je i Gradska biblioteka Čačak koja je ove godine debitovala kao samostalni izlagač. Čačanski bibliotekari su tokom osam dana aktivno učestvovali u promociji svoje izdavačke delatnosti, prezentaciji mobilne aplikacije „Bukmarker ‒ moj dnevnik čitanja”. Oni su posetiocima skretali pažnju i na segmente projekta „Čačanska rodna ‒ Čačak, nacionalna prestonica kulture 2023”.
Posebno interesovanje mlađih, ali i svih onih koji vole interaktivne igre privukao je kviz znanja, a svi učesnici su dobili i mali poklon za pokazanu informisanost i trud. Među njima su bili i čačanski srednjoškolci koji su organizovano posetili mesto koje na najbolji način promoviše knjige, čitanje i kulturu uopšte.
Kao što je to bila praksa godinama unazad, Biblioteka je i ovoga puta posebnim programom u sali „Ivo Andrić” promovisala najnovija izdanja 59. Disovog proleća, koja su objavljena u periodu od maja do oktobra ove godine.
Veliku čitalačku pažnju privukle su nove pesničke zbirke Najnoviji zavet Dragana Boškovića i Dečaci istočnog bloka Alekse Krstića, čiji autori su i potpisivali knjige na štandu Biblioteke.
Takođe, među najtraženijim bile su publikacije posvećene Disu, a pre svega izdanje beseda laureata Disu u gostima.
U izložbenom delu štanda bile su prikazane i knjige, časopisi i katalozi drugih čačanskih ustanova kulture koje su izašle za poslednjih godinu dana.
Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis” na Sajmu knjiga ujedno je najavila i narednu godinu kada će predstavljanje Čačka i njegove kulturne ponude biti na još višem nivou.

Od uvođenja kovid propusnica raste broj vakcinisanih u Čačku

Od uvođenja kovid propusnica raste broj vakcinisanih u Čačku

Foto: spijunka ČAČAK – Za razliku od vremena pre uvođenja kovid propusnica, broj vakcinisanih u Čačku je u novembru značajno uvećan.  Prema podacima Radnog tima za praćenje virusa korona, prvom dozom nekog od četiri dostupna cepiva u septembru je imunizovano 1.552 Čačana, a mes...
U čačanskoj kovid bolnici još četiri smrtna ishoda

U čačanskoj kovid bolnici još četiri smrtna ishoda

ČAČAK – Na kovid odeljenjima Opšte bolnice u Čačku u protekla 24 sata preminula su četiri pacijenta. Troje je iz Čačka (40, 52 i 90 godina), a jedan iz Lučana (65). U trećem talasu korona epidemije u Moravičkom okrugu do sada je preminula 341 osoba koja je lečena od korone, od koj...
U Čačku obeležen Svetski dan borbe protiv droge

U Čačku obeležen Svetski dan borbe protiv droge

Foto: M. Petković Informativnim aktivnostima u Čačku obeležen Međunarodni dan protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama. Akciju je realizovao čačanski Zavod za javno zdravlje u saradnji sa Domom zdravlja i Crvenim krstom. Sugrađanima, uglavnom pripadnicima mlađe populacije, deljeni s...