Gradi se zdravstvena stanica u Ljubiću

nov 3, 2022 | Ekonomija | 0 Komentara

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović je danas zajedno sa saradnicima, kao i predstavnicima Doma zdravlja Čačak, posetio Mesnu zajednicu Ljubić, gde je u toku izgradnja Zdravstvene stanice. Ovaj objekat gradi se na površini od 42,5 ari, a zgrada će se prostirati na nešto manje od 2.500 hiljade kvadratnih metara.

-Skoro pet godina smo radili na ovom projektu. Od 2017, postoji potreba stanovništva sa leve obala Zapadne Morave za ovakvom vrstom zdravstvene usluge, a njih je oko 30.000. Ova zdravstvena ustanova svakako će zadovoljiti potrebe velikog broja stanovnika Čačka. Zdravstvena stanica Ljubić je predviđena Planskim aktom „Centar“ iz 2018 godine, ali do početka gradnje morale su biti ispunjene mnoge procedure. Pre svega, bilo je neophodno rešenje imovinsko – pravnih odnosa. „Železnice Srbije“ su bile vlasnici većine ove parcele, a Gradsko pravobranilaštvo je pribavilo zemljište u javnu svojinu Grada Čačka bez naknade, takođe, isplaćeno je i jedno fizičko lice, koje je imalo objekat na ovom zemljištu. Posle svih zakonskih procedura, krajem maja ove godine, je ugovorena izgradnja, koja je sada u poodmakloj fazi – podsetio je gradonačelnik Todorović.

Vrednost investicije, koja se finansira iz gradskog budžeta, je 357.674.027 dinara sa PDV-om.

-U ovoj godini Grad Čačak je već isplatio 100 miliona dinara sa PDV-om, a u narednoj godini će biti isplaćen drugi deo i po završetku radova kompletan iznos. Ono što je veoma važno je da će ovde dobiti posao oko 80 radnika, što medicinskog, što pomoćnog osoblja. Ministarstvo zdravlja RS će finasirati između jedan i po i dva miliona evra u opremu. A najbitniji od svega je što će stanovnici Čačka u ovoj zdravstvenoj stanici dobiti zdravstvene usluge kao u bilo kojoj poliklinici – istakao je Todorović.

U okviru objekta predviđena je služba Hitne pomoći, koja će tada biti najbliža auto-putu Miloš Veliki. Nova zdravstvena ustanova imaće kompletnu lekarsku dijagnostiku, Službu zdravstvene zaštite odraslog stanovništva, Pedijatriju, Odeljenje ginekologije, Dijagnostičko – specijalističku službu i apoteku. Takođe, predviđena je konferencijska sala za sastanke i edukaciju, kao i službene prostorije.

Izvođač radova je „Jugogradnja“ DOO iz Beogarda, a rok za završetak je 400 dana. Inače, prema rečima predstavnika izvođača, zbog nepredviđenih problema na prostoru za gradnju, odnosno pojave podzemne vode, početak radova je kasnio, ali sada očekuju da će oni biti nastavljeni predviđenom dinamikom.

KORONA ODNELA JOŠ DVA ŽIVOTA

KORONA ODNELA JOŠ DVA ŽIVOTA

ČAČAK – NA kovid odeljenjima čačanske bolnice tokom protekla 24 sata preminula su još dva pacijenta. Reč je o Ivanjičanima starosne dobi 66 i 70 godina. U trećem talasu korona epidemije u Moravičkom okrugu do sada je preminulo 297 osoba koje su lečene od korone, od kojih je 213 iz ...